12/6/2023, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Vánoce v New Yorku

Město, které nikdy nespí. Město, které si buď zamilujete, nebo jej nenávidíte. Big Apple. Tavicí kotlík. To všechno jsou přezdívky pro New York City. Rozhodně to však taky je město, kde si můžete užít pohádkové Vánoce. 

Vánoce v New Yorku

Jak si užít vánoční New York?

New York nabízí nespočet atraktivních míst, takže je dobré udělat si předem představu, co všechno chcete vidět a zažít. O Vánocích je ale prima neudělat si z výletu maraton, ale naopak si užít vánoční atmosféru v co největším klidu. 

Centrum New Yorku během adventu a Vánoc září ještě mnohem víc než jindy během roku. Jeho výzdobu mnozí považují za tak trochu kýčovitou, ale rozhodně se můžete těšit na nevšední zážitky. Vánoční výzdoba a nejrůznější vánoční akce začínají hned po Dni díkůvzdání, který se slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu. 

Srovnejte si cestovní pojištění online

Kam se vypravit během Vánoc a adventu v New Yorku?

Pátá avenue (Fifth Avenue)

Pátá avenue je jedna z nejznámějších ulic světa. Tradičně patří k turistickým cílům a má co nabídnout kdykoliv během roku. Na vánoční Pátou avenue ale určitě nikdy nezapomenete. Právě tady začínají ty pravé newyorské Vánoce, a to známou světelnou show u obchodního domu Saks. 

Saks Fifth Avenue Light Show startuje pravidelně okolo Dne díkůvzdání a jedná se o velkolepou podívanou, kdy obchodní dům a prostranství před ním osvětlí sta tisíce světýlek. Osvětlení není náhodné, každý rok je vyhlášeno téma, takže návštěvníci už mohli obdivovat světelné rakety, motivy z pohádky Ledové království nebo umělecky ztvárněné představy dětí o nejlepších vánočních prázdninách. 

Show se opakuje vždy po deseti minutách a vydrží blikat až do začátku ledna.

Rockefellerovo centrum (Rockefeller center)

Až si užijete světelnou show, můžete se obrátit na patě a zamířit rovnou do Rockefellerova centra. Zdejší vánoční strom a kluziště pod ním patří k ikonickým symbolům vánočního New Yorku. Na vrcholu stromu se každoročně třpytí obří vánoční hvězda, kterou zdobí 3 miliony křišťálů Swarovski. Kouzelné kluziště u bronzové sochy Promethea a nádherně osvětlený strom všem utkvěl v paměti díky vánočnímu filmu Sám doma 2. A jeho fanoušci určitě nevynechají ani příležitost prohlédnout si nedaleko honosný hotel Plaza, kde se film natáčel.

Tradice vánočního stromu se tu drží od roku 1931, kdy si zaměstnanci centra sami koupili strom a ozdobili ho vlastnoručně vyrobenými ozdobami. Nápad se zalíbil a už o dva roky později se Rockefellerovo centrum rozhodlo udělat z něj vánoční tradici. Dnes se rozsvícení hlavního newyorského vánoční stromu považuje za začátek vánočního období, je přenášeno televizí a doprovázeno různými vystoupeními. 

Jestli si chcete užít vánoční romantiku, můžete si půjčit brusle, koupit lístek a rovnou si pod stromem zabruslit. Bude to od vás ale vyžadovat trpělivost. Vychutnat si tento zážitek chce hodně lidí, a můžete si tak počkat až dvě hodiny, než vás na kluziště pustí. Doporučujeme koupit si lístek předem online na webu Rockefellerova centra na konkrétní čas. A počítejte s tím, že se nejedná zrovna o nejlevnější newyorské kluziště (podle vybraného času bruslení zaplatíte11–37 dolarů). Taky zvažte, jak moc zdatní jste bruslaři, abyste zbytek vánočního pobytu nestrávili se zlomenou nohou.

Za podobnými zážitky byste rozhodně neměli vyjíždět bez cestovního pojištění, protože s lékařským ošetřením by se vám dovolená v New Yorku hodně prodražila. Cestovní pojištění vybírejte pečlivě, aby krylo všechny aktivity, které máte v plánu. S výběrem vám můžeme pomoct, podívejte se na srovnání cestovního pojištění online.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Central Park

Za levnějším bruslením si udělejte procházku do Central Parku. Vydejte se přímo po Páté avenue a cestou obdivujte překrásně vyzdobené výlohy obchodů. Nemusíte nic kupovat, hodně návštěvníků si sem chodí jen užít vánoční výzdobu. Podobnou totiž najdete málokde. Obchody se trumfují a témata svých výloh plánují několik měsíců dopředu. Na jejich přípravách se podílí desítky návrhářů a umělců a výsledek je opravdu velkolepý. 

V zimním Central Parku na vás čekají dvě kluziště, z obrázků zasněženého New Yorku určitě znáte Wollman Rink. A i když si v zimě neuděláte piknik na známé louce s příhodným názvem Velký trávník (Great Lawn), určitě si vychutnáte zimní procházku parkem. 

Vynechat nemůžete terasu Bethesda s majestátní fontánou, kterou zdobí socha Anděla vod. A od Bethesdy to je jen kousek ke Strawberry Fields a kruhové mozaice Imagine připomínající Johna Lennona. Jestli budete v New Yorku na výročí Lennonova úmrtí (8. prosince), uvidíte mozaiku pravděpodobně celou zasypanou květinami, které sem nosí věrní fanoušci Beatles.

Vánoční trhy nesmí chybět

Po procházce přijde vhod návštěva některého z četných vánočních trhů v New Yorku, kde si můžete nakoupit spoustu vánočních drobností, ohřát se teplým nápojem a ochutnat některou z místních dobrot. Nezapomínejte při tom, že v New Yorku platí zákaz pití alkoholu na veřejnosti i o adventu.

  • Na vánoční trh narazíte hned v rohu Central Parku na Columbus Circle.
  •  V Bryant Parku najdete zimní vesničku, která patří k nejkouzelnějším vánočním místům v New Yorku. Její součástí je také nádherný vánoční strom a kluziště a nabízí velký výběr nejrůznějšího občerstvení. 
  • Řemeslné výrobky najdete zase na trhu na Union Square.

Jak cestovat po New Yorku?

Vánočním New Yorkem se turisté rádi toulají pěšky, ale využít můžete i místní metro. Newyorské metro je docela spletité, je dobré stáhnout si mapy linek na webu dopravní společnosti MTA, kde najdete i aktuální informace o dopravě. 

V hromadné dopravě se využívá systém OMNY, takže můžete jízdenky platit u turniketu přímo kartou nebo mobilem. Možné je i zakoupení papírové jízdenky v automatu nebo dobíjecí plastové kartičky MetroCard.

Když chci něco vidět

Jestli plánujete navštívit i některé atrakce a pamětihodnosti, určitě se vám vyplatí koupit si New York CityPass nebo The New York Pass. Ušetříte díky nim hodně na vstupném.

Musím žádat o vízum?

Před odletem do USA už nemusíte nutně žádat o vízum, stačí vyplnit cestovní registraci ESTA. Pobyt však nesmí překročit 90 dní. Potřebovat budete cestovní pas, jehož platnost bude přesahovat povolenou dobu pobytu o 6 měsíců. 

Jak mám platit?

Samozřejmě můžete i v hotovosti, bankomatů najdete v New Yorku hodně, ale dnes většinou dávají všichni přednost platbám kartou.

Při nákupech v New Yorku můžete téměř všude (i ve stáncích) platit kartou. Přijímají se karty Mastercard, VISA i American Express. Široce podporované jsou i platby přes Google Pay Apple Pay

Ve valné většině obchodů a provozoven vám bude stačit debetní karta, někde (například v autopůjčovně nebo ubytovacích zařízeních) však mohou vyžadovat kreditní kartu, aby měli jistotu, že peníze opravdu dostanou. 

Kreditní karta

Rozdíl mezi nimi mnohdy není jasný, protože u nás je zvykem používat obecně termín platební karta. 

Kreditní kartu používáte stejně jako debetní, rozdíl je v tom, že si ve chvíli platby vlastně půjčujete od banky a později půjčku splatíte. Pokud peníze splatíte v dohodnutém bezúročném období, máte půjčku zadarmo. Obvykle to tedy funguje tak, že si lidé jednou měsíčně pošlou peníze „na kreditku“ a mají vyřízeno.

Výhoda kreditních karet spočívá v tom, že můžete čerpat i do minusu, takže si můžete v New Yorku dopřát i to, na co by vám na běžném účtu peníze nezbývaly. Kreditní karta vám může přinést také úspory v podobě různých slev a bonusů.

Pokud ji nemáte, podívejte se na srovnání kreditních karet a raději si ji před cestou pořiďte.

Porovnejte si kreditní karty online

Cestovní pojištění je do USA nutné

Cestovní pojištění by mělo být nedílnou součástí vaší výbavy do USA. Ani se nemusíte věnovat žádnému sportu, v zimě stačí uklouznout na náledí a za lékařskou péči se nedoplatíte. Zdravotní péče v Americe je totiž jedna z nejdražších na světě. Podle pojišťoven jen za takovou zlomenou nohu zaplatíte téměř 200 000 Kč. 

Cestovní pojištění vybírejte nejen podle ceny, ale i podle dalších parametrů. Zejména se soustřeďte na limity na léčebné výlohy, do USA je dobré mít limit pojištění léčebných výloh 3–5 milionů Kč. 

Hodit se může i asistenční služba do zahraničí, která bývá součástí cestovního pojištění a pomůže vám například s tlumočením, komunikací s nemocnicí (upozorní vás i na to, na jaká lékařská potvrzení nezapomenout) nebo přivoláním pomoci.

Vhodné je vybrat si i některá připojištění, jako je: 

  • pojištění odpovědnosti pro případ, že někde způsobíte škodu – něco zničíte v hotelu, na vánočních trzích srazíte nešťastnou náhodou zboží ze stánku nebo někomu polijete horkým nápojem drahý kabát,
  • pojištění zavazadel, která se při letecké přepravě ráda ztrácí,
  • pojištění storna zájezdu v případě, že nejedete na vlastní pěst.

Srovnat cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.