12/22/2023, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Řidičský průkaz

Řidičský průkaz je veřejnou listinou, která dokládá, že jeho držitel je oprávněný řídit vozidla konkrétní skupiny. V České republice je pět základních skupin řidičských oprávnění a několik jejich podskupin. Věděli jste, že existuje i více druhů řidičských průkazů?

Řidičský průkaz

Řidičský průkaz poskytuje řidičské oprávnění

Řidičské oprávnění je zákonem stanovené oprávnění, které vypovídá o způsobilosti řídit vozidla konkrétní skupiny. O jeho držení pak informuje řidičský průkaz. Je však potřeba mít na paměti, že ten je pouhým osvědčením o udělení řidičských oprávnění a sám o sobě nezakládá právo řídit motorová vozidla. V řidičském průkazu je uvedeno jméno a příjmení držitele, datum narození, místo vystavení a datum, po které platí. 

Srovnejte si havarijní pojištění online

Žádost o řidičský průkaz

Řidičský průkaz vydává příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností. A to nejpozději do 20 dnů od podání náležitě vyplněné žádosti. Spolu s žádostí musíte dodat také lékařské osvědčení o způsobilosti řídit vozidlo, a především doklad o úspěšném absolvování výcviku a testů z teorie i praxe řízení. 

Některé kategorie řidičských oprávnění přitom zahrnují specifické požadavky, či naopak úlevy. Například s řidičákem na nejslabší motorky můžete na takový stroj usednout už v 15 letech. Naopak pro ty nejsilnější je zapotřebí dosáhnout určitého věku či určité doby ježdění na slabších kubaturách. 

Cena řidičského průkazu

Cena za výcvik v autoškole pro skupinu B se pohybuje kolem 20 tisíc korun. Záleží ale zejména na lokalitě a množství konkurence. Podle dat Eurostatu z března 2023 se ceny za autoškolu v předchozím roce nejvíce zvedly právě v Česku, a to téměř o pětinu. Administrativní poplatek za první vydání řidičského průkazu činí 200 korun. 

Druhy řidičských průkazů

Nejčastějším druhem řidičského průkazu, na který v Česku narazíte, je řidičský průkaz České republiky. Tedy klasický řidičák, který má většina tuzemských motoristů. Ten, kdo počítá s řízením motorového vozidla i v zahraničí, jej může doplnit ještě o mezinárodní řidičský průkaz. Za jeho vydání se platí správní poplatek 50 korun a vydání bývá zpravidla na počkání. 

Na našem území se dále mohou po silnicích pohybovat řidiči s řidičským průkazem vydaným jiným členským státem EU, dále s řidičským průkazem vydaným cizím státem. V takovém případě musí ale splňovat některé podmínky obsažené v Úmluvě o silničním provozu, vyhlášené pod č. 83/2013 Sb. m. s., respektive č. 82/2013 Sb. m. s. V neposlední řadě se můžete setkat s řidičským průkazem člena diplomatického personálu zahraniční ambasády

Srovnejte si povinné ručení online

Skupiny řidičských oprávnění

A

Skupina A zastřešuje držitele řidičských oprávnění pro všechny typy motocyklů, s postranním vozíkem i bez něj. Je určená pro řidiče starší 24 let, případně od 21 let pro tříkolová vozidla a od 20 let pro ty, kteří již mají za sebou alespoň dva roky ve skupině A2. Opravňuje také k řízení čtyřkolových vozidel o výkonu motoru do 15 kW a hmotnosti v nenaloženém stavu do 400 kg.

AM

Opravňuje už od 15 let věku řídit motorová vozidla s konstrukční rychlostí nepřevyšující 45 km/h. U dvoukolových nesmí zdvihový objem spalovacího motoru převyšovat 50 cm3 nebo s výkonem elektrického motoru do 4 kW. U tříkolek je to maximální objem zážehového motoru 50 cm3 nebo u jiných motorů výkon do výše 4 kW. 

Držitelé této skupiny mohou ale řídit i čtyřkolová vozidla, a to o hmotnosti nejvýše 350 kilogramů v nenaloženém stavu a s motorem do objemu 50 cm3, případně 4 kW.

A1

Pod oprávnění skupiny A1 spadají lehké motocykly s postranním vozíkem nebo bez něho a o výkonu nejvýše do 11 kW a objemu motoru do 125 cm3. Poměr výkonu a hmotnosti nesmí přesahovat 0,1 kW/kg. U tříkolových vozidel může výkon činit nanejvýš 15 kW. Toto oprávnění je možné získat od 16 let věku.

A2

Do této skupiny se řadí motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj s výkonem motoru nejvýše 35 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,2 kW/kg, které nebyly upraveny z motocyklu s více než dvojnásobným výkonem. Řídit je smějí lidé od 18 let. 

B

Patrně nejčastější skupinou řidičských oprávnění je skupina B, která zakládá oprávnění řídit motorová vozidla s hmotností do 3 500 kg a kapacitou do osmi míst k sezení. K takovému vozidlu smí být navíc připojeno přípojné vozidlo o hmotnosti do 750 kilogramů. O tento typ oprávnění se mohou ucházet lidé starší 18 let. 

B1

Do této skupiny se řadí čtyřkolová motorová vozidla s výkonem nepřevyšujícím 15 kW a hmotností v nenaloženém stavu do 550 kilogramů. Držitelem tohoto oprávnění se můžete stát od 17 let. 

C

Do skupiny C patří typicky nákladní vozy a kamiony, konkrétně motorová vozidla (s výjimkou traktorů), která jsou těžší než 3 500 kg, s nejvýše osmi místy k sezení. Může k nim být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kg. Řídit taková vozidla je možné od 21 let. 

C1

Je podobné oprávnění jako C, ovšem s limitním omezením pro nejvyšší hmotnost vozidla. Ta nesmí převýšit 7500 kg. Oprávnění C1 mohou získat lidé od 18 let věku. 

D

Do skupiny D spadají typicky vozidla určená pro hromadnou dopravu. Tedy s více než osmi místy k sezení. Oprávnění mohou získat lidé starší 24 let. 

D1

Do této skupiny rovněž spadají vozidla určená pro převoz většího počtu lidí než 8, ale nanejvýš 16 míst k sezení. Řídit taková vozidla jsou při splnění všech podmínek oprávněné osoby od 21 let. 

T

Do skupiny T jsou zařazeny traktory a samojízdné pracovní stroje. Může k nim být připojeno přípojné vozidlo. O takové oprávnění mohou žádat osoby starší 17 roků. 

 

Následují kombinace výše uvedených

B+E

Jedná se o jízdní soupravy složené z vozidla skupiny B a přípojného vozidla o nejvyšší hmotnosti do 3 500 kg. Řídit je mohou lidé od 18 let. 

C + E

Do této skupiny spadají jízdní soupravy složené z vozidel skupiny C, tedy s hmotností nad 3 500 kg, a přípojného vozidla o hmotnosti vyšší než 750 kg. Oprávnění k řízení takové soupravy mohou získat lidé od 21 let. 

C1 + E

Patří sem jízdní soupravy s hmotností nepřevyšující 12 000 kg, složené buď z vozidla do 7 500 kg a osmi míst k sezení a přípojného vozidla o hmotnosti vyšší než 750 kilogramů, nebo z vozidla ze skupiny B a přípojného vozidla o hmotnosti vyšší než 3,5 tuny. Oprávnění k řízení takové soupravy mohou získat lidé od 18 let. 

D + E 

Tato souprava se skládá z vozidla skupiny D, tedy s více než osmi místy k sezení, a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti vyšší než 750 kg. Oprávnění mohou získat lidé až po dosažení 24 let věku. 

D1 + E

Jedná se o vozidla ze skupiny D1, tedy s počtem míst k sezení od 8 do 16, a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti vyšší než 750 kg. Oprávnění mohou získat osoby starší 21 let. 

15 letAM
16 letA1
17 letB1 a T
18 letA2, B, B+E, C1 a C1+E
21 letC, C+E, D1, D1+E
24 letA, D a D+E
Od kolika let věku je možné získat oprávnění řídit konkrétní skupinu vozidel?  

Srovnejte si havarijní pojištění online

Odebrání, neplatnost a výměna řidičských průkazů

Nejčastěji se řidičské průkazy v České republice vydávají s platností na deset let. Poté je nutná jejich výměna. Ta je v případě uplynutí platnosti zdarma. Držitel řidičského oprávnění zároveň nesmí mít více než jeden platný řidičský průkaz, řidičský průkaz členského státu nebo řidičský průkaz vydaný cizím státem.

K nutnosti odevzdání řidičského průkazu může dojít v případě, požádá-li úřad o jeho výměnu nebo v případě odebrání ze strany příslušných státních orgánů kvůli porušení předpisů. 

Řidičský průkaz může být také prohlášen za neplatný. Kromě vypršení platnosti to může být v případě dosažení limitní hranice trestných bodů v rámci bodového systému, při nesplnění zdravotních podmínek nutných k řidičskému oprávnění nebo v důsledku rozhodnutí soudů či správních orgánů.

Dejte si pozor, abyste nepropásli datum skončení platnosti vašeho řidičského průkazu. Propadlý řidičský průkaz vám totiž může způsobit poměrně drahé trable v podobě vysoké pokuty. A to až do výše 2500 korun. 

Abyste předešli problémům, podívejte se na novinky na silnicích od roku 2024.

Povinné ručení

Povinné ručení si můžete zařídit na stránkách vybrané pojišťovny, nebo vyzkoušejte naši kalkulačku a vyberte si tu nejvýhodnější nabídku přímo u nás. Budete to mít rychle a se sjednáním vám mohou pomoci naši specialisté.

Povinné ručení zpravidla kryje: 

  • škody na cizím majetku – nabouraný vůz, poničená svodidla, zbořený plot atd., 
  • škody na zdraví jiných – zranění, trvalé následky nebo smrt,
  • ušlý zisk poškozených osob – pokud kvůli nehodě nemohou pracovat a přijdou o výdělek,
  • náklady na právní zastoupení.  

Havarijní pojištění

Typy škod, na které se povinné ručení vztahuje, určuje zákon. Lze jej však ještě rozšířit o doplňková pojištění nebo havarijní pojištění. To pokryje i případné škody na vašem voze a zdraví. 

Havarijní pojištění zpravidla kryje: 

  • škody na vašem majetku a zdraví, pokud zaviníte nehodu,
  • krádež vozidla,
  • poničení vozidla vandalem, 
  • škody způsobené přírodním živlem.

Opět platí, že různé pojišťovny nabízí havarijní pojištění za rozdílné ceny. Některé dokonce za zvýhodněné ceny jako doplněk k povinnému ručení. I tady vám můžeme pomoci s orientací v nabídkách na trhu. 

Srovnejte si havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.