4/5/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Cestování v těhotenství: Do kdy je bezpečné?

Možná už jste slyšeli o případech, kdy těhotná žena porodila přímo na palubě letadla nebo na dovolené. Proto by všechny ženy měly zvážit, jestli v těhotenství cestovat do zahraničí, do kdy a jakým dopravním prostředkem. Je také třeba se zajímat o správné cestovní pojištění, které může ušetřit spoustu nečekaných nákladů.

Cestování v těhotenství

Cestování a létání v těhotenství

Teoreticky můžete cestovat v celém průběhu těhotenství. Nikdo vám to nemůže zakázat. Má to ale svá rizika, a to zejména na samém počátku těhotenství a na jeho konci.

Většina lékařů se shoduje, že cestování v 1. trimestru těhotenství (tedy v prvních třech měsících) není vhodné. Hrozí totiž zvýšené riziko komplikací nebo potratu. Zato cestování ve 2. trimestru těhotenství už bývá pohodové. Rizikovější je až ke konci těhotenství, kdy zase může hrozit předčasný porod. A proto se na cestování v těhotenství podívejme podrobněji, stejně jako na cestovní pojištění pro těhotné.

Cestovní pojištění si sjednejte i v těhotenství

Do kdy je vhodné?

Jak už jsme zmínili, cestovat můžete kdykoliv, kamkoliv a jakýmkoliv dopravním prostředkem. To nicméně neznamená, že vám například aerolinky nebo pojišťovny budou vycházet po celou dobu vstříc.

Například cestování letadlem v těhotenství je doporučováno nanejvýš do 36. týdne, tedy do konce 8. měsíce. I v dřívějším stavu těhotenství ale můžete narazit na různé požadavky aerolinek v podobě potvrzení od lékaře a tak dále, aby se pokud možno zamezilo komplikacím nebo předčasnému porodu.

Co se týká cestování autem v těhotenství, tam žádná omezení nejsou – ostatně, většina žen běžně řídí. Stejně tak neplatí žádná oficiální ani zákonná omezení pro cesty autobusem nebo vlakem.

Za jakých podmínek se cestuje v těhotenství?

Jakmile se chystáte na cestu v průběhu těhotenství, za všech okolností byste u sebe měla mít těhotenský průkaz. Ten vystavuje ošetřující gynekolog a zaznamenávají se do něj všechny důležité informace o celém těhotenství.

Pokud plánujete v těhotenství cestovat do zahraničí, je vždy dobré to se svým lékařem předem probrat. Ten jediný vám může doporučit, zda cestu absolvovat a čeho se vyvarovat, abyste neohrozila sebe ani dítě.

Pokud máte rizikové těhotenství nebo jste kvůli jakýmkoliv komplikacím spojeným s těhotenstvím v pracovní neschopnosti, neměla byste na cestu do zahraničí ani pomýšlet.

Pokud vám ale v cestě nic nebrání, cítíte se dobře a těhotenství probíhá bez komplikací? Pro cestu letadlem si od svého lékaře raději vyžádejte písemné potvrzení o způsobilosti k letu. Cesty autem, autobusem ani vlakem nejsou nijak omezené.

Jaká rizika obnáší cestování v těhotenství?

Cestování v těhotenství je vždy rizikovější než běžné cestování. I proto pojišťovny zpravidla nabízejí cestovní pojištění pro těhotné pouze do 26. týdne těhotenství. Pak je sice pojistí, ale s mnoha různými výlukami.

Cestovní pojištění se nevztahuje například na porod v zahraničí (v rámci Evropské unie na něj uplatníte akorát své normální zdravotní pojištění) a nedají se z něj uhradit běžná těhotenská vyšetření. Když si ale těhotná žena v zahraničí například zlomí ruku, samozřejmě se na to cestovní pojištění vztahuje.

Proto by si nastávající maminky měly dobře promyslet, jestli jim za to cesta do zahraničí stojí a zda nebude lepší nechat ji až na dobu po porodu. Cestovní pojištění pak budou mít zcela plnohodnotné a pro všechny to bude bezpečnější a klidnější.

A čemu se v těhotenství vyhýbat?

  • Například zimní dovolená a lyžování v těhotenství jsou velmi rizikové.
  • Stejně tak není nejlepší nápad vydávat se do přílišných nadmořských výšek (je tam méně kyslíku, což je ohrožením především pro dítě).
  • Vyhněte se i destinacím s nadměrně vysokými nebo naopak nízkými teplotami.
  • Před cestou se navíc ujistěte, že máte všechna potřebná očkování, protože zákeřné nemoci jsou v těhotenství ještě nebezpečnější – pro matku i nenarozené dítě.

Cestovní pojištění si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší online kalkulačky, včetně různých připojištění. Srovnání je nezávazné, a pokud se rozhodnete si dané pojištění rovnou sjednat, zabere vám to pouze okamžik. Veškeré potřebné dokumenty potom obdržíte na e-mail.

Hledáte výhodné cestovní pojištění?

Jak se k cestování v těhotenství staví aerolinky?

Podrobněji se zaměříme na cestování letadlem v těhotenství. Každý provozovatel má jiná pravidla, proto byste se včas měli podívat na to, jaké požadavky mají dané aerolinky na těhotné ženy.

Obecně platí, že zhruba do 28. týdne těhotenství nemusíte nic prokazovat ani dokládat žádná potvrzení od lékaře (ale není od věci mít takové potvrzení u sebe). Nicméně, na začátku těhotenství není létání vhodné, a to kvůli změnám tlaku, které by mohly způsobit různé komplikace.

Od 28. do 36. týdne těhotenství většina aerolinek vyžaduje potvrzení od ošetřujícího lékaře o schopnosti absolvovat let. Pokud máte rizikové těhotenství, aerolinky s tím mohou mít problém.

Platí, že v průběhu druhého trimestru – tedy zhruba mezi 3. a 6. měsícem těhotenství, bývá cestování letadlem bez větších komplikací. Většinu žen už netrápí těhotenské nevolnosti a cítí se dobře. Přesto by měly dodržovat určitá pravidla:

  • pitný režim – je potřeba pít vodu a v dostatečném množství
  • prevence žilní trombózy – v těhotenství hrozí častěji, proto je potřeba se nejméně jednou za hodinu projít po letadle
  • sedadlo poblíž toalety – v pokročilejších stádiích těhotenství je běžné, že žena musí na toaletu častěji, proto je vhodné sedět u WC blíž
  • necestovat sama – kdyby se cokoliv dělo, je vhodné mít vedle sebe blízkého člověka, který vám pomůže
  • kontakt na gynekologa – pro všechny případy mějte u sebe telefon na svého gynekologa, kterému můžete zavolat a prokonzultovat s ním možné potíže

Po 36. týdnu těhotenství by se létat nemělo. Některé aerolinky to umožní, jiné těhotnou ženu mohou odmítnout. Navíc počítejte s tím, že mezi výluky cestovního pojištění patří i pojištění storna zájezdunemůžete si storno cesty v těhotenství sjednat a v případě předčasného porodu nebo komplikací o své peníze přijdete.

Nejvhodnější způsoby cestování pro těhotné

Těhotné ženy by si měly pro cestování vybírat takové dopravní prostředky, ve kterých se budou cítit dobře. Velmi příjemná tak může být cesta vlakem. Sedačky jsou pohodlné, při delší cestě si můžete rezervovat lůžko nebo lehátko, můžete se volně procházet.

Náročná může být naopak dlouhá cesta autobusem, kdy nemáte příliš možností pohybu a na své jediné sedačce se můžete cítit stísněně. To pro těhotné není úplně nejlepší způsob cestování.

Příjemně se vám naopak může jet autem. Přestávku si uděláte, kdykoliv budete potřebovat. Nebudete řešit změnu tlaku jako v letadle. Doporučuje se použití speciálního těhotenského bezpečnostního pásu, který nevede přímo přes břicho. I tak je ale lepší nechat během těhotenství řídit někoho jiného, protože se vám může nečekaně udělat zle. Doporučené je také omezit na minimum dlouhé cestování autem v 8. měsíci těhotenství a později.

O cestování letadlem v těhotenství jsme psali už výše. Do 36. týdne těhotenství to bývá bezpečné, bez zvýšeného rizika a navíc je to mnohem rychlejší než všemi ostatními dopravními prostředky.

Porovnejte si nabídky cestovního pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.