12/27/2023, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Lyžování v těhotenství

Očekávání příchodu miminka znamená kromě radosti také mnohá omezení, s kterými se nastávající maminka musí vypořádat. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti, a to i při vykonávání oblíbených sportů. Jedním z nich je například lyžování. Je lyžování v těhotenství bezpečné? Dá se provozovat i v pokročilém stupni těhotenství? A je třeba nějakých zvláštních připojištění v případě vycestování do zahraničí? Poradíme v našem článku. 

Lyžování v těhotenství

Lyžování v prvním trimestru

Pokud jste v očekávání a zároveň jste nadšenou lyžařkou, pravděpodobně v tuto dobu řešíte, zda se na svah vydat, nebo raději počkat někde u horkého čaje. 

V prvním trimestru se může zdát, že se zatím ještě s vaším tělem žádné velké změny neudály, přesto je nutné dávat na sebe větší pozor. Plod v děloze ještě není pevně uhnízděn, proto je první trimestr rizikovější než druhý a třetí. Samotné lyžování v raném těhotenství není přímo zakázané – největším nebezpečím jsou však možné pády. Ošklivý pád může způsobit zranění v jakémkoli stupni těhotenství, a většina maminek si proto tento druh sportu asi raději odpustí. 

V těhotenství by měly ženy provozovat spíše takové aktivity, u kterých nehrozí úraz ohrožující plod. Pokud si přesto lyžování nedokážete odepřít, pak k němu je nutné přistupovat s větší zodpovědností než kdykoli předtím. 

V obchodech s těhotenským oblečením je možné zakoupit podpůrné břišní pásy, které poskytují oporu a pohodlí. Jistým řešením také může být ranní lyžování, kdy jsou sjezdovky ještě upravené a nevyježděné, případně je vhodným kompromisem vyrazit na běžky nebo na pěší procházku. 

Srovnejte si cestovní pojištění online

Ke konci těhotenství nechte lyže doma

Zatímco v počátcích těhotenství si ještě některé ženy dokáží představit, že sjedou alespoň malý svah, ve třetím trimestru je už celá akce poměrně těžce proveditelná. Větší bříško způsobuje horší rovnováhu i pohyblivost a navíc, co si budeme povídat, soukat se s bříškem do lyžařské kombinézy také není žádné potěšení. V tomto případě je skutečně vhodnější vyrazit na procházky zasněženou horskou krajinou, na jejímž konci si dáte za odměnu zákusek. Kdy jindy si ho zasloužíte, když ne teď? 

Pojištění do zahraničí pro těhotné

Je možné, že touha po zasněžených svazích je silnější než obavy a v tom případě se na svoji zimní dovolenou v zahraničí nezapomeňte pořádně připravit. Kromě zavazadel si také zabalte cestovní pojištění. Těhotné ženy platí za cestovní pojištění do zahraničí stejné ceny jako každý jiný pojištěný, neznamená to tedy, že budete hradit nějaké přirážky. Cestovní pojištění pro těhotné se liší pouze svým rozsahem krytí v závislosti na délce těhotenství. 

Vydáte-li se do zahraničí v době těhotenství, pak vězte, že pojišťovny vám budou hradit zdravotní úkony spojené s těhotenstvím pouze do 26. týdne. Po této době jdou náklady spojené s lékařským ošetřením spojeným s těhotenstvím za vámi. Jedná se například o předčasný porod atd. 

Na co se cestovní pojištění nevztahuje?

Pokud máte tzv. rizikové těhotenství, pak se na vás cestovní zdravotní pojištění bohužel nevztahuje. Nevztahuje se také na pojistné události, při kterých dojde k překročení hranice daného týdne těhotenství (většinou se jedná o 26. týden, ale každá pojišťovna může mít nastavené jiné podmínky), nebo na vyšetření, která vedou ke zjištění těhotenství. Tato omezení jsou spojena s úrazy nebo komplikacemi, které jsou spojené s těhotenstvím. 

Pokud si ale v Itálii na lyžích zlomíte ruku, bude vám poskytnuto plnění i v případě, že jste již překročila hraniční týden těhotenství. Samozřejmě se také pojištění nevztahuje na těhotenské testy nebo umělé oplodnění.

Srovnat cestovní pojištění online

Těhule v letadle?

Cestování letadlem lékaři doporučují pouze do 36. týdne a pouze maminkám bez komplikací. Některé letecké společnosti mohou přesto vyžadovat potvrzení o způsobilosti k letu od vašeho ošetřujícího lékaře. 

A proč se od 36. týdne nedoporučuje cestovat? Pomineme-li zdravotní rizika, je tu také riziko předčasného porodu. Nejen že pro většinu maminek by porod v zahraničí představoval větší psychickou zátěž než porod doma, ale ve většině zemí by si ho také musela uhradit sama. Cestovní pojištění tyto situace bohužel nekryje. 

Nastavte si správné limity pojištění v těhotenství

Nastavení správné výše limitů je důležité u každého pojištění, u cestovního pojištění to však platí dvojnásob. Lékařská péče v zahraničí se může velmi prodražit. Zvlášť v případě, že ze sjezdovky budete muset být transportováni leteckou záchrannou službou. 

Cestovní pojištění kryje právě i tyto náklady, včetně asistenčních služeb. Zahrnuje ošetření i mimo státní zdravotnická zařízení, spoluúčasti, léky, hospitalizace a také například transport zpět do České republiky. Při výběru cestovního pojištění určitě vezměte v úvahu všechna možná rizika. Například v kolikátém týdnu cestujete, jaké jsou limity krytí a pečlivě si projděte informace týkající se těhotenství v pojistných podmínkách. 

Online kalkulačka cestovního pojištění

Díky naší online kalkulačce cestovního pojištění si snadno srovnáte nabídky pojištění na trhu a po zadání jednoduchých údajů si tak vyberete tu nejvhodnější pro vás. Srovnání cestovního pojištění tak nikdy nebylo snazší. 

Cena cestovního pojištění závisí na:

  • cílové destinaci,
  • počtu cestujících osob,
  • délce pobytu,
  • plánovaných aktivitách, 
  • preferovaných limitech plnění. 

Většinou se však jedná o částky v řádech stokorun. Cestovní pojištění online sjednáte velmi snadno. Poté, co si v naší kalkulačce vyberete to, které je pro vás to pravé, stačí už jen stisknout tlačítko Koupit. Následně vyplníte krátký formulář a svoji objednávku můžete pohodlně zaplatit platební kartou nebo bankovním převodem. 

Srovnat cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.