7/27/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Kreditní karta, splašený závodní kůň, kterého málokdo udrží na uzdě. Jak ji používat?

Jen stěží odoláváte vyfintěným figurínám ve vitrínách obchodních domů, které vás lákají k nákupu? Hltáte technologické novinky a každou novou vychytávku si musíte hned pořídit? Nebo si prostě jen rádi uděláte radost něčím novým? V tom případě vás s kreditní kartou nemusíme seznamovat, nejspíš se už důvěrně znáte. Ale měli bychom vás varovat, kreditky nebývají nejlepší kamarádky. Skrývají v sobě rizika, která je třeba mít na paměti.

Ovšem vesmír, kde využíváme kreditní kartu a přináší nám to slasti a ne jen strasti, existuje. Stačí umět tuhle kouzelnou kartu, která za vás zaplatí, když máte zrovna hluboko do kapsy, správně používat. Dáme vám pár praktických tipů, jak na to. 

Srovnejte si kreditní karty online

Správný výběr je základ

V tom plastovém kabátku vypadají všechny stejně, stěží byste je od sebe rozeznali, ale přece je každá trochu jiná. Mají různě dlouhé bezúročné období, platí se za ně odlišné poplatky, odměňují vás jinými bonusy. Jedna vám načítá míle na letenku zdarma, druhá zas body za nákup zboží, případně pohonných hmot. Liší se samozřejmě také zpoplatněním výběrů hotovosti (z bankomatu i Cash Advance). Důležité je proto říct si předem, k čemu a jak často chcete kartu používat. 

Pokaždé plaťte své dluhy včas

Bezúročné období je asi největší výhodou kreditní karty. Právě díky němu totiž můžete bez problémů používat peníze banky a nezaplatit za to ani korunu na úrocích. Zpravidla trvá od 40 do 60 dní dle vybrané karty. To samozřejmě neznamená, že se bezúročné období liší dle jednotlivých transakcí podle toho, kdy je provedete. Doba, kdy nemusíte platit úroky, je pevně stanovená zúčtovacím obdobím. A pokud svůj dluh v dané lhůtě nesplatíte, je kreditka stejně nekompromisní jako naštvaný bookmaker a naúčtuje vám úroky v plné výši za celou dobu, po kterou jste měli peníze reálně půjčené.

Využívejte výhod

Některé kreditní karty umí kombinovat slevy na zboží či služby s možností získat část zaplacených peněz z nákupu zpět, tzv. cashback. Jiné zase nabízí propojení se spořicím účtem, na který vám automaticky přičtou procenta z nákupů. Populární jsou i různé akce u obchodníků, lepší záruční servis, nebo třeba cestovní pojištění. Vybrat byste si tak měli ne takovou kartu, která vám nabídne co nejvíce výhod, ale spíše takovou, jejíž výhody budete aktivně využívat. 

Výjimečné služby pro výjimečné klienty

Existují typy kreditních karet, které dají svému majiteli pocit, že je něco víc. Jsou na ně totiž navázány tzv. concierge neboli asistenční služby (nenarazíte na ně u karet, které nemají poplatek za vedení). Díky tomu můžete získat nadprůměrnou cestovní pojistku, ubytování v hotelu, bezplatné půjčení auta, asistenční služby nebo například privilegium využívat pohodlí luxusních salónků na letišti.

Srovnejte si kreditní karty online

Nastavte si přiměřený limit

Ne nadarmo se říká, že s jídlem roste hlad, a pokud byste se najednou dostali do pokušení a měli hodně vysoko nastavený limit, toho závodního koně už na uzdě jen tak neudržíte. Určitě se tedy vyplatí limit nastavit úměrně potřebám a v případě nutnosti ho navýšit. Při navyšování limitu si banka pouze ověří vaši úvěruschopnost (může po vás chtít potvrzení o výši příjmu). Pokud ale bude vše bez problémů a banka vám navýšení limitu schválí, karta vám samo sebou zůstane, jen se změní parametry ve smlouvě. 

Nevybírejte z bankomatu. Bez výjimek

Výběr z bankomatu je zpoplatněn opravdu vysokým poplatkem, zpravidla převyšuje částku 100 Kč. Navíc je vámi vybraná částka z bankomatu okamžitě úročena, a nevztahuje se tak na ni žádné bezúročné období. Tato okolnost dělá z výběru kreditkou záležitost spíše nouzovou. Pokud nechcete prodělat na vysokém úroku, je potřeba co nejdřív peníze splatit. 

Co je to CVV/CVC kód?

CVV/CVC kód (Card Verification Value/Code) se nachází na zadní straně vaší platební karty vpravo v bílém podpisovém proužku a jedná se vždy o poslední 3 číslice v případě VISA a MasterCard.

Bezpečnost především 

Při používání kreditní karty mějte na paměti bezpečnost. S příchodem bezkontaktních karet se zvýšilo riziko možnosti odcizení peněz, ale také už svou kreditku prakticky nemusíte dát z ruky. Stačí tedy dodržovat pár základních pravidel. 

Nikomu nesdělujte číslo karty, její platnost a tzv. CVV kód, pokud se nejedná o zabezpečenou platební bránu. U každé karty si nastavte limity pro platby podle svých potřeb. Pokud platíte přes internet, raději jen u ověřených obchodníků se službou 3D Secure. Také mějte někde po ruce uložený kontakt na blokační linku pro případ, kdybyste kartu ztratili nebo vám ji někdo ukradl. 

Srovnejte si kreditní karty online

Inkaso: Jednoduché posílání celé splátky kreditní karty

Zaplatit celou dlužnou částku najednou je jediný správný způsob splácení kreditky. To se ale moc nelíbí bankám, a proto inkaso celé splátky zdaleka neposkytují všechny. Nicméně splatit dluh do poslední koruny můžete i bez nastaveného inkasa, jen je třeba na to nezapomenout a vyplnit požadavek ručně, jinak vám banka strhne jen minimální možnou částku. 

Platby kreditkou v zahraničí

Za platby kreditní kartou v zahraničí si banky neúčtují žádné poplatky. Některé mají dokonce oproti běžným směnárnám výhodnější kurz při přepočtu na cizí valuty. Výjimkou jsou banky, které si účtují poplatek za převalutování. Na bankomat se ale nespoléhejte. Stejně jako v ČR je i výběr v zahraničí zpoplatněn. Výběry můžete provádět buď v korunách (s konverzí), nebo v místní měně (bez konverze).

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.