5/2/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Internet po optické síti: Jak funguje a co je k němu potřeba?

Existuje několik možností, jak získat připojení k internetu. Pokud se poohlížíte po nejlepším internetu na doma, vaši volbu vám usnadníme – nejrychlejší a nejspolehlivější je optický internet. Jak funguje optická síť a kdo ji k vám domů přivede?

Optická síť

Co je optická síť?

V zemi i nad zemí vedou nejrůznější typy kabelů a různé druhy sítí. Ty bývají většinou na každém pozemku, a pokud ne, musíte se obejít bez nich, nebo si je nechat udělat na vlastní náklady. A zdaleka nejde jen o ty elektrické

K základním inženýrským sítím patří také vodovodní přípojka, kanalizace, plynová přípojka a datová síť – ta může (a nemusí) být tvořena optickými kabely.

Optická síť se u novostaveb stává standardem, protože vedení internetu přes optiku je stabilní, rychlé a spolehlivé. A to navzdory tomu, že optická síť vypadá na první pohled tak křehce.

Optickou síť tvoří optické kabely, které jsou tenké jako lidský vlas (mají tloušťku pouhých pár mikrometrů). Tato optická vlákna jsou skleněná, a aby nedocházelo k jejich poškození, kryje je ještě obal.

Takovéto optické kabely jsou uschované pod zemí a vedou internet do všech možných míst. 

Vy sami si o zavedení optické sítě ve vašem městě nebo vesnici asi těžko požádáte, ale pokud zjistíte, že je optický kabel zavedený až k hranici vašeho pozemku nebo přímo k vaší nemovitosti, určitě se vyplatí nechat si domů přivést internet přes optiku.

Srovnejte si ceny pevného internetu

Jak funguje internet po optické síti?

Internet přivedený do domácnosti po optické síti funguje trochu jinak než internet vedený přes jiné pevné připojení. Hlavní rozdíl tkví v tom, že v jiných datových sítích je internet vedený s pomocí elektrických impulzů. V optické síti je veden pomocí světla.

Nedokážete pochopit, jak může světlo vést internet? Porozumět, jak funguje optická síť, je poměrně složité, a proto si to zjednodušíme:

  • Skleněná vlákna vedou internet s pomocí elektromagnetických vln.
  • Aby byl internet rychlý a spolehlivý, musí být v optické síti nastaven vhodný index lomu, který zajišťuje šíření elektromagnetických vln nebo světla ve správném směru.
  • U optické sítě je nutné, aby byl index lomu optického vlákna vyšší než index lomu jeho obalu.

Pak vše funguje bezchybně.

Jaké má výhody a nevýhody?

Hlavní výhody internetu po optické síti už jsme zmínili – rychlost a spolehlivost. Teď se na ně ale podívejme podrobněji. Jaké má tedy optická síť výhody?

  1. Rychlost internetu je mnohem vyšší než u jiných typů připojení – dosahuje až 1 000 Mpbs.
  2. Spolehlivost – datová vlákna neohrozí přepětí, nedochází u nich k rušení a signál je tak stabilní a stálý.
  3. Žádné ztráty – u jiných typů připojení dochází v průběhu přenosu ke ztrátě dat, ale u optického internetu jsou ztráty nulové.
  4. Připojení pro mnoho lidí naráz – když se dříve k internetu připojilo příliš mnoho lidí, zpomalil se a „padal“; optická síť je ale schopna přenášet elektromagnetické vlny o různých frekvencích, které umožňují stálé připojení pro velké množství lidí.
  5. Žádné hrozby od počasí – výhodou optické sítě je, že ji neohrozí výkyvy počasí a ani při bouřce a uragánu nedojde ke ztrátě signálu.

Existují vůbec nějaké nevýhody optického internetu? Pokud optický kabel někdo omylem nakopne při výkopových pracích, rázem je internet pryč a oprava bývá náročnější než u jiných typů sítí.

Tou hlavní nevýhodou je jeho omezená dostupnost. Optická síť není tak hustá jako jiné typy datových sítí, takže optický internet je dominantou zejména nových částí obcí a měst, kde se už při výstavbě počítá s vedením optické sítě.

Pokud tedy sníte o tomto internetu, měli byste si nejprve prostudovat mapu optické sítě

Mapu pokrytí internetem provozuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (www.mapainternetu.cz), ale pro optický internet mapu nabízejí často i sami mobilní operátoři

Kdo ho nabízí?

Optickou síť využívají všichni mobilní operátoři. Pokud tedy sníte o rychlém optickém internetu, můžete vybraného mobilního operátora oslovit a zjistit, co vám může nabídnout.

Srovnání cen internetu si můžete udělat také na Ušetřeno.cz a v kalkulačce cen snadno zjistíte, kolik vás může internet nově stát.

Optický internet od T-Mobile, Vodafone nebo O2 nicméně patří do kategorie internetu na doma, takže nepočítejte s tím, že toto připojení získáte i pro svůj mobil. 

Mezi mobilními tarify ale najdete i ty s neomezenými daty a neomezenou rychlostí internetu, které vás svou rychlostí mohou mile překvapit. Na našich stránkách můžete zavítat do srovnání mobilních tarifů.

Co je k jeho zavedení potřeba?

Pokud už jste se definitivně rozhodli, že chcete mít internet přes optickou síť, musíte si nejprve vybrat poskytovatele

Kromě mobilních operátorů O2, Vodafone nebo T-Mobile můžete oslovit i jinou společnost nabízející internetové připojení a s technikem vybrané společnosti nejprve prokonzultujte, jestli je u vaší nemovitosti optická síť skutečně dostupná. Pokud ano, můžete mít brzy optický internet doma.

Sami si ho ale do domácnosti nenainstalujete. K tomu si musíte pozvat odborníka, který ho zavede od hlavního optického kabelu až k vám domů. A jak probíhá instalace optického internetu?

  1. Přijde k vám technik a zjistí, kam až vede stávající optický kabel.
  2. Vedle vašich vchodových dveří (výjimečně to může být i v jiném vhodném místě) provrtá několik milimetrů široký otvor skrz zeď.
  3. Technik vsune optické vlákno do provrtaného otvoru a vede ho k nejbližší elektrické zásuvce.
  4. Vedle elektrické zásuvky přidělá optickou zásuvku.
  5. Tato optická zásuvka má typicky rozměry 8,5 x 8,5 cm.
  6. Optický kabel zavede do optické zásuvky.
  7. Dále k ní dodá speciální přístroj nazývaný ONT převodník – ten má obvykle 10 x 8 cm a musí být připojen k elektřině (typicky právě k této vybrané elektrické zásuvce).
  8. Pokud už máte doma modem, tak dojde k propojení ONT převodníku a modemu s pomocí ethernetového kabelu.
  9. Pokud nemáte modem, technik vám ho nainstaluje, případně vám nabídne Wi-Fi router.
  10. Internet si zvolíte sami – vyberete si u svého poskytovatele některý z nabízených tarifů.

A tím je hotovo.

Nepřeplácíte zbytečně za pevné připojení?

Jaké jsou další možnosti připojení k internetu?

Možná vám při vyhledávání optické sítě mapa prozradila, že ve vaší lokalitě tato možnost zatím není dostupná. Neznamená to ale, že musíte zůstat bez internetu. Existují totiž další možnosti, jak si domů nechat zavést internet:

  • pevný internet přes kabel
    • K přenosu internetového signálu je využívána koaxiální kabelová síť (EuroDOCSIS).
    • Modem s internetovou zásuvkou se propojuje koaxiálním kabelem.
    • Výhodou je, že přes tuto zásuvku můžete mít také kabelovou televizi.
  • pevný internet ADSL
    • Využívá se zásuvek, které původně sloužily pro pevné telefonní linky.
    • Modem se propojuje s telefonní zásuvkou, a to speciálním kabelem s vhodnou koncovkou.
    • ADSL připojení je už pomalejší, a tak bývá v poslední době nahrazováno podobným, ale rychlejším VDSL internetem.
  • pevný internet LTE
    • Pokud nemáte k dispozici internetovou zásuvku a nestojíte o vrtání skrz zdi a montáž zásuvky, můžete využít mobilní připojení LTE.
    • Ve své domácnosti díky tomu přijímáte internet přes běžnou mobilní síť.
    • K příjmu internetu je potřeba nainstalovat na vnější stěnu domu speciální anténu.
    • Anténa se anténním kabelem propojí s modemem.
  • satelitní internet
    • Není úplně typický a využívá se zejména na místech, kam není možné zavést jiný typ internetového připojení.
    • Jedná se o vysokorychlostní internet, ale patří k nejdražším.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.