2/27/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Automatická převodovka

Čím dál tím více se i v Evropě začíná u aut prosazovat automatická převodovka. Co auto s tímto typem převodovky nabízí, jak takové auto řídit, jaké jsou druhy a jak u nich často měnit olej? Připravili jsme pro vás malý souhrn.

Automatická převodovka

Co je to převodovka?

Vrátíme se do hodin fyziky na základní a střední školy. Převodovku, nebo jinak také převodovou skříň, můžeme definovat jako kompaktní strojní zařízení, které umožňuje převést energii mezi hnacím a hnaným strojem. Toto zařízení funguje na principu změny silových a kinetických parametrů přenášené energie.

Teoretickou definici přeneseme prakticky do auta – převodovka zde přenáší energii z motoru na kola auta. Jejím úkolem je zajistit, aby se energie vyrobená v motoru rovnoměrně rozložila na 2 poháněná kola (případně na 4, pokud máme auto s pohonem 4 × 4).

Najděte si to nejlepší povinné ručení

Jak funguje automatická převodovka?

Hlavním úkolem převodovky je zajistit zachování výkonu motoru. Ten pracuje s určitou hodnotou otáček za minutu. Pokud máme zařazeno v autě na nízký převodový stupeň, motor se otáčí rychleji ve vztahu ke kolům. Při vysokém stupni se motor otáčí pomaleji.

Automatická převodovka funguje stejně jako manuální převodovka. Jediným rozdílem je, že změnu převodových stupňů neprovádí řidič, ale jak už název napovídá, dochází k jejich změně automaticky.

Automatické převodovky jsou typické hlavně v zemích Severní Ameriky. I v Evropě se začínají prosazovat čím dál více a běžně je najdeme u nákladních automobilů, městských autobusů, hasičských aut apod.

Druhy automatických převodovek

Existuje několik hlavních druhů převodovek.

Hydromechanická – jedná se o nejznámější typ, který je používán v nejstarších modelech. U této převodovky nedochází k přímému spojení kol a motoru, ale k přenosu točivého momentu dochází pomocí hydraulické tekutiny.

Variátorová automatická převodovka – někdy taky označována jako bezstupňová převodovka. Je založena na principu postupné plynulé a hladké změny převodového poměru. Typicky se používá u skútrů a dalších vozítek.

Robotizovaná převodovka – konstrukčně nejjednodušší automatická převodovka. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o manuální převodovku, která je doplněna elektromechanickým ovládáním. Nevýhodou u toho typu je to, že nejsou možné rychlé změny převodů, a jízda tak nemusí být někdy plynulá a řazení občas trvá dlouho.

Dvouspojková převodovka – tento typ je nejčastěji znám pod jménem DSG, jak ji nazývá koncern Volkswagen. Můžeme však narazit i na další typ, a to PDK od Porsche. Principem jsou dvě převodovky vedle sebe. Každá z nich disponuje svou vlastní spojkou. Na jedné můžeme najít liché stupně a na druhé sudé. To, který stupeň se zařadí, zajišťuje elektronika vozu.

Najděte si to nejlepší povinné ručení

Jak řadit s automatickou převodovkou?

Automatická převodovka se ovládá tzv. volicí pákou. Na ní se nacházejí 4 polohy – D, R, N a P

Označení

Co znamená

Dz anglického slova drive, znamená jízdu vpřed 
Rz anglického reverse, znamená jízdu vzad
Nznačí neutrál 
Pslouží k zařazení po zaparkování vozidla

Některé převodovky nabízejí také možnost přepnutí na manuální řazení.

Jak často měnit olej v automatické převodovce?

Jelikož se v případě automatické převodovky jedná o stroj, je jeho součástí olej, který má hned několik důležitých funkcí. Mezi ně můžeme zařadit mazivo, chladicí prostředek, přenášení točivého momentu a zajišťování správného řazení.

V novém autě by se měl olej v automatické převodovce vyměnit po 90 tisících kilometrech, dále potom po každých 30–60 tisících kilometrech. Standardně trvá výměna asi 2–3 hodiny v závislosti na složitosti převodovky.

Nezapomínejte na povinné ručení a havarijní pojištění

Automatická převodovka za vás může v autě udělat hodně práce, ale povinné ručení a havarijní pojištění za vás nesjedná. 

U povinného ručení se navíc od roku 2024 změní pojistné limity. Doposud bylo možné sjednat smlouvu s limitem pojistného plnění na 35 milionů korun, od nového roku to bude nejméně 50 milionů korun. Pokud máte smlouvu uzavřenou na nižší limit, budete třeba své pojištění změnit.

K nalezení toho pro vás nejlepšího povinného ručení a havarijního pojištění můžete využít naše srovnání a kalkulačku, kam zadáte VIN nebo SPZ a ihned zjistíte, zda nepřeplácíte na svých pojistkách.

Srovnejte si havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.