12/4/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Ceníky dodavatelů elektřiny

Na českém trhu existuje velké množství dodavatelů elektřiny a vyznat se v jejich nabídkách může být náročné. To stejné platí i pro správu energií ve vaší domácnosti, tedy hlídání spotřeby, procházení ročního vyúčtování a kontrola smluv. Proto vám pomůžeme s otázkami, jak si ceníky dodavatelů porovnat, z čeho se skládá jejich cenová nabídka a jak případně přejít k novému dodavateli. 

Ceníky dodavatelů elektřiny

Při pročítání ceníků dodavatelů je nutné znát několik pojmů, jako je spotová elektřina, fixní cena nebo tzv. pevný tarif. Zatímco spotové ceníky, tedy nákup elektřiny za cenu na denním trhu, od roku 2023 dodavatelé na základě vládního rozhodnutí novým zákazníkům sjednávat nesmí, je stále možné vybírat produkty dle fixace ceny z pevných tarifů.

Fixace znamená, že se cena za odebranou elektřinu nemění po celou dobu platnosti smlouvy, která tak většinou bývá sjednána na určitou dobu 1 až 3 let. Bez fixace jsou pak smlouvy na neurčitou dobu. Pevný tarif je pro současné zákazníky výhodnější, proto na rozdíl od spotové elektřiny nepodléhá každodenním cenovým výkyvům.

Přehled ceníků dodavatelů elektřiny

Abyste se mohli lépe vyznat v nabídkách, připravili jsme pro vás přehledný seznam ceníků těch největších dodavatelů elektřiny na českém trhu. Můžete si je jednoduše stáhnout a prostudovat. Třeba pak narazíte na mnohem výhodnější nabídku.

ČEZ ceník 2023

Hlavní nabídka společnosti ČEZ spočívá ve třech produktech, které fixují cenu na 1, 2 a 3 roky (Elektřina na 2 roky, Elektřina klesající na 3 roky a Elektřina na 1 rok v akci). Dvou a tříletý tarif přitom garantuje ještě nižší cenu v následujícím roce. Stejně tak si ale můžete sjednat smlouvu na dobu neurčitou v rámci produktu Elektřina bez závazku, ale bez fixace ceny. 

Název produktuDetaily
Elektřina na 1 rok v akciFixace se smlouvou na 1 rok
Elektřina na 2 rokyFixace se smlouvou na 2 roky
Elektřina klesající na 3 rokyFixace se smlouvou na 3 roky
Elektřina bez závazkuSmlouva na dobu neurčitou, bez fixace

Najděte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

E.ON ceník 2023

Variant na 24 měsíců je tarif na 2 roky s fixní cenou, ale je určen stávajícím zákazníkům. Stejně tak je možné za věrnost získat tarif Komplet elektřina MAX na 2 roky, který je o několik desítek korun dražší, ale zahrnuje službu elektrikáře. Pro nové odběratele je v nabídce Variant PRO a lze vybírat mezi smlouvou na 1 nebo 2 roky. Pokud i tito zákazníci chtějí připlatit za službu elektrikáře, je pro ně určen tarif Komplet elektřina MAX PRO na 3 roky s garancí klesající ceny.

Název produktuDetaily
Variant na 24 měsícůFixace se smlouvou na 2 roky
Komplet elektřina MAX Fixace se smlouvou na 2 roky a službou elektrikáře
Variant PROFixace se smlouvou na 1 nebo 2 roky pro nové zákazníky
Komplet elektřina MAX PRO s klesající cenouSmlouva na 3 roky bez fixace s garancí klesající ceny a službou elektrikáře pro nové zákazníky

innogy ceník 2023

Společnost innogy nabízí svým zákazníkům nový tarif elektřina Restart, na který mohou přejít i v případě stále platné fixace. Produkt jim má pomoci s končícím vládním stropem, za který elektřinu v roce 2023 odebírali. Tarif nabízí garanci snižování ceny v průběhu dalších let. Dále jsou v nabídce standardní tarify, které už obsahují aktualizované ceny tak, aby byly pod vládním stropem a noví i stávající zákazníci zbytečně nepřepláceli.

Název produktuDetaily
RestartSmlouva na 3 roky s garancí klesající ceny pro stávající zákazníky
StandardSmlouva na dobu neurčitou bez fixace ceny
Start 24/15Smlouva na 24/15 měsíců s fixací ceny

MND ceník 2023

Společnost Moravské naftové doly (MND) nabízí dva produkty pod názvem Proud. Produkt Léto 25 obsahuje smlouvu na 2 roky s fixací ceny. Produkt se stropem využívá možnost flexibilní změny ceny dle vývoje na trhu, což může být výhodné zejména při poklesu ceny elektřiny. U toho produktu MND garantuje nezvýšení ceny elektřiny jen do konce března 2024.

Název produktuDetaily
Proud Léto 25Smlouva na 2 roky s fixací ceny
Proud Ceník se stropemSmlouva na dobu neurčitou bez fixace a s garancí klesající ceny

Srovnejte si dodavatele elektřiny online

Centropol ceník 2023

Společnost Centropol aktuálně nabízí 5 tarifů, ale některé lze sjednat pouze online. Jde o produkty MINI na 2 roky, Bez závazků pro začátek, Fixně pro začátek na 1 rok, Fixně online pro začátek na 1 rok a Fixně online pro začátek na 2 roky. 

Název produktuDetaily
MINI na 2 rokySmlouva na 2 roky s fixací ceny
Bez závazků pro začátekSmlouva na dobu neurčitou bez fixace 
Fixně pro začátek na 1 rokSmlouva na období 1 roku s fixací 
Fixně online pro začátek na 1 rokSmlouva na období 1 roku s fixací, sjednání online
Fixně online pro začátek na 2 rokySmlouva na období 2 let s fixací, sjednání online

PRE ceník 2023

PRE vytvořila 4 produkty a jeden z nich je zaměřen na elektřinu z obnovitelných zdrojů PRE PROUD EKO (dříve PREekoproud). Dále jsou tu tři standardní ceníky podle fixace ceny se smlouvou na dobu určitou PRE Proud FIX, nefixované ceny se smlouvou na dobu neurčitou PRE Proud NEFIX a PRE Proud BASIC se závazkem na 2 roky, ale možností kdykoliv přejít na jiný produkt. Proud BASIC sice obsahuje nefixovanou cenu, ale garantuje sjednání nejnižší momentální ceny na trhu.

Název produktuDetaily
PRE Proud EKODodávka zelené elektřiny z českých obnovitelných zdrojů
PRE Proud FIXSmlouva na 3 roky s fixací ceny 
PRE Proud NEFIXSmlouva na dobu neurčitou bez fixace ceny
PRE Proud BASICSmlouva na 2 roky bez fixace ceny

Lama Energy ceník 2023

U těžařské společnosti Lama Energy můžete vybírat ze dvou tarifů – Bez závazku se smlouvou na dobu neurčitou a fixací ceny na 1 měsíc a Se závazkem s fixací do konce roku 2025, tedy na 2 roky. 

Název produktuDetaily
Elektřina se závazkemSmlouva na 3 roky s fixací ceny
Elektřina bez závazkuSmlouva na dobu neurčitou, měsíční fixace ceny, následně bez fixace 

Srovnat dodavatele elektřiny online

Jak se vyznat v cenících?

Ceníky dodavatelů energií obsahují několik částí s různými cenami. Patří mezi ně nabídka obchodní ceny za silovou elektřinu od dodavatele (neregulovaná část ceny), dále nejrůznější poplatky, včetně poplatků za distribuci (regulovaná část ceny), a ve finále celková cena, která obvykle bývá uvedena v závěru ceníku.

V ceníku se dále objevují odlišné ceny u jednotlivých tarifních sazeb. Každé odběrné místo se podle typu zapojených spotřebičů a množství celkové spotřeby řadí do určité sazby, které je také přizpůsoben hlavní jistič. Tuto sazbu si domácnosti určují samy. I v těchto sazbách se cena elektřiny ještě rozděluje podle vysokého a nízkého tarifu. Mnohem levnější odběr v nízkém tarifu mohou využívat pouze ty domácnosti, které si zajistily dvoutarifní sazbu. 

Jak zjistíte informace o vašich dodávkách?

Pokud potřebujete zjistit, s jakým dodavatelem máte uzavřenou smlouvu a jaký produkt od něj odebíráte, máte hned několik možností.

  • Informace z faktury. Díky faktuře z posledního ročního vyúčtování jednoduše zjistíte, od koho elektřinu odebíráte, včetně adresy dodavatele, samotného názvu produktu a jeho produktové řady. Z faktury lze také zjistit vaše zákaznické číslo, číslo místa spotřeby, velikost jističe, distribuční sazbu a cenu za kWh ve vysokém, případně i nízkém tarifu. Součástí faktury jsou podrobné informace o poplatcích, vaší spotřebě v jednotlivých obdobích, stejně jako rozpis současných i nových měsíčních záloh.
  • Využijte aplikaci. Největší dodavatelé svým zákazníkům automaticky nabízejí možnost stažení aplikace. Ve většině těchto aplikací je možné stáhnout veškeré potřebné dokumenty, jako je smlouva a jednotlivé faktury. Výhodou takových aplikací dále je, že při zadání stavu elektroměru vám systém vypočítá možný přeplatek nebo nedoplatek v ročním vyúčtování. 
  • Kontaktujte dodavatele. V případě, že znáte dodavatele, ale nevíte, jaký produkt od něj odebíráte, můžete využít zákaznickou linku a na informace se jednoduše zeptat. K tomu dodavatel bude potřebovat vaše osobní údaje, aby vám mohl dodat odpovědi i v případě, že neznáte své zákaznické číslo.

Srovnejte si dodavatele elektřiny online

Jak srovnat ceny elektřiny?

Plánujete přejít k jinému dodavateli elektřiny? Pak je dobré využít naši kalkulačku elektřiny pro srovnání všech produktových nabídek ve vašem regionu. Díky srovnání si uděláte lepší představu, kolik u jiného dodavatele ušetříte na ročních nákladech. 

V kalkulačce stačí vyplnit několik málo údajů o vaší spotřebě, distribučním území a oblasti, ve které žijete, případně jaký produkt od jakého dodavatele odebíráte. Hned poté se před vámi objeví seznam dalších nabídek od velkých, ale i menších dodavatelů a uvidíte také možnosti úspory, včetně celkové ceny za elektřinu a výše měsíčních poplatků. 

Pokud se vám některá nabídka zalíbí, nechte nám na vás kontakt a v případě, že chcete s novým dodavatelem uzavřít smlouvu, postaráme se klidně rovnou o celou administrativu.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.