11/5/2023, Jakub Strnad, Ušetřeno.cz

Co je to revolvingový úvěr?

Revolvingový úvěr je půjčka, která se automaticky opakuje. Jednou z jeho forem je například kreditní karta. Jaké má výhody a nevýhody a proč si ho sjednat? Jaké podmínky je třeba dodržet? Pokračujte ve čtení.

Revolvingový úvěr

Co je to revolvingový úvěr?

Revolvingový úvěr je typ půjčky, která je určena především pro podnikatele a firmy, kteří s její pomocí mohou pokrýt nečekané výdaje. Tato půjčka je ale v mnoha ohledech výjimečná.

Pokud si půjčíte u banky nebo nebankovní společnosti, musíte za běžných okolností hned od dalšího měsíce začít půjčku splácet, platíte k ní určitý úrok a víte, do kdy ji musíte splatit. Pokud se vám to podaří, je vše vyřešeno a půjčka je tím uzavřena.

Oproti tomu revolvingový úvěr je typ půjčky, jíž můžete čerpat opakovaně. Vaše banka vám poskytne určitý limit – například 50 000 korun – a vloží vám peníze na speciální účet. Vy pak máte možnost kdykoliv si z této sumy část vypůjčit. Vyčerpat ji můžete klidně i celou. A jakmile ji splatíte a účet je zase plný, můžete si půjčit zase a znovu. Pořád dokola. Anebo si po nějaký čas nepůjčíte vůbec.

Máte zájem o nejvýhodnější půjčku? Naše kalkulačka vám přehledně spočítá, která se vám vyplatí nejvíce.

Přehledné, rychlé a nezávazné srovnání půjček

Jak funguje revolvingový úvěr?

Jistě si říkáte, že to zní dobře. Revolvingový úvěr je v podstatě taková nekonečná půjčka. Ale má svá specifická pravidla a nevyplatí se každému.

Základním pravidlem je, že doba jeho trvání je omezená. Většina bank poskytuje revolvingový úvěr na 1 rok. Často ovšem platí, že můžete čerpat v měsíčních intervalech (co si půjčíte, musíte do konce měsíce zase splatit). Takže je potřeba, aby byla splatnost uvedena i ve smlouvě a věděli jste, kolik času máte na vrácení peněz.

Revolvingový úvěr patří mezi neúčelové půjčky, což znamená, že peníze můžete využít na cokoliv – od koupě materiálu přes zaplacení dovolené až po běžné nákupy.

Abyste mohli čerpat peníze z revolvingového úvěru, poskytne vám banka speciální kartu. Té se říká kreditní karta. Jistě ji znáte a možná ji sami používáte – máte tedy revolvingový úvěr, aniž byste třeba tušili, že se mu tak říká. (Velmi podobně funguje i kontokorent, ale ten je na rozdíl od revolvingového úvěru vázán ke konkrétnímu bankovnímu účtu.)

A velkou výhodou tohoto revolvingového úvěru je také to, že pokud peníze nečerpáte, nemusíte nic splácet a neplatíte ani žádné úroky.

Hledáte výhodnou kreditní kartu?

Podmínky revolvingového úvěru

Revolvingový úvěr nedostane každý, kdo o něj požádá. Aby vám banka tuto půjčku schválila, musí si nejprve prověřit vaši schopnost splácet neboli bonitu. Pokud u ní máte svůj běžný účet nebo firemní účet, snadno si ověří, jak hospodaříte s financemi a jaké máte příjmy.

Revolvingový úvěr si můžete vzít i na poměrně nízkou částku (třeba 10 000 korun) – v tom případě máte větší šanci se žádostí uspět.

A jelikož je revolvingový úvěr v první řadě určen pro podnikatele a firmy, budete muset při žádosti o jeho zřízení v bance prokázat své oprávnění jednat za danou společnost a předložit:

  • doklad totožnosti,
  • platný živnostenský list (nebo výpis z obchodního rejstříku),
  • poslední daňové přiznání,
  • výpisy z běžného účtu za poslední 3 měsíce.

Výhody

Mnoha podnikatelům nebo firmám se revolvingový úvěr vyplatí. Doba platnosti (i splatnosti) bývá 1 rok, úrok je poměrně nízký (leckde se pohybuje okolo 2 %) a peníze se dají snadno čerpat a kdykoliv vracet.

A revolvingový úvěr má i další nesporné výhody:

  • Půjčka se automaticky obnovuje – není nutné o ni opakovaně žádat.
  • Peníze můžete čerpat v různých měnách.
  • Pokud nečerpáte, nic neplatíte.

Nevýhody

Stejně jako všechny půjčky, také revolvingový úvěr má své nevýhody. A proto se nevyplatí každému.

Mezi hlavní nevýhody revolvingového úvěru patří:

  • vysoké úroky v případě nesplácení,
  • nízký strop půjčky – výše revolvingového úvěru se zpravidla stanovuje jako dvojnásobek měsíčních příjmů žadatele,
  • vyšší minimální splátky,
  • ukončení revolvingového úvěru – je možné jen s pomocí výpovědi smlouvy o úvěru, přičemž výpovědní lhůta je 1 měsíc pro klienta a 2 měsíce pro poskytovatele.

Velké srovnání půjček

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.