6/23/2020, Michaela Šámalová, Ušetřeno.cz

Co je to kontokorent?

Nemáte na účtu dost? Nevadí. S kontokorentem můžete jít klidně do minusu.

Ideální běžný účet? Jednoduše a přehledně.

O co jde?

Jedná se o půjčku propojenou s vaším běžným účtem. Pokud potřebujete něco zaplatit a na kontě vám chybí pár stovek nebo dokonce tisíc, pak stačí mít k účtu sjednaný dostatečný kontokorent a klidně můžete dál vesele nakupovat. 

Jakmile vám přijde výplata a vy se zase dostanete takzvaně do zelených čísel, tak se kontokorent splatí. Půjčku si můžete brát opakovaně, přitom není nutné při každém čerpání běhat na pobočku a někde něco podepisovat. Musíte ale dodržovat úvěrový limit, neměli byste tedy překročit bankou nastavenou částku, o kterou můžete jít maximálně do minusu.

Jak si zařídím kontokorent?

Otevřete si internetové bankovnictví banky, u které máte sjednaný účet a kam vám chodí měsíční výplata ze zaměstnání. Zpravidla na vás okamžitě vyskočí informace, že máte „předschválený“ kontokorent. Stačí o něj zažádat a okamžitě vás kontaktuje někdo z banky, aby s vámi vše dojednal. V některých případech si ho dokonce sjednáte sami online.

Kolik stojí kontokorent?

Existují banky, kde budete platit za vedení, čerpání a následně samozřejmě úroky. Poplatky jsou většinou ale jen v řádu desítek korun a dnes se už od nich často upouští. Banky si pak u kontokorentu účtují jen úroky

Najděte si ten nejlepší běžný účet online

Jak se úročí kontokorent?

Vyčerpaná částka se úročí jen po tolik dní, po kolik ji dlužíte. Je to vlastně půjčka rozpočítaná na dny. 

Pokud vám tedy například odejde týden před výplatou auto a vy kvůli platbě za automechanika půjdete na účtu do minusu, vyčerpaný kontokorent se automaticky splatí sedmý den, tedy až vám přijde mzda. Platit pak budete úrok jen za sedm dní. 

Do minusu můžete jít klidně i jen na jeden den, týden nebo třeba 68 dní. Banky ale omezují dobu splatnosti na 1 rok od prvního čerpání. Což znamená, že alespoň jednou za rok musíte být na účtu v plusu.

Jak s kontokorentem zacházet?

Nechte si nastavit úvěrový limit menší, než je vaše čistá měsíční mzda. Tak budete mít jistotu, že se půjčka splatí v momentě, kdy vám přijde výplata. Kontokorent se snažte používat minimálně a nečerpejte ho na zbytečnosti. Pořád se přeci jen jedná o půjčku.

S kreditní kartou si můžete půjčit a na úrocích neztratit ani korunu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.