3/26/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Emisní povolenky – vše, co byste o nich měli vědět

Emisní povolenky představují klíčový nástroj v boji proti klimatické změně a snižování emisí skleníkových plynů. Podíváme se na to, jak přesně povolenky fungují, kdo za ně musí platit a jak ovlivňují cenu energií pro vaši domácnost nebo firmu. 

Emisní povolenky

Co jsou emisní povolenky?

Emisní povolenky jsou jednoduše právní dokumenty, které představují právo uvolnit do atmosféry 1 tunu CO2 nebo ekvivalentní množství jiných skleníkových plynů na jednu povolenku. Cílem tohoto obchodování s emisemi (systém ETS) je omezit celkové množství emisí skleníkových plynů pomocí tržní ceny. Nevyužité povolenky navíc může firma prodat na trhu a tím část financí získat zpět.

Systém emisních povolenek má motivovat firmy, aby hledaly cesty k efektivnějšímu využívání energie a investovaly do čistějších technologií.

Pro koho jsou emisní povolenky určeny:

  • elektrárny,
  • výrobci oceli a železa,
  • koksovny,
  • cementárny a výrobci vápna,
  • výrobci celulózy a papíru,
  • sklo-keramický průmysl,
  • chemický průmysl

Najděte si výhodného dodavatele elektřiny online

Jaká je cena emisních povolenek?

Cena emisních povolenek je stanovená na základě nabídky a poptávky, takže není stálá, ale mění se. Výkyvy cen jsou také ovlivněny investicemi do čistších technologií, ekonomickým růstem i politickými rozhodnutími, například zpřísněním emisních limitů. 

Co ovlivňuje cenu emisních povolenek:

  • nabídka a poptávka
  • ekonomický růst (krize a snížení výroby snižují poptávku a cenu povolenek)
  • politická rozhodnutí (průběžné snižování tzv. emisního stropu)

Pokud se cena pohybuje velmi nízko, znamená to, že může firma nakoupit velké množství povolenek a uvolnit více emisí. V případě, že cena povolenek roste, je tomu naopak a povolenky se pro neekologickou firmu stávají nevýhodné. Proto také Evropská unie množství emisních povolenek snižuje, aby pro firmy nebylo výhodné vést provoz jen nákupem povolenek a bez modernizace. 

K razantnímu snížení počtu emisních povolenek došlo v roce 2019 a od té doby se jejich cena průběžně zvedala. V roce 2023 dokonce překonala hranici 100 eur za tunu CO2. V současnosti se cena ale snižuje a jedna povolenka má hodnotu zhruba 58 eur.

DatumCena emisní povolenky v eurech
Duben 2023102,14
Prosinec 202383,70
Únor 202465,11

Zdroj: tradingeconomics.com; tabulka obsahuje nejvyšší cenu v daném měsíci. Data jsou platná k 13. 3 .2024.

K čemu slouží peníze z prodeje emisních povolenek?

Dražba emisních povolenek přináší nemalé finanční částky do rozpočtu každého členského státu EU. Tyto peníze státy pak mohou použít k podpoře obnovitelných zdrojů energie, inovací nebo udržitelné dopravy. Česká republika jako stát s energeticky náročnou ekonomikou pak může využívat Modernizačního fondu pro rozvoj šetrnější energetiky. 

Najděte si nejlepšího dodavatele plynu online

Emisní povolenky pro domácnosti

Domácnosti prozatím do systému ETS zahrnuty nejsou. To se však může změnit počátkem roku 2027, kdy začnou platit emisní povolenky také na silniční dopravu a vytápění budov, tedy i vytápění domácností. 

Emisní povolenky sice nebudou platit samotné domácnosti, protože se o to postará dodavatel energie, ale jejich výše se promítne do koncové ceny za vytápění. Jak se k této novince postaví stát, například úpravou podmínek dotací z programu Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light, na to si budeme muset ještě počkat. Ideální je však popřemýšlet, zda vaše nemovitost nepotřebuje zateplit nebo vyměnit staré topné zařízení za modernější.

Nabízíme 7 tipů, jak v domácnosti šetřit energie

Proč emisní povolenky zdražují energie?

Do výsledné ceny, kterou každá firma a domácnost platí za energie, se promítá právě cena emisních povolenek; to je také jeden z důvodů, proč ceny energií rostou. Některé firmy totiž nestačily dostatečně zareagovat na rychlý trend snižování emisí, nebo je jejich výroba už z podstaty emisně velmi náročná. To je typické pro uhelné elektrárny, které se v Česku podílí až ze 44 % na výrobě elektrické energie a tvoří dokonce 88 % celkových emisí v sektoru elektroenergetiky. A protože musí nakupovat velké množství stále dražších povolenek, je nutné, aby se tyto náklady promítly do cen na trhu. 

Platíte za energie příliš? 

Pokud máte dojem, že za elektřinu a plyn platíte více, než byste chtěli, pak neváhejte a srovnejte si ceny energií u jiných dodavatelů. K tomuto účelu slouží náš nezávazný online srovnávač. Zadáním informací o vaší roční spotřebě a produktu, který dosud využíváte, získáte kompletní přehled o cenách všech dodavatelů ve vaší oblasti a navíc zjistíte, kolik byste ročně uspořili s jiným produktem. 

Porovnejte si ceny energií online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.