5/7/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Komunitní energetika: Co to je a jak funguje?

Komunitní energetika se díky změnám legislativy může začít prosazovat jako nový trend v oblasti obnovitelných zdrojů. Ty se tak stanou součástí lokálního sdílení, takže se obce, organizace, družstva i domácnosti mohou stát mnohem soběstačnějšími. Seznamte se s komunitní energetikou, zjistěte. jaké jsou její výhody a co přinese změna zákona v ČR.

komunitní energetika

Co je komunitní energetika

Zjednodušeně jde o vzájemné a svobodné sdílení energie z obnovitelných zdrojů mezi jednotlivci. Mohou to být například domácnosti, obce nebo různé organizace zapojené do energetického společenství, případně bude možné si vámi vyrobenou energii dodat pro využití na jiném objektu, který máte ve vlastnictví. 

Cílem komunitní energetiky je zajistit větší nezávislost na distribuci elektřiny od velkých výrobců, větší demokratizaci vlastnictví energií, ale také efektivnější využití přebytků při výrobě energie z obnovitelných zdrojů. 

Jaké budou druhy komunitní energetiky

Energie bude možné sdílet ve dvou formách. Tou první jsou energetická společenství. Půjde o větší, lokální společenství, která mohou zahrnovat obce, organizace, firmy a domácnosti. Ti všichni se navzájem podělí o energii, kterou si vyrobí. 

S dodavatelem bude mít vaše domácnost smlouvu na dodání energií, ale ve faktuře zohlední, kolik vaše společenství, kterého jste součástí, vyrobilo a nasdílelo množství energie

Pokud k vám tedy dorazí 100 kW elektřiny z energetického společenství, dodavatel vám může dodat například dalších 100 kW místo celých 200 kW.

Další formou komunitní energetiky je sdílení energie mezi několika vlastními domácnostmi. Dejme tomu, že si vyrobíte určité množství elektřiny díky fotovoltaické elektrárně na střeše svého domu a část této energie využijete například na chatě nebo ji nasdílíte pro domácnost jiného člena rodiny v úplně jiném regionu v ČR.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Výhody a nevýhody komunitní energetiky v ČR

Největšími výhodami komunitní energetiky je zvýšení nezávislosti na energetických zdrojích a výrazné snížení výdajů za využití energií. Komunitní energetika tedy využívá zdroje energie co nejefektivněji bez přebytků a díky tomu je také mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

To všechno jsou výhody, které se dají teoreticky očekávat. Jaké mohou být ale naopak nevýhody komunitní energetiky? Tou největší je nedostatečný stav distribuční sítě a fakt, že komunitní energetika v Česku teprve začíná a první společenství a domácnosti budou určitými průkopníky. 

Obava také panuje ze zdražení energie obchodníkem s elektřinou právě pro místa, která jsou součástí energetického společenství.

Výhody komunitní energetiky

  • Demokratizace výroby a využití energií.
  • Ochrana životního prostředí a dekarbonizace.
  • Nižší náklady na využití energií.
  • Snížení závislosti na energiích od velkých hráčů.

Nevýhody komunitní energetiky

  • Nízká kapacita distribuční sítě.
  • Úplně nová legislativa (platná až od druhé poloviny roku 2024).
  • Nedostatek zkušeností s reálnou funkčností komunitního sdílení energie.
  • Nároky na větší digitalizaci.
  • Možné zdražení energií ze strany obchodníka s elektřinou.

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Komunitní energetika a legislativa

Možnost zapojit se do komunitní energetiky v ČR nás teprve čeká, a to platností legislativy, tedy novely energetického zákona s platností od července 2024. Česká republika tak trochu splácí dluh Evropské unii, protože implementován měl být zákon už o 3 roky dříve. 

Ušetřete na energiích už teď

Než se komunitní energetika v Česku úspěšně zavede, můžete v současnosti šetřit na energiích pomocí nových technologií, jako je fotovoltaika nebo tepelné čerpadlo. 

Stejně tak je ale možné sjednat si výhodnější smlouvu u stávajícího, nebo klidně úplně jiného dodavatele energií. využijte náš srovnávač cen elektřiny, který vám ukáže konkrétní nabídky a vy si pak nezávazně vyberete tu nejvýhodnější. Rovněž nabízíme srovnávač cen plynu.

Najděte si levného dodavatele plynu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.