1/9/2024, Jakub Strnad, Ušetřeno.cz

Půjčka v exekuci

Zájemců o půjčku po insolvenci je stále mnoho. Jejich příjem je v době splácení velmi snížený a rozpočet tedy značně napjatý a na mnohé nenadálé výdaje se nedostává. Proto se mnozí snaží najít půjčku po insolvenci, která by jejich problémy vyřešila. Jaké jsou jejich možnosti? A jak funguje půjčka v exekuci? Čtěte dále.

Půjčka v exekuci

Je půjčka po insolvenci nebo v exekuci možná?

Řekněme si rovnou, že získat půjčku po insolvenci od důvěryhodné organizace je prakticky nemožné. Pro seriózní banku nebo nebankovní organizaci je to, že je žadatel v insolvenci, velmi důležitá informace o tom, že dříve nedostával svým závazkům, a půjčit mu z toho důvodu nebudou chtít. 

Pokud je žadatel v insolvenci, je důrazně varován, aby se dále nezadlužoval do té doby, než své závazky zcela vyřeší v insolvenčním řízení. O jakékoliv půjčce nebo závazku musí být informován insolvenční správce, který tento fakt ponese velmi nelibě. Místo zadlužování by se totiž měl účastník insolvenčního řízení snažit o to, aby své závazky splatil. 

Půjčka v exekuci je ještě těžší. Pokud žadatel spadne do exekuce, pak nemá možnost disponovat se svým bankovním účtem, kam se půjčené peníze mohou vyplácet. Půjčka pro dlužníky s exekucí v hotovosti je pro seriózní instituce nepřípustná

Srovnejte si půjčky online

Půjčka pro lidi v exekuci

Nebankovní společnosti

„Mám exekuci a potřebuji půjčku.“ Pokud budete na internetu hledat půjčku v exekuci, pak získáte celou řadu nabídek. Vždy se ale jedná o nebankovní společnosti, které nabízejí půjčky za velmi nevýhodných podmínek. Ty vědí, že žadatel by u běžné banky neprošel, a proto bude souhlasit i s takovými podmínkami, které jsou nadstandardní. 

Výplata této půjčky je „na ruku“, což znamená často osobní kontakt s žadatelem a také určitou formu nátlaku na něj, pokud nesplácí tak, jak má. Splátky jsou často na týdenní bázi, což může opticky skrýt opravdu vysoký úrok. Samostatnou kapitolou jsou ještě další, často skryté poplatky, které splácení půjčky o to více ztíží. 

Poplatky jsou pro mnohé žadatele uvedené nesrozumitelně, ve smlouvě většinou malým písmem a žadatelé je mohou snadno přehlédnout. To je ale účelem poskytovatelů půjčky. Není výjimkou to, že je půjčka na ruku v exekuci prakticky nesplatitelná

Pokud se již rozhodnete podobnou půjčku přijmout, měli byste si tedy vzít dostatek času a veškerý text ve smlouvě o půjčku pečlivě prostudovat. Nikdy nepodepisujte podobnou půjčku, pokud jste pod tlakem a v časové tísni. Naopak, vše pročtěte v klidu a dejte si určitý čas na pečlivé zvážení toho, zda budete schopni půjčku opravdu splácet. Do splátky započtěte úrok půjčky, ale také veškeré poplatky

Prověřte si také samotnou společnost, u které o půjčku žádáte. Do internetového vyhledávače zadejte výrazy jako jméno společnosti a zkušenosti a prostudujte, zda nemá společnost negativní recenze. Vyvarujte se toho, abyste za půjčku ručili cizí nemovitostí, například člena rodiny. 

Půjčky pro dlužníky s exekucí bez zástavy představují méně riskantní záležitostí. 

Srovnejte si půjčky online

P2P

Mohou zájemcům v insolvenci a exekuci posloužit také tzv. peer to peer půjčky? Ačkoliv se tyto půjčky prezentují jako takové, kdy „lidé půjčují lidem“, neznamená to, že by zde mohl požádat skutečně kdokoliv. Platformy, na kterých si lze takto půjčit, si totiž žadatele prověřují zcela standardně, jako je tomu například v bance. 

Půjčka v insolvenci nebo v exekuci je zde tedy nemožná, neboť nikdo ze střadatelů nechce investovat do pochybného podniku. 

Rodina a charitativní organizace

Platí zlaté pravidlo, že ten, kdo je v insolvenci, by měl napřít veškeré své síly, aby splatil ze svých dluhů co nejvíce a za žádnou cenu by je neměl rozmnožovat. Pokud si tedy někdo půjčí od svých blízkých, správně by měl o této skutečnosti informovat insolvenčního správce. Pokud by šlo o velké zadlužení, hrozí, že insolvenční správce vydá návrh na zrušení oddlužení

Zásady pro půjčku v insolvenci

Zásadou číslo jedna je se dále nezadlužovat. Pokud již opravdu není zbytí, vybírejte pečlivě. 

Na co si máte dát pozor?

  • Výše úroků a poplatků – Dlužníci v exekuci mají zhoršenou možnost získat půjčku, proto se takové půjčky nabízí s mnohem vyššími poplatky a úroky, než je tomu u běžných půjček.
  • Schopnost splácet – Sepište si pečlivě své příjmy a náklady, vezměte do úvahy další možné příjmy. Posuzujte skutečně střízlivě, zda jste schopni úvěr splácet, nenechávejte splácení „na doraz“, vždy počítejte byť s minimální rezervou.
  • Čas splácení – Nezadlužujte se na příliš dlouhou dobu. Vaším cílem by mělo být co nejrychlejší vyřešení vaší situace.
  • Další vývoj – Přemýšlejte, co vše vás v nejbližší budoucnosti čeká, vezměte do úvahy větší investice, jako jsou například nutné opravy.
  • Příliš výhodné nabídky – Půjčky s exekucí jsou výhodné vždy jen pro poskytovatele půjčky. Nenechte se zmást tónem nabídky, vždy myslete na to, co vám nabídka ve skutečnosti přinese.

Jak na půjčku v exekuci?

Vybírejte dobře. Nekývejte okamžitě na první nabídku, ke které se dostanete. Srovnejte si půjčky na jednom místě podle určitých parametrů a dobře si spočtěte to, na kolik vás půjčka doopravdy přijde.  

Pro žadatele v exekuci se často nabízí tzv. mikropůjčky, které mají splatnost od jednoho do tří měsíců. Ty mohou vypadat na první pohled výhodně, neboť se často první z nich poskytuje „zdarma“, při dalším zadlužování ale musí žadatel počítat s velmi nevýhodnými, ba až drakonickými podmínkami, kdy hrozí ještě větší pád do dluhové pasti

A ještě jednou se rozmyslete, zda byste svoji finanční tíseň nemohli řešit jinak, dočasným uskrovněním se. 

Srovnání půjček

Pokud jste opravdu nuceni po půjčce sáhnout, zkuste využít naší kalkulačky půjček, kde si můžete porovnat úroky, poplatky, maximální délku splácení a další podmínky. Ve srovnání najdete jak bankovní, tak nebankovní instituce, a to na jednom místě. 

Srovnejte si půjčky online

Kdy je možné si půjčit po skončení insolvence? 

Po skončení insolvence byste se jistě neměli bezhlavě hnát do dalšího zadlužování, ale spíše se snažit si upevnit vaše finanční zdraví. Záznam v insolvenčním rejstříku se vymaže až pět let po úspěšném ukončení insolvence. Během těchto pěti let nemůžete čekat, že byste obdrželi půjčku od jakékoliv bankovní a solidní nebankovní společnosti. 

Vzhledem k tomu, že máte dluhy splaceny, můžete zvýšit svůj příjem, aniž by to pohltilo splácení insolvence. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.