3/8/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Nebankovní půjčky

Peníze si můžete půjčit nejen u bank, ale můžete využít i nebankovní půjčky, tedy půjčky u jiných společností. Tyto nebankovní společnosti mají trochu jiné postavení. Nevlastní bankovní licenci, ale potřebují licenci k poskytování spotřebitelských úvěrů. Jestli chcete mít jistotu, že nenaletíte podvodníkům, měli byste si ověřit na webové stránce ČNB, že daná společnost licenci vlastní. Za jakých podmínek můžete nebankovní půjčku získat? A vyplatí se vůbec?

Nebankovní půjčky

Rychlá nebankovní půjčka

U nebankovních půjček často láká rychlost, s jakou ji vyřídíte. Jak to funguje? Připravíte si dva doklady totožnosti, doklad potvrzující pravidelný příjem (například výpis z účtu nebo daňové přiznání), číslo účtu a o půjčku zažádáte jednoduše online na webových stránkách vybrané společnosti nebo po telefonu. 

Každá společnost pak nabízí trochu jiné podmínky a má na žadatele jiné požadavky. Některé nekontrolují registr dlužníků, nevyžadují zástavu nebo cílí na podnikatele.

Mohla by vás zajímat taky nebankovní hypotéka.

Nebankovní půjčka bez registru

Žádná banka vám půjčku bez kontroly v registru dlužníků nenabídne. Zákon jim totiž ukládá povinnost zjistit si, jak jste na tom se splácením svých závazků. Půjčka bez registru je riskantní jak pro ně, tak pro klienta. 

Oproti tomu řada nebankovních společností půjčku bez nahlížení do registru dlužníků nabízí. Ve skutečnosti to tak úplně bez nahlížení není, protože i nebankovní společnosti mají povinnost ověřit si žadatele. Může jim ale stačit vaše prohlášení, že máte z čeho půjčku splácet, a taky vás můžou posuzovat mírněji než banky. To je pro ně samozřejmě větší riziko, což se promítne do výše úroků. 

A ruku v ruce s tím obvykle jdou pro vás nevýhodné podmínky. Zkrátka musíte počítat s tím, že taková půjčka se vám dost prodraží a bude riziková i pro vás. 

Vždycky si raději ověřte všechny možnosti předtím, než se upíšete k potenciálně nevýhodné půjčce.

Srovnejte si půjčky online

Nebankovní půjčka bez registru a bez zástavy

Zejména u menších půjček jsou oblíbené varianty půjčky bez registru a bez zástavy, kdy nemusíte ručit majetkem, ani nepotřebujete ručení druhé osoby. Tyto půjčky se využívají hlavně v situacích, kdy potřebujete půjčit malý obnos, ale rychle. Typickým příkladem je situace, kdy se vám porouchá něco v domácnosti a do výplaty nemáte na opravu nebo nákup nového spotřebiče. Jejich vyřízení bývá snadné, rychlé a většinou je možné online. 

Nevýhodou je opět fakt, že taková půjčka vás vyjde dost draho

Pro koho jsou půjčky bez registru a bez zástavy určené?

Tento typ nebankovní půjčky cílí především na lidi, kteří:

  • chtějí dostat peníze rychle a jednoduše a nevadí jim vyšší úrok,
  • splácí už jiné půjčky,
  • právě jim skončila insolvence,
  • mají nevyřešené dluhy.

V posledním případě byste ale o další půjčce uvažovat neměli. Hromadit půjčky nebo se snažit vytlouct půjčku půjčkou je začarovaný kruh, ze kterého nebývá snadná cesta zpět.

Srovnejte si mikropůjčky online

Nebankovní půjčka s exekucí

Pokud jste v exekuci a chcete půjčku, jsou pro vás nebankovní půjčky jedinou možností. Banky žadatelům s exekucí nikdy nevyhoví. Zákon jim to ani neumožňuje. Zato řada nebankovních společností nabízí půjčky na exekuci nebo půjčky na ruku. Co to znamená? 

Půjčka na ruku jednoduše znamená, že peníze nedostanete na účet, kde by vám je ihned zabavil exekutor, ale v hotovosti. Je jasné, že to nikdo nebude dělat z touhy vám pomoct. Podívejte se pořádně na podmínky půjčky a určitě uvidíte, jak nevýhodné pro vás budou. 

U půjčky na exekuci si berete půjčku na splacení vašich dluhů. Peníze budou poslány na účet vašeho exekutora, vyplatíte všechny věřitele a jako zázrakem se zbavíte exekuce a všech problémů. Zůstane pak už jen maličkost – splatit novou půjčku. A tady je kámen úrazu. Tento typ nebankovních půjček je jeden z nejrizikovějších. Jsou u nich vysoké úroky a hlavně vysoké poplatky a pokuty za cokoliv. 

Obvykle je třeba ručit nemovitostí a jakékoliv drobné opoždění s platbou bude mít pro vás závažné následky. Snadno můžete přijít i o střechu nad hlavou.

Problémy řešte raději s exekutorem.

Nebankovní půjčka pro OSVČ a podnikatele

Živnostníci a podnikatelé se do situací, ve kterých potřebují půjčku, dostávají poměrně často. Ať už podnikání teprve rozjíždějí, chtějí rozšířit firmu, nebo se jim vyskytnou nečekané výdaje. 

Ve všech případech je možné kromě půjčky v bance využít i nebankovní půjčky pro OSVČ nebo pro podnikatele. Známé jsou také jako půjčka na IČO.

Nejde o klasickou půjčku podle zákona o spotřebitelském úvěru, ale řídí se obchodním zákoníkem. Ten ji však upravuje jen velice povšechně, takže každá nebankovní společnost může nabízet vlastní podmínky, obvykle jednodušší než u bank a s ohledem na aktuální potřeby při podnikání. 

  • Výhoda je, že si ji můžete započítat do daňově uznatelných nákladů. 
  • Nevýhoda je, že vám není poskytovaná zákonná ochrana jako u půjček pro spotřebitele. Jedná se o běžný obchodní vztah. Proto se nenechte dotlačit do půjčky na IČO, pokud nejste živnostník a nehodláte peníze použít na rozvoj firmy. Pro osobní spotřebu je spotřebitelská půjčka výhodnější.

Nebankovní půjčky pro OSVČ a podnikatele jsou vyřizovány rychle, stačí o ně zažádat online nebo prostřednictvím SMS, a jsou neúčelové, takže je můžete využít, na co zrovna potřebujete. U menších částek obvykle nebude potřeba doložení příjmů, ale u vyšších částek po vás budou solidní společnosti chtít příjem doložit alespoň za poslední dva měsíce. 

Nebankovky taky nabízejí půjčky i začínajícím podnikatelům, aniž by museli dokládat podnikatelský plán, a umožňují půjčku splatit předčasně bez sankcí. 

To, co je výhoda pro podnikatele, je ale větší riziko pro poskytovatele půjčky, takže počítejte s vyššími náklady nebo většími sankcemi za nesplácení. Vždy je důležité si porovnat výhody se všemi podmínkami půjčky a vyhodnotit si, jestli vám půjčené peníze přinesou větší zisk, než budou zaplacené úroky a poplatky.

Srovnejte si půjčky online

A jaká je nejlepší nebankovní půjčka?

Samozřejmě ta, kterou budete moct splatit a díky které se nedostanete do dluhové pasti. Nenechte se nalákat líbivými hesly a nikdy nevěřte nabídkám nebankovní půjčky bez rizika, protože riziko se s půjčkou pojí vždycky. Důležité ovšem je, aby pro vás nebylo likvidační. 

Na co si dát pozor, než si vezmete nebankovní půjčku?

  • Nikdy se nenechat natlačit do rychlých rozhodnutí. Nesolidní společnosti se můžou snažit využít vaší finanční tísně a vy se upíšete k závazku, který nebudete moct splatit. Dejte si čas a prostudujte si smlouvu do všech detailů.
  • Nedívejte se jen na lákavou výši úroku, ale přečtěte si pečlivě podmínky. Nulový úrok někdy znamená, že platí třeba jen první měsíc a pak výrazně vyskočí.
  • Levná půjčka se neřídí jen úrokem. Vždycky se podívejte i na výši RPSN (roční procentní sazba nákladů) – nemusíte se té zkratky obávat, říká vlastně jen to, kolik opravdu za rok za půjčku zaplatíte se vším všudy, tedy i se všemi poplatky. Pokud je výrazně vyšší než úrok, pak počítejte s velkými poplatky okolo a zjistěte si, jaké jsou a za co.
  • Podívejte se, jaké jsou postihy za nesplácení a jestli nemůže společnost využít možnost okamžitého zesplatnění úvěru (může chtít vrátit celou částku i s úroky během několika dní, pokud potřebuje).

Je lepší půjčka bankovní nebo nebankovní?

Vždycky musíte počítat s tím, že nebankovní půjčka je větší riziko a vyjde vás o hodně dráž než bankovní. Řada lidí se přitom o nebankovní půjčky zajímá jen proto, že si myslí, že v bance nemají šanci. To ale není tak úplně pravda. Dokonce i když máte záznam v registru, nemusí to být v bance nepřekonatelná překážka. 

Než se začnete zajímat o nebankovní půjčku, zjistěte si lépe podmínky získání úvěru u bank. Můžete se poradit, jaké máte možnosti, a domluvit se, co dělat, abyste půjčku v bance získali.

Půjčka v bance pro vás je vždycky bezpečnější a celkově výhodnější. Podmínky půjčky jsou v bance jasně dané a ne ve váš neprospěch. Když se dostanete během splácení do potíží, stačí s bankou komunikovat a banka bude mít zájem vám pomoct, nebude problém domluvit si jiný splátkový kalendář. Zatímco nebankovní společnosti přistupují ihned k sankcím. Koneckonců řada z nich vydělává právě na problémech klientů.

Chcete pro sebe tu nejvýhodnější půjčku? Využijte zdarma a nezávazně naši kalkulačku půjček. Díky ní si rychle uděláte přehled o dostupných možnostech na trhu.

Srovnejte si půjčky online

A brát si vůbec půjčku?

Vždycky je lepší, pokud se půjčce vyhneme. Smysl má půjčka na investice, jejichž návratnost bude větší než splácený úrok, nebo půjčka na bydlení. Horší to je se spotřebním zbožím, zvlášť s takovým, jehož životnost sotva přesáhne délku splácení. 

Lepší je snížit životní náklady. Probrat si důkladně, za co a kolik platím a kde můžu ušetřit. Často můžeme ušetřit i na základních platbách, jako je platba za elektřinu a plyn, jen o tom nevíme. 

Podívejte se do našeho srovnávače a můžeme vám pomoct náklady snížit.

Srovnejte si ceny energií

Pokud už máte víc půjček a těžko je splácíte, pomůže vám konsolidace půjček. Neznamená to, že si vezmete další půjčku, to raději nedělejte. Při konsolidaci vám banka všechny půjčky sloučí do jedné, nabídne vám výhodnější podmínky a obvykle nižší úrok. Najednou vám stačí splácet jednu půjčku s jasně danými pravidly. Tímto způsobem jde také dost ušetřit.

V případě velkého zadlužení, kdy vidíte, že už není ve vašich silách to zvládnout, je na místě zkusit oddlužení, které vám pomůže se dluhů zbavit.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.