1/5/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Nebankovní hypotéka

Nebankovní hypotéka může být řešením ve chvíli, kdy se vám z nějakého důvodu nedaří dosáhnout na půjčku od banky. Třeba kvůli nedostatečným dokladům o příjmu či negativním záznamům z registrů. Taková forma hypotéky však obvykle mívá mnohem vyšší úrokové sazby než běžné bankovní hypotéky. Proto je namístě si ji dobře rozmyslet. 

Nebankovní hypotéka

Nebankovní americká hypotéka

Nebankovní hypotéka se podobá americké hypotéce – není potřeba dokládat, na co půjčené peníze využijete. Stále je ale potřeba zaručit se za její splátku nemovitostí.

Nebankovní hypotéku poskytují nezávislé hypoteční společnosti, které se specializují na poskytování hypoték. Dále se může jednat o součást služeb investičních společností, fondů, ojediněle i soukromých investorů. Ale pozor, výše uvedené subjekty nemusí být plně regulovány, jako je tomu v případě tradičních hypoték od bank. Proto je namístě vysoká obezřetnost.  

Podívejte se na naše srovnání hypoték

Jak nebankovní hypotéka na koupi nemovitosti funguje?

Na nebankovní hypotéku běžně dosáhnou i lidé, kteří by jinak u tradičních bank uspět nemuseli. Třeba pokud nemohou doložit své příjmy od zaměstnavatele nebo mají nevyhovující úvěrovou historii. Poskytovatelům nebankovní hypotéky obvykle stačí doložení pravidelných příjmů na základě výpisu z bankovního účtu. Často je nezajímají ani výpisy z registrů.

Díky jednoduššímu schvalovacímu procesu je získání peněz při podobné půjčce často rychlejší. Některé instituce je slibují dokonce už v řádu dnů. Jenže to s sebou nese i značná ALE…

Výhody a nevýhody nebankovní hypotéky oproti tradiční

KritériumTradiční hypotékaNebankovní hypotéka
Proces schvalováníMůže být zdlouhavý a náročnější na splnění.Relativně jednoduchý a rychlý proces
Výše úrokuNižší, v jednotkách procent ročněMnohem vyšší, klidně až 15 % ročně
FlexibilitaVětší možnosti refinancování a změny podmínek spláceníMožnosti refinancování či změny podmínek během splácení mohou být omezené.
TransparentnostPůjčky podléhají přísné regulaci a jasným pravidlům.Méně transparentní pravidla a riziko nižší ochrany spotřebitele. Mohou obsahovat více skrytých poplatků.

Rizika nebankovní hypotéky

Výhody spojené s nebankovní hypotékou s sebou nesou rizika, která byste neměli podcenit. 

  • Tím nejvýraznějším je obvykle mnohem vyšší úroková sazba než u tradičních bankovních hypoték. Nezřídka se pohybuje i kolem 15 procent.
  • Pozor si musíte dát také na riziko skrytých poplatků, méně transparentní pravidla a nižší ochranu spotřebitele
  • Bývají také méně flexibilní – třeba když budete chtít hypotéku refinancovat či jinak změnit podmínky během doby splácení. 

Rozhodně byste se při zvažování pořízení nebankovní hypotéky měli důkladně seznámit s podmínkami konkrétních poskytovatelů a nepodceňovat možná rizika. Nebankovní hypotéka může být dobrým sluhou, ale zlým pánem. 

Nebankovní hypotéka bez zástavy

V ojedinělých případech je možné získat i nebankovní hypotéku bez zástavy, tam ale počítejte s ještě přísnějšími podmínkami. Věřitel totiž musí mít bez zástavy nemovitosti jinou záruku, že o své peníze nepřijde. 

Porovnejte si hypotéky online

Jak funguje hypotéka?

Hypotéka je půjčka poskytovaná za účelem koupě nemovitosti. Ať už se jedná o nemovitost pořizovanou za účelem bydlení, nebo třeba podnikání. Je zajištěna zástavním právem. Na rozdíl od běžné půjčky u hypotéky ručíte bance nemovitostí

Pokud byste nebyli schopni půjčku splácet, banka bude moci vaši nemovitost prodat, aby uspokojila svoji pohledávku. Díky tomu představuje taková půjčka pro banku menší riziko, a proto ji poskytuje s nižším úrokem než třeba běžné půjčky

Náš srovnávač vám pomůže najít hypotéku, která bude nejvíce splňovat vaše představy. Podle zadaných údajů vám vypočítáme, jaká bude vaše nejnižší možná splátka, a ukážeme vám vyhovující nabídky. Pak už je jen na vás, podle čeho si vyberete tu nejlepší hypotéku. Obecně se ale vyplatí sledovat tyto parametry:

  • Úrok vyjadřuje, kolik bance za zapůjčené peníze zaplatíte za určitý čas.
  • RPSN (roční procentní sazba nákladů) udává, na kolik vás ročně hypotéka vyjde se vším všudy. Jsou v ní zahrnuty všechny poplatky, splátky i další výdaje.
  • Výše měsíční splátky je přibližná částka, kterou budete za hypotéku měsíčně platit.
  • Maximální LTV (loan to value) je poměr výše hypotéky k hodnotě nemovitosti. Zkrátka jaké procento z ceny nemovitosti vám banka půjčí. Zbytek musíte mít ve vlastních prostředcích.

Porovnejte si hypotéky online

Pojištění majetku

Jedná se o náhradu hmotných škod. Pojištění majetku se vám může vyplatit v celé řadě situací, jako jsou různé živelní pohromy nebo třeba řádění vandalů. V případě takové události obdržíte od pojišťovny finanční kompenzaci. 

Do pojištění majetku spadá:

Pojištění majetku je dobré zvážit v případě, kdy si myslíte, že by mohla některá z výše popsaných skutečností ve vašem životě nastat. Budete mít jistotu, že vám náhradu případných škod kompenzuje pojišťovna. 

S vybráním vhodné pojistky vám pomohou naši odborníci. Ke kalkulaci stačí zadat několik údajů o vás a vaší nemovitosti a ozveme se vám s nabídkou přímo vám na míru.

Zjistěte, na kolik vás vyjde pojištění majetku

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.