2/22/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jak si v roce 2024 vytvořit pasivní příjem?

Ležet na pláži, popíjet drink a vědět, že i tak vyděláváte peníze? Zní to jako sen, nicméně díky pasivnímu příjmu je něco takového možné. Jak ho vybudovat?

Pasivní příjem

Co je pasivní příjem?

Pasivní příjem je pojem, se kterým se setkáme v osobních financích. Zjednodušeně řečeno se jedná o pravidelný příjem peněz, na který nemusíte vynakládat žádnou práci ani úsilí. To může znít pro spoustu lidí velmi lákavě. Existuje řada způsobů, jak se pokusit pasivní příjem vybudovat, a my si v článku ukážeme několik základních. 

Aktivní příjem je naopak takový tok financí, na který musíte vynakládat práci. Respektive pokud nepracujete, tak vám peníze nechodí. Do této skupiny tedy patří závislá činnost (zaměstnání) nebo podnikání. 

Typy pasivního příjmu

Existuje několik typů pasivního příjmu:

  • investice
  • pronájem majetku
  • vlastní zdroj

Do skupiny investic můžeme zařadit nákup akcií, které ponesou dividendy a zároveň může růst jejich cena. Dále sem patří úroky, ať už se jedná o ty ze spořicích nebo termínovaných vkladů, nebo o ty z dluhopisů či jiných investičních nástrojů. Své peníze můžete vložit třeba i do zlata nebo jiných drahých kovů a spoléhat na to, že jejich cena poroste.

Dalším typem pasivního příjmu je pronájem majetku. Můžete zakoupit nemovitost a dlouhodobě ji pronajímat, nebo ji díky různým platformám pronajímat novým hostům týden co týden (např. Airbnb). Při pronájmu majetku většinu lidí napadne jen nemovitost, ale půjčit se dá třeba i auto nebo sportovní vybavení. 

Posledním způsobem je vlastní zdroj pasivního příjmu. A tady jsou možnosti skutečně neomezené. Můžete udělat online kurz, který si lidé budou kupovat a přehrávat. Začněte psát blog, který bude hojně čtený, a může se najít někdo, kdo na něj bude chtít umístit reklamu, kterou vám zaplatí. Napište knihu, která se stane bestsellerem, nebo složte písničku, která bude hraná v rádiích. Možností je nekonečno. 

Jak jsme už popisovali, pasivním příjmem je i příjem z termínovaných vkladů. Pokud momentálně hledáte, kam uložit své volné finanční prostředky, můžete zavítat do našeho srovnání a najít si pro sebe ten nejvhodnější.

Porovnejte si termínované vklady online

Jak si zajistit pasivní příjem?

I když jsme v úvodu psali, že pasivní příjem je zdroj peněz tzv. bez práce, tak k jeho vybudování je často samozřejmě nějaké úsilí potřeba.

Při pročítání možností pasivního příjmu vás určitě napadne, že některé možnosti jsou jednoduší a některé složitější. Některé zase finančně více náročnější a některé méně. Určitě je snazší umístit peníze na spořicí účet než koupit nemovitost a tu pak pronajímat. V tomto případě záleží na preferencích každého člověka.

Výhody a rizika pasivního příjmu

Pasivní příjem je považován za jeden z nejdůležitějších kroků na cestě za finanční nezávislostí. Umožní vám, abyste nebyli závislí pouze na jednom příjmu a při jeho výpadku vám tak nehrozily potíže s penězi.

Mezi další výhody patří větší časová flexibilita a svoboda. Zároveň můžete dosáhnout stavu, kdy nebudete muset chodit do práce vůbec a třeba odejdete do důchodu daleko dříve než ve stanoveném věku. Při snaze o pasivní příjem se toho také můžete hodně naučit, a to často z různých oborů. Nikdy nevíte, kdy se vám tyto zkušenosti a znalosti budou hodit.

Pasivní příjem má ale také svá rizika. Jedním z nich může být to, že se předčasně vzdáte aktivních příjmů, ačkoli ty pasivní ještě nebudete mít stabilně vybudované. 

Každá individuální investice, kterou v rámci vytváření pasivního příjmu uděláte, má své vlastní riziko. Můžete koupit nemovitost, pronajmout ji a čekat, že vám peníze potečou samy na bankovní účet. Nicméně nikde nemáte zaručeno, že vám nájemník nepřestane platit nájemné. To je zkrátka nebezpečí s tím související.

Při vytváření vlastního zdroje příjmů se zase můžete setkat s neúspěchem. Zkrátka ne vždy vše vyjde tak, jak jsme si to plánovali. V tomto případě můžeme dát jen jednu radu. Vytvářejte zdroj vašeho pasivního příjmu v něčem, co vás baví a cítíte se v tom dobře. Pravděpodobnost úspěchu tím jenom zvýšíte.

I spořicí účet je forma pasivního příjmu

Vkládání peněz na spořicí účet je svým způsobem také pasivní příjem. Vy se o nic nemusíte starat, máte peníze uložené v bance a každý měsíc vám na účet přistane úrok. 

Pokud spořicí účet ještě nemáte, ale vážně o něm přemýšlíte, zkuste se podívat do našeho srovnání spořicích účtů a najděte si účet, kde se vám budou peníze úročit nejlépe. Získáte přehled o aktuální nabídce spořicích účtů – ty si můžete také porovnávat dle různých kritérií a podle toho si vybrat ten, který vám bude sedět nejvíce. Spořicí účet na míru si pak nejlépe zvolíte v naší kalkulačce.

Najděte si ten nejvýhodnější spořicí účet online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.