12/12/2023, Jakub Strnad, Ušetřeno.cz

Co je to reverzní hypotéka? Jaké má výhody a nevýhody?

Hypotéku máme spojenou většinou s pořízením nemovitosti, lze ji využít, i když jste si pořídili nemovitost za vlastní prostředky. Pokud totiž zjistíte, že na další opravy nemovitosti potřebujete víc finančních prostředků, než máte k dispozici, můžete požádat banku o „hypotéku pozadu“. Co je to reverzní hypotéka a kdy se vyplatí? Pokračujte ve čtení.

Reverzní hypotéka

Co je to reverzní hypotéka?

Jako tzv. reverzní hypotéka se označuje účelový úvěr, který se získává po pořízení nemovitosti nebo poté, co dojde k investici (rekonstrukci) již nabyté nemovitosti. Může jít také o jistou formu doživotní renty či jednorázového příspěvku, kdy se hypotéka následně nesplácí, ale po úmrtí majitele přechází nemovitost na poskytovatele hypotéky. 

V tomto případě lze hovořit o určitém rentiérství. Na nemovitosti pak vázne věcné břemeno

Kdo by měl uvažovat o reverzní hypotéce?

„Zpětné refinancování se hodí pro ty z vás, kteří jste špatně odhadli výši rekonstrukce nebo výstavby anebo se potýkáte s neočekávanými výdaji. Jednoduše řečeno, když jste do bydlení investovali hodně peněz a momentálně jich už nemáte nazbyt,“ uvedla Petra Macáková, hypoteční specialistka srovnávacího portálu Ušetřeno.cz

Tato hypotéka slouží k proplacení toho, co jste nemovitost utratili a jedná se tedy o účelový úvěr

Zjistěte, která hypotéka je pro vás nejvýhodnější.

Na co můžete zpětnou hypotéku uplatnit?

Zpětnou hypotéku můžete uplatnit na:

  • Pořízení pozemku pro výstavbu nemovitosti, ve které budete trvale bydlet, bude sloužit k rekreaci
  • Pořízení pouze pozemku, na kterém již nemovitost stojí
  • Samostatná nemovitost - dům, rekreační objekt
  • Byt v osobním vlastnictví
  • Byt v družstevním vlastnictví

Podmínky získání hypotéky dozadu

Podmínky pro získání reverzní hypotéky se příliš neliší od podmínek, pokud se žádá o hypotéku pořízení nemovitosti. Banka si klienta prověří a zjistí, jaká je jeho bonita, tedy schopnost splácet úvěr. Proto je třeba předložit potvrzení příjmů

Dále je třeba doložit doklady, které se váží na samotnou nemovitost. To je výpis z katastru, nemovitost nesmí být zatížena žádným jiným věcným břemenem, dále kupní smlouva k nemovitosti, faktury a jiné účetní doklady. Nemovitost, kterou hypotékou zatížíte, banka nechá ohodnotit, nebo musíte toto ohodnocení předložit sami.

Jak staré náklady musí být?

Každá banka má svůj vlastní pokyn, podle kterého uzná, jak staré náklady může proplácet. Většinou se jedná o maximálně tři roky staré investice. Stejně tak každá banka má jiný maximální limit, který pro takový úvěr poskytuje.

Kolik si můžete na hypotéku půjčit? Zjistíte v kalkulačce.

Výhody reverzní hypotéky

+ Reverzní hypotéku využijete tehdy, pokud jste špatně odhadli finance pro rekonstrukci nemovitosti.

+ O hypotéční úvěr lze zažádat i v situaci, kdy není rekonstrukce, nebo výstavba nemovitosti dokončená a vám je jasné, že nemáte dost vlastních zdrojů. Tak můžete předejít tomu, že se stavba zastaví a vy přijdete o další prostředky.

+ Díky reverzní hypotéce získáte až 100 % veškerých nákladů, které jste použili na pořízení nemovitosti, což při běžné hypotéce není možné.

Nevýhody reverzní hypotéky

– Hypotéku lze využít jen a pouze na proplacení investicí do nemovitosti, žádné jiné náklady se v ní „neschovají.“ Banka prověřuje veškeré faktury.

– Na rozdíl od běžné hypotéky, zde nemůžete odečíst uhrazené úroky z daňového základu daně z příjmu.

– Nemovitost je třeba zastavit, zástava se uvolní až po proplacení celkového dluhu a vaše práva k ní jsou po tuto dobu omezena.

Srovnání hypoték

Chcete si sjednat hypotéku? Využijte služeb naší kalkulačky, díky které získáte přehled o nejvýhodnějších nabídkách na trhu. K ruce jsou vám navíc naši hypoteční specialisté. Pomohou vám i v případě, že máte zájem o americkou hypotéku nebo třeba refinancování.

Rovněž doporučujeme přečíst náš článek, jak získat nejvýhodnější hypotéku.

Srovnejte si nabídky hypoték

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.