2/27/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Co je a k čemu slouží depozitní účet?

Jak bezpečně zajistit průběh nákupu a prodeje – tedy aby kupující získal požadované zboží či služby a prodávající svou finanční odměnu? Jednou z možností je úschova peněz. Ta bankovní je známá také pod názvem depozitní účet.

depozitní účet

Co je depozitní účet?

V širším slova smyslu se dá za depozitní účet považovat jakýkoliv běžný účet, spořicí účet nebo další typ bankovního účtu, který majiteli slouží k ukládání a vybírání peněz. Depozit je totiž v bankovnictví označením vkladu. 

V užším významu se však za depozitní považuje takový účet, na který klient dočasně svěří peníze své bance, než proběhne určitá transakce. Někdy se také můžete setkat s pojmem jistotní účet, který znamená totéž. 

Jeho účelem je bezpečný převod peněz mezi prodávajícím a kupujícím. Banka skrze něj zajišťuje, že se peníze, které kupující na účet vloží, dostanou k prodávajícímu až ve chvíli, kdy splní předem dané podmínky. 

Porovnejte si hypotéky online

Kdy se s depozitním účtem setkáte?

Nejčastěji lidé depozitní účet využívají při koupi nemovitosti. Peníze za nemovitost se na základě dohody kupujícího a prodávajícího vloží nejprve na depozitní účet a prostředky banka uvolní až ve chvíli, kdy dojde k přepsání vlastnických práv v katastru nemovitostí.

Takováto transakce není výhodná jen pro kupujícího, který má jistotu, že na něj bude převedeno vlastnické právo, ale také pro prodávajícího, který získává jistotu, že skutečně dostane za nemovitost zaplaceno.

Kupujete právě nemovitost a hledáte pro sebe tu nejlepší hypotéku? Zkuste naši kalkulačku hypoték. Zadáte kupní cenu nemovitosti, kolik si chcete půjčit, jak dlouho chcete splácet a dobu fixace a my vám nabídneme přehledné srovnání, ze kterého už si jen vyberete tu nejlepší hypotéku pro vás.

Kromě nákupu nemovitosti či jiné věci se můžete s depozitním účtem setkat také například při dědickém řízení. Uloží se na něj peníze do doby, než se vyřídí všechny potřebné náležitosti.

Jak založit depozitní účet?

Smlouvu o založení depozitního účtu obvykle podepisují obě strany – kupující i prodávající. Pro otevření budete potřebovat identifikační údaje všech účastníků a kupní smlouvu nebo smlouvu o smlouvě budoucí a další dokumenty k danému prodeji.

Službu nabízí pouze několik bank v České republice a je zpoplatněna. Obvykle se jedná o procenta z celkové částky, která se na depozitní účet vkládá. Procenta se pohybují v řádu desetin až jednotek.

Proč depozitní účet?

Hlavní důvod sjednání depozitního účtu je jasný – bezpečnost. Při koupi nemovitosti se jedná o milionové částky a jejich zbytečná ztráta může být skutečně nepříjemným problémem. 

V případě neexistence depozitního účtu nemá ani jedna strana zaručeno, že celý obchod proběhne tak, jak má. Katastr nemovitostí má obvykle na převod vlastnického práva 30 dní, a navíc může řízení pozastavit, a to například kvůli chybám ve smluvní dokumentaci. 

Existují i další způsoby úschovy peněz, nicméně zcela určitě je ta bankovní v podobě depozitního účtu tou nejbezpečnější. Její nevýhodou je vyšší cena než u jiných možností. Kromě ní můžete narazit také na advokátní, notářskou nebo realitní úschovu.

Najít hypotéku online

Advokátní úschova peněz je levnější ve srovnání s bankovní nebo notářskou. Na druhou stranu se již v minulosti stalo, že advokát uschované peníze zpronevěřil. Notářská úschova je nejdražší, jelikož se řídí tzv. notářským tarifem. Můžete u ní narazit na obdobné problémy jako u advokátů. Peníze můžete nechat od března 2020 díky novému zákonu o realitním zprostředkování i u realitní kanceláře, ale i zde je potřeba pečlivě vybírat. 

Depozitní účet tedy využije především strana kupujících. A na co se musí zaměřit prodávající? Jednou z věcí je třeba to, jak přijaté peníze správně zdanit

Jistotní účet naopak nebudete potřebovat v případě, kdy k převodu vlastnických práv na nemovitost dochází bezplatně, tedy formou darování nemovitosti. V takovém případě pro vás bude nejdůležitější ohlídat náležitosti darovací smlouvy na nemovitost

Hledáte běžný účet? Zkuste naše srovnání

Banky při zakládání depozitních účtů zpravidla nevyžadují, abyste u ní měli otevřený běžný účet nebo nějaký další produkt. Můžete si tak běžný účet nechat i jakékoliv jiné instituce, a to i na základě podmínek, které vám budou nejvíce vyhovovat. 

A pokud si nejste jistí, zda je váš současný účet tím nejvýhodnějším, nechte si od nás srovnat nabídku osobních účtů. Přehledně a na jednom místě hned uvidíte, co jednotlivé banky nabízí a který produkt vám vyhovuje nejvíce. 

Porovnejte si běžné účty online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.