4/8/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Tekutiny do letadla: V jakém množství a formě je můžete mít v příručním zavazadle?

Cesty letadlem bývají často dlouhé a vám se během nich budou hodit produkty denní spotřeby. Ať už je to lahev s vodou, lahvička parfému nebo léky. Létání s tekutinami však provázejí přísná pravidla. V tomto článku vám povíme, jaká to jsou. 

tekutiny do letadla

Jako reakce na bezpečnostní hrozby platí už delší dobu pro létání letadlem přísná pravidla ohledně převážení tekutin. Je to kvůli tomu, že látky, které se tváří jako zubní pasta, gel na vlasy nebo nápoj v sobě mohou ve skutečnosti ukrývat výbušné materiály.

A tak je standardem, že si s sebou můžete na palubu letadla vzít jen omezené množství takových látek. Z nařízení Evropské unie můžete mít v příručním zavazadle tekutiny pouze v nádobkách do 100 mililitrů. Musejí být umístěné všechny pohromadě v průhledném uzavíratelném sáčku a celkově nesmějí přesáhnout objem jednoho litru.

Nezapomeňte si před cestou sjednat kvalitní cestovní pojištění, které vás ochrání v případě komplikací. Naše bezplatná kalkulačka cestovního pojištění vám porovná jednotlivé nabídky na trhu. 

Nezapomeňte na cestovní pojištění 

Co všechno patří mezi tekutiny:

  • voda a další nápoje, polévky či sirupy,
  • krémy, pleťová mléka a oleje,
  • parfémy,
  • spreje,
  • gely včetně šampónů a sprchových gelů,
  • nádoby pod tlakem včetně pěny na holení, pěnových tužidel a dalších pěnových přípravků či deodorantů,
  • pasty včetně zubní pasty,
  • směsi tuhých a tekutých materiálů,
  • všechny ostatní výrobky podobné konzistence.

(Zdroj: www.csa.cz)

Léky na palubě

Množstevní omezení se nevztahuje na léky. Počítejte však s tím, že letištní personál může přistoupit k jejich kontrole. Radši proto mějte u sebe potvrzení od lékaře, že vám daný přípravek předepsal. Také si raději uschovejte přípravek v originálním balení a neporušený. 

Omezení se nevztahují ani na kojeneckou výživu. Té byste však na palubu měli brát jen tolik, kolik během letu budete doopravdy potřebovat.  

Nápoje z bezcelní zóny

Ještě jedna výjimka platí pro převoz tekutin ve vyšším než povoleném množství. Týká se to předmětů zakoupených v bezcelní zóně, tedy tzv. duty free shopech, nápojových automatech, případně rovnou v letadle. Ty můžete přepravovat ve svém příručním zavazadle.

Ovšem podmínkou je, že zboží, které vám v duty free shopu po zakoupení zapečetí i s účtenkou do transparentního obalu, v něm musí po dobu letu zůstat. To se týká zejména lahví alkoholu. 

Jsou nějaké tekutiny v letadle zakázané?

Pro přepravu letadlem platí zákaz cestování s výbušninami, hořlavinami či žíravinami. Je tedy zakázána přeprava zábavní pyrotechniky, barev ve spreji a ostatních hořlavin, jedů, kyselin a podobných látek. Nepatří ani do odbaveného zavazadla. 

Tekutiny v odbaveném zavazadle

Na tekutiny, které s sebou vezete v odbaveném zavazadle, se obvykle množstevní limity nevztahují. Může ale záležet na cílové destinaci i konkrétní aerolince. Řiďte se proto zejména pokyny přepravce a informací z oficiálních informačních zdrojů cílové země.

Cestovní pojištění někdy zachrání dovolenou

Dovolená je momentem, který si chce člověk užít, odpočinout si a ze všeho nejmíň si během ní chce přidělávat starosti. Proto je dobré už u samotného plánování myslet na cestovní pojištění. Díky němu budete mít pokryté výlohy pro případ, že by se vám něco stalo.

Doporučujeme taky zvážit některá užitečná připojištění. Hodí se třeba pojištění zrušení letu, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti.

Pro srovnání cestovního pojištění můžete využít naši bezplatnou kalkulačku

Na dovolenou přibalte i cestovní pojištění 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.