4/8/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Vše, co potřebujete vědět o příručním zavazadle do letadla

Chystáte se objevovat cizí kraje letadlem? Pak se jistě chystáte zabalit i vaše příruční zavazadlo. V našem článku vám poradíme, co si s sebou do letadla můžete vzít, co na palubu nepatří a jaké podmínky pro přepravu příručních zavazadel mají jednotlivé společnosti. Pojďme se na to podívat.

Příruční zavazadlo do letadla 2

Co je příruční zavazadlo?

Jedná se o zavazadlo, které si s sebou můžete vzít do kabiny letadla. To znamená, že k němu máte přístup po celou dobu letu. Je tedy dobré si do něj zabalit nezbytnosti, které budete nutně potřebovat (například léky), stejně jako finance, osobní doklady, cennosti a křehké věci

Příruční zavazadlo může mít podobu kufru, skořepinového kufru, batohu, tašky na notebook, kabelky i fotobatohu. Přesná pravidla o tom, jak velké příruční zavazadlo může být, si pak jednotlivé letecké společnosti určují samy. Proto si tyto informace zjistěte ještě před odletem a balením. Nově se totiž můžete někde setkat i s podmínkou, že kabinové zavazadlo nemůže mít kolečka.

Tento typ zavazadla je většinou zahrnutý v ceně letenky, a jeho přeprava je tedy zadarmo. U některých lowcostových (nízkonákladových) společností se ovšem setkáte s novinkami v podobě toho, že příruční zavazadlo nemůže mít kolečka, případně že jako příruční zavazadlo je bráno to, které se vejde pod sedadlo před vámi (tedy pouze kabelka, fototaška, taška na notebook apod.). Za vše ostatní si budete muset připlatit.

Rozměry příručního zavazadla

Obecně platí, že příruční zavazadlo musí být dostatečně malé, aby se vešlo do skříňky nad sedadlem a cestující s ním mohl snadno manipulovat. Maximální rozměry příručního zavazadla jsou obvykle 55 × 40 × 20 cmmaximální povolená hmotnost je 7 kg. Jak ale zmiňujeme v předchozím odstavci – přesné informace si vždy zjistěte u přepravní společnosti, se kterou se chystáte letět.

Najděte si nejvýhodnější cestovní pojištění

Co je povoleno mít v příručním zavazadle?

V příručním zavazadle můžete bez problémů přepravovat osobní věci, jako jsou toaletní potřeby (v množství podle obecně platných pravidel týkajících se přepravovaných tekutin), elektronika (při kontrole scannerem na letišti ji musíte dát ke kontrole zvlášť), knihy oblečení (např. vrstvu navíc, když by vám v letadle byla zima). Některé letecké společnosti povolují příruční zavazadla s omezeným obsahem, zatímco jiné jsou více benevolentní.

Co není povoleno mít v příručním zavazadle?

Do příručního zavazadla rozhodně nepatří následující věci. Pokud si je do něj zabalíte, je třeba počítat s tím, že je při kontrole na letišti budete muset vyhodit. Jedná se například o:

  • munici,
  • střelné zbraně i jejich imitace,
  • nářadí a lékařské nástroje,
  • holicí strojky s nechráněnými břity a žiletky,
  • sportovní potřeby, jako jsou golfové hole, hokejky, baseballové pálky apod.,
  • struny k hudebním nástrojům,
  • longboardy, minisegwaye apod.,
  • stanové kolíky, deštníky a slunečníky s ostrými hroty.

Známá jsou také pravidla týkající se tekutin, která říkají, že v příručním zavazadle můžete mít tekutiny o celkovém objemu maximálně 1 l, přičemž jednotlivě musí být v obalech o max. objemu 100 ml, celkově jich může být 10 kusůpřepravovány musí být v průhledné tašce či obalu. Nezapomeňte na to, že do této kategorie spadají i věci jako tekuté rtěnky, lesky na rty, make-up, džemy, medy, paštiky apod. 

V případě, že s sebou máte nutné léky, mateřské mléko či dětskou výživu, je možné dostat udělenou výjimku, ale vše musíte předložit ke kontrole. 

Najděte si nejvýhodnější cestovní pojištění

Co je odbavené zavazadlo?

Odbavené zavazadlo je zavazadlo, které při check-inu předáte personálu a poté putuje do zavazadlového prostoru letadla (po dobu letu k němu tedy nemáte přístup). Odbavené zavazadlo může být větší a těžší než zavazadlo příruční. Odbavené zavazadlo nebývá zahrnuto v ceně letenky, jeho přepravu je tedy třeba si zaplatit. 

Také u něj se ale setkáte s určitými limity ze strany leteckých společností, které se týkají především jeho celkové hmotnosti. Obvykle se jedná o limit od 15 kg do 32 kg. Při překročení stanoveného limitu si zaplatíte každé kilo navíc, případně je nutné rovnou uhradit celou cenu za další odbavené zavazadlo. V případě, že je hmotnost vyšší než zmíněných 32 kg, nemusí vám vaše zavazadlo vzít na palubu letadla vůbec.

Co je povoleno mít v odbaveném zavazadle?

V odbaveném zavazadle je povoleno mít osobní věci, jako je oblečení, kosmetika, elektronika a další předměty. Bohužel nebývá výjimkou to, že se z odbavených zavazadel mohou v průběhu přepravy věci i samotná zavazadla ztratit. Jejich náhradu sice můžete od letecké společnosti požadovat, jak ale asi tušíte, jedná se o zdlouhavý proces. Do odbaveného zavazadla tedy raději nedávejte nic cenného. Případně své zavazadlo můžete zkusit ochránit zámky, stahovacími páskami, které umístíte do oček zapínání zipu, případně zabalením do folie. S tím vám za poplatek pomůže personál na letišti, nebo můžete využít samoobslužný stroj. Folie navíc vaše zavazadlo ochrání před poškozením, ke kterému může dojít v průběhu manipulace při nakládání a vykládání z letadla.

Co není povoleno mít v odbaveném zavazadle?

I odbavené zavazadlo podléhá letištní kontrole. A i když toho do něj můžete zabalit opravdu hodně, do letadla nemohou tyto věci:

  • výbušniny, rozbušky, zábavní pyrotechnika,
  • hořlaviny, žíraviny, kyseliny,
  • infekční, radioaktivní a toxické látky,
  • paralyzující obranné spreje a další podobné látky,
  • tlakové nádoby a spreje (mimo těch kosmetických a lékařských),
  • plyny,
  • zbraně, skutečné i jejich repliky, stejně jako zbraně pro děti.

Najděte si nejvýhodnější cestovní pojištění

Povolené rozměry u jednotlivých společností

Rozměry a hmotnost příručního a odbaveného zavazadla se mohou lišit u různých leteckých společností. Například příruční zavazadlo Ryanair musí mít rozměry 40 × 20 × 25 cm, zatímco příruční zavazadlo EasyJet může mít rozměry 46 × 36 × 20 cm, v obou těchto případech se příruční zavazadlo musí vejít pod sedadlo před vámi. Příruční zavazadlo SmartWings může mít rozměry až 55 × 45 × 25 cm a hmotnost do 8 kg.

Počítejte s tím, že každé příruční zavazadlo projde před nástupem do letadla kontrolou. Sporná zavazadla musí projít přeměřením, ke kterému obvykle slouží kovová klec, do které se musí zavazadlo vejít. 

 

Podmínky pro přepravu příručních zavazadel zdarma u jednotlivých společností:

Letecká společnostRozměryVáhaPozn.
Air France55 × 35 × 25 cm12 kg-
Alitalia55 × 35 × 25 cm8 kg-
American Airlines56 × 36 × 23 cm--
British Airways56 × 45 × 20 cm23 kgKe každé letence je zdarma i druhé příruční zavazadlo o rozměrech 40 × 30 × 15 cm a hmotnosti 23 kg.
ČSA / SmartWings55 × 45 × 25 cm8 kg-
EasyJet46 × 36 × 20 cm-Musí se vejít pod sedadlo.
Emirates55 × 38 × 20 cm7 kg-
Flydubai55 × 38 × 20 cm7 kgKe každé letence je zdarma i druhé příruční zavazadlo o rozměrech 33 × 25 × 20 cm.
Lufthansa55 × 40 × 23 cm8 kgKe každé letence je zdarma i druhé příruční zavazadlo o rozměrech 40 × 30 × 10 cm a neomezené hmotnosti.
Norwegian38 × 30 × 20 cm--
Qatar Airways50 × 37 × 25 cm 7 kg-
Ryanair40 × 20 × 25 cm-Musí se vejít pod sedadlo.
Wizz Air40 × 30 × 20 cm10 kgMusí se vejít pod sedadlo. Nesmí mít kolečka.

Zdroj: webové stránky leteckých společností; aktuální k 15. 5. 2023.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.