4/24/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Ztráta technického průkazu: Co dělat a kam se obrátit?

Ztráta cenností nebo osobních dokladů je vždy velmi nepříjemnou událostí, kterou je třeba rychle řešit. Ztráta technického průkazu k vozidlu je jednou z nich – ať už se jedná o malý technický průkaz, nebo o velký technický průkaz. Poradíme vám, jak při ztrátě postupovat, kam se obrátit i jak se to má s velkým TP v roce 2024.

Ztráta technického průkazu

Osvědčení o registraci vozidla část I. (malý technický průkaz)

Každý majitel vozu vlastní dva doklady o svém vozidle. Osvědčení o registraci vozidla část I. je známé více jako malý technický průkaz a má podobu malé kartičky, která je zalaminovaná v průsvitné fólii. 

Na přední straně najdeme základní údaje o vozidle, jeho provozovateli a majiteli, datum vystavení dokladu a jeho číslo. Zadní strana patří detailnějším informacím o voze, jako je jeho obchodní označení, VIN kód, hmotnost, výkon, typ převodovky nebo barva. 

„Malý techničák“ vydává úřad obce s rozšířenou působností a na stejný úřad se můžete obrátit také v případě jeho ztráty. 

Jak postupovat při ztrátě malého technického průkazu

Důležité je rozlišit, zda jste malý technický průkaz „pouze“ ztratili, nebo vám byl odcizen. Postup je totiž v každém případě trochu jiný. Při ztrátě stačí informovat odbor registru vozidel

V případě odcizení by vaše první kroky měly vést na služebnu Policie ČR, kde situaci nahlásíte a získáte potvrzení o ztrátě. Až s ním se vydáte na úřad, kde podáte žádost o vydání duplikátu. Tyto formuláře bývají dostupné online na webových stránkách úřadu, můžete si ho tedy již předvyplnit doma. 

K podání žádosti budete navíc potřebovat průkaz totožnosti, velký technický průkaz a v případě odcizení tedy také potvrzení od Policie ČR. Běžná lhůta pro vydání duplikátu technického průkazu je 30 dní, za příplatek nabízejí některé úřady také zhotovení na počkání. 

Srovnejte si povinné ručení online

Velký technický průkaz

Velký technický průkaz, Osvědčení o registraci vozidla část II., je papírový doklad většího formátu, který obsahuje podrobné technické informace o vozidle a jeho majiteli. Na rozdíl od malého TP jej nemusíte mít během jízdy u sebe, lepší je ho doma řádně uložit. 

Na přední straně najdete kromě údajů o majiteli také informace o provedených převodech nebo odhlášení vozidla, spodní část přední strany je určena pro záznamy z technických prohlídek včetně jejich platnosti. Zadní strana je věnována technickým údajům o voze. 

Velký TP byl v České republice používán od roku 1996 do roku 2023. Od 1.1. 2024 vám už k registraci vozidla vydán nebude, doklad se totiž přesouvá do online prostředí. 

Jak řešit ztrátu velkého technického průkazu

Ještě do konce roku 2023 se při ztrátě velkého techničáku postupovalo stejně jako při ztrátě toho malého. Bylo třeba vyplnit žádost o vydání duplikátu, předložit osobní doklady a počkat na zhotovení. Ten vám nyní již vydán nebude.

V případě, že TP ztratíte nyní, dostanete místo duplikátu Osvědčení o registraci vozidla (ORV), které právě od roku 2024 nahrazuje malé a velké technické průkazy. 

Konec velkých TP

Od ledna 2024 dostanete při registraci nového vozidla místo dvou dokladů od vozidla pouze jeden technický průkaz (Osvědčení o registraci vozidla), který ale prošel určitými změnami, především co se rozšíření informací týče. 

Veškeré technické údaje o svém voze z velkého TP jsou nyní evidovány v aplikaci Ministerstva dopravy ČR, kterou si jednoduše stáhnete do svého chytrého telefonu. Tím také odpadá povinnost STK zapisovat údaje o proběhnuté kontrole, protože i ty jsou nyní dostupné online. 

Nemusíte však mít strach o platnost vašich současných dokladů a o tom, kam je případně odevzdat. Odebrány vám budou až v případě přepisování vozu v registru, odevzdání SPZ do depozitu apod. 

Poté budou údaje z technických průkazů přepsány do evidence a vy dostanete pouze jeden nový doklad. Při koupi nového vozu se velký TP rovněž nevydává, postupně tedy velké techničáky docela zaniknou. 

Povinné ručení v roce 2024

Také povinné ručení přináší motoristům v roce 2024 hned několik důležitých změn a jednou z nich je navýšení minimálních limitů pojistného plnění. Ty se zvedly z původních 35 milionů korun na 50 milionů korun. 

Důvod je prostý – ceny vozů a náhradních dílů rostou a dosavadní limity už nemusí dostatečně krýt všechny nehodou vzniklé náklady. 

Pokud jste i vy patřili k těm, co měli své limity nastavené na nejnižší možnou částku, vaše pojišťovna vám je automaticky navýšila. Tím však pravděpodobně došlo také k navýšení ceny samotného pojištění. 

Po obdržení informace o změně pojistného máte zákonnou lhůtu na případné odstoupení od smlouvy, pokud s novou cenou nesouhlasíte. Můžete tedy využít možnosti online kalkulačky povinného ručení a provézt průzkum nabídek ostatních pojišťoven. Díky tomu si sjednáte to nejlepší povinné ručení.

Naše kalkulačka vám je přehledně srovná a díky tomu můžete na svém pojistném výrazně ušetřit. 

Havarijní pojištění ušetří i statisíce

Také s výběrem havarijního pojištění vám může pomoci naše online kalkulačka

Havarijní pojištění pokryje v případě vámi způsobené nehody škody na vašem majetku a zdraví a tím vám může ušetřit statisíce. Důležité je si pojištění nastavit na míru vašemu životnímu stylu a případně zvolit také vhodná připojištění (střet se zvěří, přírodní živly, vandalismus atd.).

Srovnejte si autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.