12/19/2023, Sona Brunnerová, Ušetřeno.cz

Jak si vybrat správný elektrokotel?

Elektřina patří mezi nejdražší zdroje tepla. Přesto elektrokotel najde v mnoha domácnostech uplatnění. Jednoduše se ovládá, má vysokou účinnost a je relativně dostupný. Poradíme vám, kdy se vyplatí investovat do elektrokotle a jak vybrat správný model.

Jak funguje elektrokotel?

Elektrokotel není tak úplně klasické elektrické topení. Na rozdíl od přímotopů neohřívá domov napřímo. Teplo se akumuluje do vody, která slouží jako přenosné médium. Čerpadlo následně rozhání horkou vodu trubkami do radiátorů v jednotlivých místnostech. Díky tomu se dosáhne větší tepelné setrvačnosti. Elektrokotel se velmi jednoduše ovládá, jeho provoz se řídí pomocí ovládací jednotky nebo prostorového termostatu.

Srovnejte si ceny elektřiny

Věčný souboj plynu a elektřiny

Elektrokotel funguje na podobném principu jako plynový kotel. Rozdíl je v ceně provozu a počátečních investicích. Elektrokotle začínají na částkách kolem 10 000 korun. Jsou tedy o pár tisíc levnější. U plynového kotle se navíc musí vybudovat přípojka nebo odtah zplodin. Potřebují také pravidelnou údržbu a revizi. Pro plyn jednoznačně hovoří nižší ceny této komodity.

Jak vybrat správný elektrokotel?

I když za okny sněží, musí elektrokotel domov příjemně vyhřát. Vybrat správně dimenzované zařízení je hotová alchymie. Pokud znáte tepelnou ztrátu objektu, stačí ji porovnat s výkonem kotle. Výkon se obvykle pohybuje v rozmezí od 2 do 60 kW. Provoz elektrického kotle zatěžuje soustavu, protože vyžaduje vysoký příkon. Aby při zapojení dalšího spotřebiče neustále nepadaly pojistky, musí se správně zvolit velikost jističe. Pomůže také hlídač proudového maxima, který se postará o správné vytížení elektrokotle.

Kdy se elektrokotel vyplatí?

Elektrický kotel je vhodné instalovat do nízkoenergetických domů nebo do starších budov, které prošly důkladnou rekonstrukcí. Tím se vyváží vyšší náklady na provoz. Elektrokotel se využívá jako záloha tepelného čerpadla nebo solárních kolektorů v období zimních měsíců. Během tuhých mrazů může účinnost čerpadla poklesnout natolik, že je potřeba ještě dodatkový zdroj tepla. Jako doplňkový zdroj se používá i v případě kotle na tuhá paliva.

Nízká sazba elektřiny

Kdo má zapojený v topné soustavě elektrokotel, může získat výhodný 20hodinový nízký tarif. Se sazbou D45d výrazně klesne cena elektřiny a zlevní se provoz elektrospotřebičů. Pokud změníte své návyky a budete například prát pouze v časech nízkého tarifu, můžete ušetřit až 50 % nákladů.

Vysoký a nízký tarif se během dne pravidelně střídají. Doba nízkého tarifu může být rozdělená až do sedmi časových úseků. Žádný z úseků ale nesmí být kratší než hodinu. Naopak délka vysokého tarifu nesmí překročit jednu hodinu.

TIP: Elektřina nabízí různé způsoby topení

  • Přímotopy mají nízké pořizovací náklady. Lehce se ovládají, udržují a opravují. Nezatěžují distribuční síť tolik jako akumulační kamna. Všechna pozitiva jsou však vykoupena suverénně nejvyššími účty za elektřinu.
  • Akumulační kamna jsou na provoz o poznání levnější než přímotopy. Nízký tarif běží většinu dne. Na druhou stranu akumulační kamna vyžadují vysoké nároky na dimenzování distribuční sítě a přípojky. Nevýhodou jsou také vysoké teploty na povrchu kamen, jejich hmotnost a velikost.
  • Tepelná čerpadla stáhnou vaše poplatky za teplo na minimum. Můžete využívat téměř celodenní nízký tarif. Jenže vysoká pořizovací cena prodlužuje návratnost investice natolik, že se v některých případech nemusí vyplatit.

Jaké jsou výhody a nevýhody elektrokotle?

+ Jednoduše se ovládá.

+ Má nízkou pořizovací cenu.

+ Na rozdíl od plynového kotle nepotřebuje pravidelné revize.

– Můžete získat nízký tarif elektřiny, který trvá 20 hodin denně.

– Vysoká a nestálá cena elektřiny.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.