5/6/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Parkovací zóny v Praze: S jakými typy a kde se s nimi setkáte?

Zaparkovat v Praze leckdy není snadné. Na mnoha místech jsou totiž parkovací zóny a jejich pravidla i ceníky se různí. Vyznáte se v pražských parkovacích zónách a víte, jak a kde zaplatit parkovné či jak je to se zvýhodněním elektromobilů? 

Parkovací zóny Praha

MS v hokeji 2024: Kde v Praze zaparkovat? 

Mistrovství světa v ledním hokeji, které se v ČR odehraje mezi 10. až 26. květnem, přitáhne do naší metropole početné zástupy fanoušků. Právě v pražské O2 aréně odehraje v rámci základní skupiny své zápasy i český národní tým. Pokud se na některý ze zápasů chystáte i vy a do Prahy pojedete autem, zvažte raději v předstihu, kde své auto zaparkujete. Ulice v okolí 02 arény totiž budou v průběhu šampionátu přístupné pouze rezidentům, stejná opatření pak platí i pro blízké parkoviště u OC Harfa, kam bude povolen vjezd jen pro nakupující. Organizátoři tak doporučují využít jiné městské části pro zaparkování vašeho vozu a do O2 arény se dopravit MHD. 

Dopravní podnik hl. města Prahy vyjde fanouškům v tomto ohledu vstříc a zvýší intervaly metra – stanice Českomoravská na lince B se nachází jen cca 2 minuty pěšky od O2 arény, využít ale můžete i tramvajové nebo autobusové linky. 

Jaké typy parkovacích zón jsou v Praze?

Parkovací zóny v Praze nejsou žádnou novinkou. Ty první vznikly už v 80. letech minulého století a postupně jich přibývalo a stále přibývá.

První modré zóny, jak je známe dnes, se objevily v roce 1996. Postupně k nim přibyly ještě:

  • zelené parkovací zóny
  • oranžové parkovací zóny
  • fialové parkovací zóny

Tyto čtyři typy parkovacích zón v Praze najdete dodnes. Každá barva má ovšem jiný význam, jiné podmínky pro parkování a také jiné ceníky

Ať už tedy v Praze bydlíte, nebo tam jezdíte za prací, měli byste vědět, co která parkovací zóna značí, kde je možné zaparkovat v Praze zadarmo a kde byste určitě parkovat neměli.

Nezapomeňte na povinné ručení

Modré parkovací zóny

Modrá zóna v Praze, tedy modrý pruh namalovaný na vozovce v místech určených pro parkování, značí, že jde o parkovací místa vyhrazená pro rezidenty

Kromě obyvatel dané městské části ale v modrých parkovacích zónách mohou parkovat také podnikatelé se sídlem v této městské části nebo majitelé nemovitostí.

Aby bylo parkování v modré zóně neomezené, je nutné mít k němu nejprve speciální parkovací povolení.

Co se týká ostatních zájemců o parkování, ti v modré zóně také mohou své auto nechat, ale jen na 1 až 3 hodiny. A zaplatit za parkování musí výhradně online s pomocí speciální parkovací aplikace.

Oranžové parkovací zóny

Rezidenti naopak nemohou dlouhodobě parkovat v oranžových zónách v Praze. Jedná se o takzvané návštěvnické zóny a typicky je najdete v okolí nemocnic nebo úřadů

Dá se v nich parkovat pouze krátkodobě, přičemž maximální doba stání je napsaná přímo na dopravní značce u dané oranžové zóny (často to bývají jen 2 hodiny).

Za parkování v oranžové zóně je možné platit jak online, tak i u parkovacího automatu – hotově nebo platební kartou. Cena parkování ale není všude stejná, liší se podle lokality.

Zelené parkovací zóny

Méně časté jsou zelené parkovací zóny, které jsou určené pro střednědobé parkování. Zpravidla je doba stání omezena na maximálně 6 hodin. Parkování se opět platí a zelené zóny jsou určené pro kohokoliv.

Pokud se ovšem budete pohybovat po jiném městě než tom hlavním, dejte si pozor – tam mohou mít zelené barvy zón jiný význam než v Praze.

Fialové parkovací zóny

Čtvrtým typem parkovacích zón v Praze jsou ty fialové. Jedná se o takzvané smíšené parkovací zóny. Dlouhodobě v nich mohou parkovat:

  • obyvatelé dané městské části,
  • podnikatelé se sídlem,
  • majitelé nemovitostí.

Ostatní řidiči v nich mohou stát pouze po dobu nanejvýš 24 hodin. Opět jde o placené parkovací zóny a parkovné lze hradit online nebo u parkovacího automatu.

Kde narazíte na parkovací zóny?

Na parkovací zóny můžete narazit v mnoha městech České republiky. Jejich pravidla jsou ale různá, proto se před zaparkováním vždy raději ujistěte, že stojíte na správném místě a nebude vám za to hrozit pokuta.

V rámci Prahy narazíte na parkovací zóny zejména v městských částech poblíž centra

Abyste jeli na jistotu, je dobré podívat se s předstihem na mapu, která je dostupná online na webových stránkách Technické správy komunikací hlavního města Prahy (parking.praha.eu). V mapě si můžete vyhledávat parkovací místa podle různých parametrů, jako je:

  • adresa,
  • městská část,
  • rezidentní oblast,
  • parkovací oblast,
  • cenové pásmo.

Máte také možnost vyhledat si pouze parkovací zóny s platebními automaty (to pokud se vám nechce platit parkování online přes aplikaci). V téže mapě si můžete vyhledat například i komerční parkoviště.

Jedinou nevýhodou je, že nikdy předem nevíte, jestli v dané parkovací zóně bude volno. Pokud už bude plná, budete muset přejet jinam. 

Pokud se s autem často pohybujete ve městě, dbejte na havarijní pojištění, které kryje škody na vašem autě, i když jde třeba jen o pouhý ťukanec. 

Pokud naopak ťuknete do někoho vy, je vhodné nechat mu aspoň za stěračem lístek s kontaktem a škodu pak vyřešit na základě vašeho povinného ručení.

Oba typy pojištění si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší online kalkulačky autopojištění. Je to jednoduché, rychlé a kompletně online.

Kde ještě parkovací zóny nejsou?

Stejně jako existuje mapa pro parkovací zóny v Praze, můžete si na internetu snadno dohledat i místa, kde zaparkujete zadarmo, či místa, kde parkovací zóny ještě nejsou. 

Nejjednodušším způsobem je použít tutéž mapu, na kterou jsme vás odkazovali výše – parkovací zóny v Praze mapa totiž ukazuje s naprostou přesností; kde je neukazuje, tam nejsou.

Typicky se jedná o okrajové městské části hlavního města. Například:

  • Satalice
  • Běchovice
  • Černý Most
  • Horní Měcholupy
  • Libuš
  • Suchdol
  • Zbraslav
  • Řeporyje
  • Zličín

Kromě běžných parkovacích míst můžete v městských částech bez parkovacích zón použít i různé další druhy parkovišť – například parkoviště K+R nebo P+R

I jejich polohu si můžete předem dohledat na internetu, a to na stejné webové stránce věnované parkování v Praze.

Výhodou těchto parkovišť mimo placené zóny je, že se na nich stává méně nehod, protože se tam auta nestřídají tak často.

I tak je ale vhodné počítat s takovou eventualitou a mít dobré havarijní pojištění (řada nezodpovědných řidičů totiž od nabouraného zaparkovaného auta ve strachu ujede).

Srovnejte si havarijní pojištění online

Kdo a kdy může v zónách parkovat?

Každá parkovací zóna má jiná pravidla. Ta se týkají nejen toho, kdo v ní může parkovat, ale i toho, kdy a jak dlouho v ní může parkovat. Proto se na to nyní podívejme podrobněji, a to včetně možnosti parkování v Praze o víkendu.

Modrá parkovací zóna

Jak už jsme zmínili, modrá parkovací zóna v Praze je určena hlavně pro rezidenty, tedy pro místní obyvatele. Dále mají povolení parkovat v ní dlouhodobě také:

  • podnikatelé,
  • vlastníci nemovitostí.

Ti všichni ale musejí mít k dlouhodobému (a nijak neomezenému) parkování speciální parkovací oprávnění, které vydává městský úřad dané městské části.

Ostatní lidé mohou v modré zóně zaparkovat jen krátkodobě – v některých je to možné na 1 hodinu, v jiných až na 3 hodiny. To se dočtete přímo na dopravní značce u dané parkovací zóny. Parkovné je přitom nutné platit online – platební automaty u modrých zón nenajdete.

Každá modrá parkovací zóna má ovšem svou provozní dobu, kterou také najdete na dopravní značce – mimo ni je parkování zdarma a pro všechny.

Oranžová parkovací zóna

Oranžové parkovací zóně v Praze se přezdívá „návštěvnická“. Může tam tedy zaparkovat kdokoliv, ale oranžová zóna není pro dlouhodobé parkování. Maximální dobu parkování najdete na dopravní značce u dané parkovací zóny. Parkovné za tuto dobu předem zaplatíte v automatu, případně online.

I oranžové parkovací zóny mají svou provozní dobu (taktéž na dopravní značce) a mimo ni je parkování v nich zdarma. Takže parkování v Praze o víkendu je možné třeba i tady.

Zelená parkovací zóna

Trochu jinak fungují zelené parkovací zóny, kterých nenajdete v Praze tolik a jsou spíš specifikem několika městských částí. 

Jedná se o zóny, kde nemůžete parkovat dlouhodobě, ale doba parkování není až tak krátká jako u návštěvnických zón. Typicky jde o 6 hodin, ale opět tuto informaci hledejte přímo na dopravní značce u zelené zóny.

Parkovat tam může kdokoliv, a to na základě zaplacení parkovného. Mimo provozní dobu, která je typicky od 6 do 18 hodin a jen ve všední dny, je parkování v zelených zónách zdarma a bez omezení.

Fialová parkovací zóna

Zajímavá je fialová parkovací zóna v Praze, které se přezdívá „smíšená zóna“. Obyvatelé městské části nebo podnikatelé s trvalým sídlem v ní mohou parkovat bez omezení, ale samozřejmě ne zdarma. Ostatní řidiči mohou ve fialové zóně zaparkovat na maximálně 24 hodin.

Za parkování ve fialové zóně se platí online nebo v parkovacím automatu a její provozní doba je opět uvedena přímo na dopravní značce u konkrétní parkovací zóny. Mimo provozní dobu je parkování zdarma pro kohokoliv, takže je to ideální místo pro parkování v Praze o víkendu nebo v noci.

Jak si zajistit povolení k parkování?

Pokud do Prahy nejezdíte pravidelně, můžete v parkovacích zónách parkovat za poplatek. Ten uhradíte jednorázově, a to:

  • online (například prostřednictvím svého chytrého telefonu),
  • hotově u parkovacího automatu,
  • platební kartou u parkovacího automatu.

O nic víc se nemusíte starat.

Pokud ale bydlíte v Praze, máte tam sídlo své firmy nebo tam vlastníte nemovitost, máte právo na parkovací povolení umožňující neomezené parkování nejen v modrých zónách, ale také ve fialových zónách.

Toto povolení si zařídíte osobně ve speciální výdejně parkovacích povolení. Jejich seznam najdete opět na webových stránkách parking.praha.eu, a to včetně adresy, provozní doby a kontaktů. Na místě předložíte:

  • občanský průkaz nebo cestovní pas (jím doložíte trvalý pobyt v dané městské části),
  • technický průkaz/osvědčení o registraci vozidla (jím doložíte váš vztah k vozidlu),
  • potvrzení o příjmu ze závislé činnosti (to jen pokud registrujete služební auto),
  • plnou moc (jen pokud žádáte namísto majitele vozu).

Pokud je vaše žádost schválena, získáte oprávnění k parkování, které na místě zaplatíte.

Dobrou zprávou je, že parkovací povolení si dnes už můžete vyřídit také online, stejně jako ho online můžete prodloužit nebo zaplatit. Ceny se liší podle:

  • počtu registrovaných vozidel,
  • lokality,
  • typu uživatele (rezident/podnikatel/senior nad 65 let věku/držitel průkazu ZTP).

Ceny povolení k parkování v modrých a fialových zónách

Rezident:

Počet vozidelPásmoRoční poplatek
1všechna1 200 Kč
21 až 37 000 - 36 000 Kč
3 a víc1 až 37 000 - 36 000 Kč

Podnikatel se sídlem v městské části/vlastník nemovitosti:

Počet vozidelPásmoRoční poplatek
1všechna7 000 Kč
2 a víc1 až 324 000 - 36 000 Kč

Rezident nad 65 let, rezident s průkazem ZTP, ZTP-P:

Počet vozidelPásmoRoční poplatek
1všechna360 Kč
21 až 37 000 - 36 000 Kč
3 a víc1 až 37 000 - 36 000 Kč

Zdroj: parking.praha.eu; jedná se o výtah z ceníku platný v oblastech Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 18. Aktuální k 26. 4. 2024.

Poznámka: na výběr je ještě parkování za týdenní poplatek, měsíční poplatek, čtvrtletní nebo půlroční poplatek.

Parkovací zóny v Praze vs. elektromobily

Majitelé elektromobilů mají v rámci podpory elektromobility různé výhody. Například dálniční známku zdarma, levnější povinné ručení nebo existují různé dotace na nákup elektromobilů a nákup nabíjecích stanic.

Co se týká parkování elektromobilů v parkovacích zónách v Praze, tak aktuálně platí, že elektromobily v nich parkují zdarma. Ovšem jen za určitých podmínek:

  • Elektromobil musí mít SPZ začínající písmeny EL,
  • tato SPZ musí být vydaná v České republice,
  • pokud má elektromobil klasickou SPZ, musí mít parkovací oprávnění vydané Magistrátem hlavního města Prahy.

Z toho plyne, že majitelé elektromobilů splňující výše popsané podmínky mohou zaparkovat v jakékoliv parkovací zóně v Praze na jakkoliv dlouho a bez jakýchkoliv omezení, ale jen do konce roku 2024.

Od 1. ledna 2025 se pravidla pro parkování elektromobilů v parkovacích zónách v Praze změní, a to na základě rozhodnutí Rady hlavního města Prahy. Jedinou výjimkou budou majitelé parkovacích oprávnění, která jsou platná déle než do 31. prosince 2024. Pak už budou i oni platit za parkování.

Spolu s tímto krokem skončí ke 31. prosinci 2024 také přenosná parkovací oprávnění.

Parkování s průkazem ZTP

Zvýhodněné parkování v parkovacích zónách v Praze mají také držitelé průkazu ZTP, ZTP-P.

Při parkování v návštěvnických zónách se na ně vztahují stejná pravidla jako na ostatní motoristy, ale pokud si pořídí parkovací oprávnění, získají ho za výrazně nižší cenu (viz tabulka výše). 

A kromě toho mohou držitelé průkazu ZTP, ZTP-P využívat k parkování také speciální parkovací místa nazývaná sdružená stání pro ZTP. Na těch je parkování zdarma.

Všechny tyto osoby žijící v Praze také mohou požádat o zřízení speciálního vyhrazeného parkovacího stání u jejich trvalého bydliště.

Pakliže o takovou osobu někdo pečuje (například člen rodiny), může si tento pečovatel zažádat o pečovatelské parkovací oprávnění. Toto oprávnění se může vztahovat až na 3 vozidla a platí až v 5 parkovacích úsecích.

Pokud jste držiteli ZTP nebo ZTP-P, je dobré myslet také na to, že můžete mít levnější povinné ručení. Srovnat si ho můžete v online kalkulačce a naši specialisté vám pomohou s jeho výběrem. Hodit se vám samozřejmě může i havarijní pojištění – zvlášť pokud jezdíte po Praze a máte dražší auto.

Srovnejte si autopojištění online

Kde jinde můžete v Praze zaparkovat?

Jezdíte občas do Prahy, ale nechce se vám platit za parkování? Parkování v Praze o víkendu je zdarma. Stejně tak můžete v parkovacích zónách stát zdarma mimo jejich provozní dobu (typicky přes noc).

Pokud se ale po Praze pohybujete přes den a hledáte parkování zdarma nebo za méně peněz, musíte se poohlédnout jinde. Možností existuje několik:

P+R parkoviště

U stanic metra nebo na podobných místech zpravidla najdete takzvaná záchytná parkoviště označená písmeny P+R (park and ride). Slouží k odstavení auta, abyste pak v cestě mohli pokračovat městskou hromadnou dopravou.

Parkovat na nich můžete nanejvýš 24 hodin a platíte na nich paušální cenu na celý den. I ta však vychází levněji než parkování v placených zónách v Praze.

K+R parkoviště

Pokud potřebujete jen na chviličku zastavit, můžete k tomu využít parkoviště označná dopravní značkou K+R (kiss and ride). Ta slouží ke krátkodobému zaparkování, typicky jen na dobu 10 až 15 minut.

Obvykle je najdete u zastávek městské hromadné dopravy, u škol, nemocnic a tak dále – slouží k nastoupení a vystoupení, popřípadě krátkému počkání na osobu, která teprve přijde MHD.

Stání na parkovištích K+R je zdarma.

Komerční parkoviště

Třetí možností parkování mimo parkovací zóny v Praze jsou komerční parkoviště. Jedná se o hlídaná parkoviště, na nichž si parkování musíte předplatit. Máte na nich obvykle své parkovací místo a nikdo jiný ho nesmí používat. Konkrétní podmínky se ale na jednotlivých komerčních parkovištích liší.

Parkování zdarma

Dá se v Praze vůbec někde parkovat zadarmo? Jistě že ano. Pokud najdete nějakou zapadlejší uličku bez parkovacích zón, můžete v ní zaparkovat na tak dlouho, jak potřebujete. 

Pokud míříte na nákupy, tak nákupní centra zpravidla umožňují parkování na určitou dobu (například 3 hodiny) zdarma. A jak už jsme zmínili, parkování o víkendu v Praze je ve všech parkovacích zónách také zdarma.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.