2/19/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Dotace na elektromobil

V poslední době si možná všímáte, že je kolem nás stále více elektromobilů. To není jen módní vlna, ale i věc, která nám může ušetřit peníze a zlepšit naše životní prostředí. Jak ale dosáhnout na svůj vlastní elektromobil, aniž by nám to zruinovalo bankovní konto? Odpověď je jednoduchá: dotace. V tomto článku se podíváme na to, jak nám dotace mohou pomoci při cestě k elektrickým vozidlům.

Dotace na elektromobil

Dotace na elektromobil jsou peníze, kterými vás může vláda podpořit, když si chcete koupit elektromobil nebo nabíjecí stanici. Cílem těchto peněz je povzbudit lidi k přechodu od tradičních aut na elektromobily, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Peníze z dotací mohou pomoci k pokrytí části nákladů na pořízení elektromobilu a tím motivovat lidi k vlastnictví vozidel s menšími emisemi.

Sjednejte si povinné ručení snadno a online

Jaké existují dotace na elektroauto?

V současné době jsou aktivní různé dotační programy, které nabízejí možnost žádat o finanční podporu na elektroauto a nabíjecí stanice. Jaké konkrétní programy jsou aktuálně spuštěny?

Nová zelená úsporám

Díky tomuto programu může majitel rodinného domu nebo obyvatel bytu v bytovém domě získat dotace na nabíjecí stanice

Záruka Elektromobilita – 1. výzva

Dotací se brzo dočkají i podnikatelé. Od 1. prosince 2023 nabízí ministerstvo průmyslu a obchodu finanční podporu soukromým firmám. O podporu budou moci podnikatelé žádat do konce září 2025. Dotaci poskytne stát prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB). 

Komu jsou dotace určeny?

V současnosti v České republice neexistují žádné dotace na elektromobil pro fyzické osoby. Běžní občané mohou požádat pouze o dotaci na instalaci nabíjecích stanic skrze program Nová zelená úsporám.

Díky programu Záruka Elektromobilita – 1. výzva je ale v platnosti dotace na elektromobil pro firmy, dosáhnou na ni tedy i podnikatelé.

Šanci na dotaci mají také obce, kraje, úřady, školy, nestátní neziskové organizace, registrované církve a náboženské společnosti, obchodní společnosti vlastněné veřejným subjektem, veřejné výzkumné instituce a další veřejnoprávní instituce. Pro tyto organizace je k dispozici program Ekomobilita, který nabízí možnost získat peněžní podporu na elektromobil, jiné vozidlo s elektrickým pohonem nebo na instalaci nabíjecí stanice.

V jaké výši jsou dotace?

Výše dotací na elektromobily závisí na konkrétním programu. Níže jsme pro vás vypsali konkrétní částky.

Nová zelená úsporám

Skrze tento program je možné požádat o podporu na instalaci dobíjecí stanice, a to ve výši až 15 000 korun na jednu domácnost. Dotaci na instalaci stanice je možné čerpat pouze v kombinaci se zateplením, novostavbou nebo s výměnou a instalací zdrojů energie.

Podobná forma podpory je k dispozici i pro bytové domy, kde majitelé nebo Společenství vlastníků jednotek (SVJ) mohou zažádat o dotaci ve výši 25 tisíc korun na každou nabíjecí stanici. Maximální počet podporovaných stanic odpovídá počtu bytů v daném domě.

Máme pro vás seznam 5 nejlevnějších elektromobilů na českém trhu.

Najděte si to nejvýhodnější havarijní pojištění

Ekomobilita

V tomto programu je finanční podpora pro elektromobil stanovena na 300 000 korun. Pokud byste měli zájem o vozidlo s pohonem na vodík, výše poskytnuté dotace činí 500 000 korun.

V rámci programu Ekomobilita je možné čerpat dotace i na jiné typy vozidel. Na některé už byla podpora vyčerpána, stále je ale možné získat podporu na:

  • lehké čtyřkolky – 100 000 Kč,
  • těžké čtyřkolky – 200 000 Kč,
  • motorky do 45 km/hod – 30 000 Kč,
  • motorky nad 45 km/hod – 50 000 Kč,
  • dobíjecí stanice – 30 000 Kč.

Záruka Elektromobilita – 1. výzva

Na pořízení aut je vyhrazeno 1,65 miliardy korun a na pořízení nabíjecích stanic pak 300 milionů korun. Na osobní auta přispěje ministerstvo průmyslu a obchodu žadatelům až 200 000 korun. Podpora na nákladní a vodíkové vozy pak může dosáhnout až 300 000 korun

Finanční podpora pro dobíjecí stanice může dosáhnout až 50 000 korun u stanic typu AC a až 100 000 korun u stanic DC s výkonem do 40 kilowattů. Pro ty s vyšším výkonem lze získat podporu až ve výši 150 000 korun.

Podmínky dotace

Finanční podpora na elektromobily závisí na dané dotační výzvě. Podívejte se na konkrétní podmínky výše zmíněných programů.

Nová zelená úsporám

  • Podporovány jsou pouze dobíjecí stanice, které umí řídit, kolik elektřiny mohou přijmout během dobíjení elektromobilu ze sítě, a to v souladu s předem dohodnutým maximálním množstvím elektrického výkonu.
  • Dobíjecí stanice a odpovídající parkovací místo musí být umístěny na pozemku, který je ve vlastnictví žadatele.
  • Podporované dobíjecí stanice nejsou určeny pro veřejné a komerční využití.

Ekomobilita

  • Žadatel o finanční podporu je povinen zaručit udržitelnost projektu po dobu tří let od jeho ukončení. 
  • Zakoupená vozidla nesmí obsahovat olovo, rtuť, šestimocný chrom a kadmium.
  • Příjemce dotace musí sdělit veřejnosti, že daný projekt byl částečně financován Státním fondem životního prostředí ČR.

Záruka Elektromobilita – 1. výzva

Firmy budou aktuální podporu dostávat pouze v případě, že si pořídí elektromobil nebo vodíkový vůz pomocí úvěru/leasingu, který zaručí Národní rozvojová banka. Konečné podmínky a informace budou upřesněny na začátku prosince 2023.

Jak podat žádost o dotaci?

V současné době máte dvě možnosti, jak podat žádost o dotaci. Prvním způsobem je elektronické podání prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR. Podání se provádí pomocí online formuláře, ve kterém je potřeba vyplnit všechny potřebné údaje. Pro ověření správnosti můžete použít tlačítko Zkontrolovat pro podání.

Pokud si ale nejste jistí, jestli vyplníte všechny údaje správně, můžete také využít prostředníka. Obvykle se jedná o firmu specializující se na podávání žádosti. Takový prostředník vám ušetří nejen čas, ale i starosti. 

Povinné ručení a havarijní pojištění

Pokud už se na koupi elektromobilu v blízké době chystáte, nezapomeňte na povinné ručení, které je, jak už to má v názvu, ze zákona povinné a které si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší kalkulačky. Vyberte si to nejvýhodnější přesně na míru, a kdybyste si náhodou nevěděli rady, naši specialisté vám rádi pomohou.

Stejně tak je dobré myslet na havarijní pojištění, které sice není povinné, ale pro nová a nákladnější vozidla rozhodně doporučené. Toto pojištění vám pokryje případné škody na vašem autě a srovnat i sjednat si ho opět můžete prostřednictvím naší kalkulačky.

Srovnejte si ceny elektřiny

Cena nabíjení elektromobilu, tedy toho domácího, se odvíjí od ceny elektřiny, proto byste se měli přesvědčit, zda na elektřině nepřeplácíte a případně přejít k jinému dodavateli. S naší kalkulačkou cen elektřiny budete během pár okamžiků vědět, na čem jste.

Nepřeplácíte zbytečně za elektřinu?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.