5/2/2024, Beáta Dolbová, Ušetřeno.cz

Cena nabíjení elektromobilu

Elektromobily, známé také jako elektroauta, se stávají stále oblíbenější volbou mezi řidiči, kteří hledají ekologičtější a úspornější alternativu k běžným vozidlům. Na rozdíl od běžných aut musíte elektroauta pravidelně nabíjet. V tomto článku se podíváme na to, co potřebujete vědět o procesu nabíjení elektromobilu, od různých nabíjecích možností až po časy nabíjení a náklady spojené s elektroauty.

Cena nabíjení elektromobilu

Způsoby nabití elektromobilu

Nabíjení elektromobilů můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií: 

Běžné nabíjení střídavým proudem je často méně energeticky náročné, což se však projevuje na rychlosti nabíjení. Tento způsob se používá především doma

Naopak rychlé nabíjení stejnosměrným proudem (DC) může trvat méně než hodinu a nachází se na veřejných nabíjecích stanicích.

1. Domácí nabíjení

  • Nabíjení ze zásuvky – Nejjednodušší a nejčastější způsob nabíjení elektromobilu je doma. Většina elektromobilů je vybavena kabelem a nabíjecím zařízením, které lze připojit do standardní elektrické zásuvky. Tento způsob nabíjení je poměrně pomalý, ale je vhodný přes noc nebo pro krátké doby, kdy je vozidlo zaparkováno doma.
  • Nabíjecí skříňky (Wallboxy) – Jedná se o rychlejší nabíjecí stanice, které můžete nainstalovat u vás doma. Pořizovací cena se pohybuje kolem 50 000 Kč včetně instalace a můžete na ně čerpat dotace například díky programu Nová zelená úsporám

Kdy už jsme u těch dotací, podívejte se, za jakých okolností máte nárok na dotace na elektromobil.

2. Veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily

Veřejné nabíjecí stanice se nacházejí na různých místech, jako jsou nákupní centra, parkoviště nebo čerpací stanice. Tyto nabíjecí stanice nabízejí různé rychlosti nabíjení, včetně rychlonabíjecích stanic, které dokážou dobít baterii elektromobilu během několika desítek minut

V hledání nabíjecích stanic pro váš elektromobil vám pomůže nespočet webových stránek. 

  • Jednou z nejspolehlivějších je například Nabijto.cz
  • Pro ty, kteří plánují cesty i za hranice, může být skvělou volbou EVmapa, která vám umožní najít stanice nejen v České republice, ale také v Polsku či na Slovensku.

Ale není třeba chodit daleko – i v Google Maps najdete užitečný nástroj pro hledání nabíjecích stanic. Stačí do vyhledávacího pole zadat „nabíjecí stanice“ a na mapě se okamžitě zobrazí ty nejbližší ve vašem okolí. Tímto způsobem můžete rychle a snadno najít nabíjecí stanice na vaší cestě a plánovat svou trasu s jistotou, že budete vždy připraveni na dobíjení vašeho elektromobilu.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Jak dlouho trvá nabíjení elektromobilu?

Doba nabití elektromobilu se odvíjí od kapacity baterie a typu nabíjecí stanice

  • V případě nabíjení doma přes běžnou zásuvku nebo prostřednictvím wallboxu může nabití trvat několik hodin, což se vyplatí pro noční nabíjení. V praxi to znamená, že z klasické 230V zásuvky dokážete plně dobít své auto za přibližně 8–12 hodin, zatímco wallbox sníží dobu na 3–5 hodin. 
  • Naopak rychlonabíjecí stanice nabízejí výrazně zkrácenou dobu nabíjení a jsou schopny dobít baterii na 80 % během několika desítek minut.

Většinou ale nedobíjíte baterii z 0 % na 100 %. Ideální je udržovat kapacitu baterie mezi 20 % a 80 %, jelikož podbíjením i přebíjením baterii můžete uškodit. Nejrychlejší nabíjení probíhá během dosažení kapacity baterie mezi 40 % a 60 %. Po překročení této úrovně se nabíjení zpomaluje. 

Zajímavé je, že nabíjení posledních 20 % může trvat stejně dlouho jako dobíjení od 20 % do 80 %. Proto není efektivní zůstávat u nabíjecí stanice až do plného nabití. Místo toho je vhodnější pokračovat v jízdě a nabít elektromobil na další nabíjecí stanici do 80 %.

Kolik stojí nabití doma?

Cena domácího nabíjení záleží na tarifu, který máte se svým dodavatelem sjednaný. V současnosti se průměrná cena elektřiny pohybuje kolem 6 Kč/kWh. Spotřeba elektromobilů se obvykle pohybuje mezi 15 až 25 kWh na 100 ujetých km. Abychom vám přiblížili, kolik by vás dobíjení elektromobilu mohlo stát, provedeme jednoduchý výpočet. 

Předpokládejme, že platíte 6 Kč za kWh elektřiny a váš elektromobil má spotřebu 20 kWh na 100 km. Průměrné náklady na ujetí 100 kilometrů by tak byly: 6 Kč/kWh x 20 kWh = 120 Kč.

Pokud máte s dodavatelem elektřiny sjednán nízký tarif, můžete ještě více snížit náklady na dobíjení vašeho elektromobilu tím, že budete nabíjet pouze v určitých hodinách, kdy je vaše elektřina levnější.

Ceny elektřiny si můžete srovnat prostřednictvím naší online kalkulačky a zjistit tak, zda na ní náhodou nepřeplácíte. S případných přechodem k jinému dodavateli vám rádi pomohou naši specialisté. Srovnání je nezávazné a zdarma.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Kolik stojí nabití na veřejných místech?

Dobíjení elektromobilu na veřejných místech je o něco dražší. V České republice se počet nabíjecích stanic stále zvyšuje a většinu z nich provozují velké energetické společnosti, jako je E.ON, ČEZ a PRE. Na veřejných nabíjecích stanicích se cena nabíjení často liší podle toho, zda jste registrovaným zákazníkem dané společnosti nebo nikoli, také pak podle typu nabíječky. 

Registrovaní zákazníci mají obvykle přístup k nabíjení za snížené ceny. Za nejnižší ceny můžete dobíjet klasickou nabíječkou, naopak za ultrarychlou nabíječku zaplatíte o krapet víc.

Cena nabití u ČEZ

ČEZ nabízí svým zákazníkům účet v systému Driver portál a jeho mobilní verzi FUTUR/E/GO. Pro registrované zákazníky se cena za 1 kWh u klasické nabíječky pohybuje kolem 8 Kč. Cena pro neregistrované zákazníky je trochu vyšší. Při využití klasické nabíječky se cena pohybuje kolem 10 Kč za kWh.

Důležité je také mít na paměti poplatky za obsazení dobíjecí stanice. Řidiči zaplatí 2 Kč za každou minutu stání u nabíjecí stanice po dobití baterie na plnou kapacitu. Stejnou částku zaplatí i po uplynutí 480 minut u klasických nabíječek, 90 minut u rychlých nabíječek a 45 minut u ultrarychlých nabíječek, a to i v případě, že ještě nemají plně nabito.

Nabití u ČEZRegistrovaný zákazník (za kWh)Neregistrovaný zákazník (za kWh)
Klasická nabíječka8 Kč10 Kč
Rychlá nabíječka13 Kč15 Kč
Ultrarychlá nabíječka18 Kč20 Kč

Zdroj: webové stránky společnosti, aktuální k 6. 1. 2024. 

Cena nabití u PRE

K pravidelnému dobíjení v síti PRE potřebujete Lítačku nebo čip. Ten získáte vyplněním formuláře na stránkách PRE. Pokud jste registrovaným zákazníkem, můžete nabíjet od 8 Kč/kWh. Neregistrovaní zákazníci vždy zaplatí o korunu víc. 

U PREpointů je také možné nastavit měsíční paušál AC v klidu. Za 800 Kč měsíčně si tak můžete pořídit balíček předplacených 100 kWh a 24 hodin dobíjení. Tato možnost je ideální pro ty, kteří preferují jednoduchost a nechtějí sledovat, kolik času strávili připojením nebo kolik energie spotřebovali.

Nabití u PRERegistrovaný zákazník (za kWh)Neregistrovaný zákazník (za kWh)
Klasická nabíječka8 Kč9 Kč
Rychlá nabíječka11 Kč12 Kč
Ultrarychlá nabíječka13 Kč14 Kč

Zdroj: webové stránky společnosti, aktuální k 6. 1. 2024. 

Cena nabití u E.ON

Společnost E.ON poskytuje výhodné možnosti dobíjení elektromobilů pro své registrované zákazníky v rámci služby E.ON Drive. Při registraci do této služby získá řidič zdarma RFID kartu, kterou může využít k nabíjení na stanicích E.ON za zvýhodněný tarif. U tohoto dodavatele taktéž zaplatíte nejméně 8 Kč/kWh, pokud jste jeho registrovaným zákazníkem. Neregistrovaní pak platí 10 Kč/kWh při použití klasické nabíječky.

Nabití u E.ONRegistrovaný zákazník (za kWh)Neregistrovaný zákazník (za kWh)
Klasická nabíječka8 Kč10 Kč
Rychlá nabíječka12,50 Kč15 Kč
Ultrarychlá nabíječka17 Kč19 Kč

Zdroj: webové stránky společnosti, aktuální k 6. 1. 2024. 

Kde nabít elektromobil zdarma?

Pokud chcete ušetřit na nabíjení elektromobilu, můžete využít nabíjecí stanice, které nabízejí dobití zdarma. Buďte ale obezřetní, protože některá z těchto míst poskytují bezplatné nabíjení pouze svým zákazníkům (jako jsou kavárny a restaurace) nebo hostům (například hotely). 

Pokud hledáte bezplatné nabíjecí stanice v okolí, můžete se podívat na mapu stanic na stránce Nabíjím zadarmo, která vám pomůže najít nejen dostupné nabíjecí stanice, ale poskytuje také bližší informace o podmínkách nabíjení.

Povinné ručení na elektromobil

A pokud si pořizujete nové elektroauto, nezapomeňte na povinné ručení. U nás si můžete spočítat, jaké pojištění by se vám hodilo, nebo pomocí naší kalkulačky zjistit, zda na svém aktuálním povinném ručení náhodou nepřeplácíte (pokud už vůz vlastníte nějakou dobu).

Pojištění si u nás potom můžete rovnou sjednat. Stačí pár minut a máte srovnáno i pojištěno.

Srovnejte si povinné ručení online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.