2/19/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak získat dotace na elektromobil v roce 2024?

Plánujete koupi elektromobilu nebo vozidla s pohonem na vodík? Ekologie je dnes téma číslo jedna a váš plán je víc než chvályhodný, ale také poměrně finančně náročný. Proto se podívejme na to, jaké se nabízejí dotace na elektromobil pro firmy v roce 2024 a jestli jsou dostupné i dotace na elektromobil pro fyzické osoby.

Dotace na elektromobil 2024

Co je dotace na elektromobil?

Nejprve bychom si měli ujasnit, co je to dotace. O dotacích slyšíme a čteme často, ale možná si nejste úplně jisti, co je dotace na elektromobil.

Dotace je v podstatě finanční dar. Může vám ho věnovat stát (v našem případě Česká republika) prostřednictvím některého ze svých ministerstev. Stejně tak může jít o dotaci z fondů Evropské unie. A teoreticky vám takovou finanční dotaci může dát kdokoliv – podnikatel, váš kamarád atd.

Dotace na elektromobil je tedy finanční dar, který vám bude po splnění určitých, předem jasně daných podmínek poskytnut.

Nesmíte ho zneužít a koupit za něj něco jiného. Dotace na elektromobil má přesné určení a musíte si za ni prokazatelně pořídit elektromobil (nebo auto na vodík, případně nabíjecí stanici, pokud v podmínkách dotace stojí i tyto možnosti).

Výhodou dotace na elektromobil je, že ji nemusíte vracet. Nejde o půjčku, ale skutečně o dar. A to se vyplatí. Zvlášť v případě nákupu elektroauta, kdy dotace dosahuje zpravidla několika stovek tisíc korun.

Sjednejte si výhodné povinné ručení

Dotace na elektromobil v roce 2024

Česká republika, potažmo Ministerstvo životního prostředí ČR nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, vypisují různé typy dotací. Proto se vyplatí sledovat jejich webové stránky a hlídat si, jestli vás nějaká dotace nezaujme.

Platí totiž, že jednotlivé dotace na elektromobily jsou časově omezené, případně jsou platné pouze do vyčerpání předem daného finančního obnosu. Víc než kde jinde tady platí: kdo dřív přijde, ten dřív mele.

V loňském roce běžel velmi výhodný dotační program na koupi elektromobilů určený pro kraje, obce a různé státní instituce a organizace. Tato výzva, nazvaná Ekomobilita, ale na sklonku roku 2023 skončila. Nahradila ji nová dotace na elektromobily.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo na rok 2024 dotaci na elektromobil z Národního plánu obnovy (NPO) nazvanou „Záruka elektromobility – I. Výzva“. Finanční prostředky půjdou z fondů Evropské unie a celkem to bude 1,95 miliardy korun:

  • 1,65 miliardy Kč je určeno na nákup elektromobilů a aut na vodík
  • 300 milionů Kč připadne na instalaci dobíjecích stanic

O dotaci na elektromobil můžete žádat od 1. ledna 2024 do 30. září 2025.

Plus je tady ještě dotace na elektromobily z programu Nová zelená úsporám, která je určena na koupi a instalaci dobíjecích stanic pro elektromobily – ta spadá mezi dotace na elektromobil pro fyzické osoby.

Pro koho je dotace určena?

Záruka elektromobility – I. Výzva

Tato novinka je specifikována jakožto dotace na elektromobil pro podnikatele a její nedílnou součástí je také úvěr na elektromobil. Dotaci na elektromobil tedy mohou letos využít majitelé firem (velkých, středních i malých) k nákupu elektromobilů nebo aut na vodíkový pohon pro své zaměstnance. A stejně tak jde o dotaci na elektromobil pro OSVČ.

Dotace na elektromobil pro firmy v roce 2024 byla velmi očekávaná, protože dosud tu žádná podobná možnost nebyla.

Nová zelená úsporám

Podobná dotace na elektromobil pro fyzické osoby (tedy pro zaměstnance, studenty, seniory a další skupiny obyvatelstva) tu zatím není. Elektromobil si musíte koupit za vlastní peníze.

Nicméně, stát vám může přispět aspoň na dobíjecí stanici na elektromobil.

Využít se k tomu dá dotace pro rodinné domy – standard z programu Nová zelená úsporám. Nová zelená úsporám je určena především na:

Ale můžete v rámci ní požádat také o finanční příspěvek na koupi a instalaci dobíjecí stanice pro elektromobil, která bude umístěna u vašeho rodinného domu.

Toto je v současné době jediná dotace na elektromobil pro fyzické osoby, přičemž podmínkou k jejímu využití je, že ji zkombinujete s dotací na zateplení nebo s výměnou a instalací ekologičtějších zdrojů energie z programu Nová zelená úsporám.

Nepřeplácíte zbytečně na povinném ručení?

Na jaká vozidla se dotace vztahuje?

Na jaké typy vozidel můžete dotaci na elektromobil čerpat? Logicky jde o elektromobily. Jakékoliv. Takže si můžete koupit elektromobil české výroby stejně jako nějaký zahraniční typ elektrického auta.

Dále je možné využít dotaci na elektromobil pro podnikatele i na nákup auta s vodíkovým pohonem. Ani v tomto případě tu nejsou žádná omezení ohledně značky nebo typu vozidla na vodík.

Stejně tak je dotace na elektromobil pro OSVČ a firmy určena i na nákup nákladních aut na elektřinu nebo na vodík.

A jak už jsme zmiňovali výše, dotace na elektromobil „Záruka elektromobility – I. Výzva“, stejně jako dotace z programu Nová zelená úsporám, se dá využít i na pořízení a instalaci dobíjecí stanice pro elektromobil:

  • v případě dotace pro podnikatele musí jít o dobíjecí stanici umístěnou u jejich firmy,
  • v případě fyzických osob o dobíjecí stanici instalovanou u jejich rodinných domů.

Podmínky dotace na elektromobil

A teď to nejsložitější – podmínky dotace na elektromobil. Každá dotace má své jasně dané podmínky, které si musíte předem pečlivě nastudovat a všechny přesně splnit. Pokud je nesplníte, dotaci nezískáte.

Záruka elektromobility – I. Výzva

Můžete získat až:

  • 200 tisíc Kč na osobní auto,
  • 300 tisíc Kč na nákladní auto,
  • 300 tisíc Kč na auto na vodík,
  • 50 tisíc Kč na dobíjecí stanici (typu AC),
  • 100 tisíc Kč na dobíjecí stanici (typu DC s výkonem do 40 kW),
  • 150 tisíc Kč na výkonnější dobíjecí stanici DC.

Podmínky této dotace na elektromobily 2024 jsou:

  • nesmíte provozovat hernu, sázkovou kancelář nebo se zabývat výrobou zbraní a střeliva,
  • musíte mít uzavřena nejméně 2 účetní období,
  • nesmíte dlužit výplatu zaměstnancům,
  • nesmíte být v exekuci,
  • musíte si vzít půjčku na elektromobil/vozidlo na vodík od 300 tisíc Kč do 1,5 milionu Kč,
  • záruku pro půjčku na elektromobil si musíte sjednat u Národní rozvojové banky (NRB),
  • kupované elektroauto nebo auto na vodík musí být nové nebo téměř nové (do 6 měsíců od prvního uvedení do provozu, nájezd nižší než 6 tisíc kilometrů),
  • vozidlo nesmí být dražší než 1,5 milionu Kč bez DPH,
  • vozidlo nesmíte nejméně 2 roky prodat,
  • během 3 let nesmí jedna firma požádat o dotaci na elektroauta, vodíková vozidla nebo dobíjecí stanice vyšší než 200 tisíc eur.

Nová zelená úsporám

Splnění podmínek pro získání dotace na elektromobil pro fyzické osoby z programu Nová zelená úsporám je snazší. Respektive, samotné podmínky pro výzvu Ekomobilita splnit nestačí – zároveň s ní totiž musíte požádat o jinou dotaci z téhož programu, splnit její podmínky a úspěšně ji získat. To je zásadní podmínkou u této dotace.

Jinak platí, že o dotaci na koupi a instalaci dobíjecí stanice smí požádat:

  • vlastníci domů využívaných k trvalému bydlení,
  • vlastníci řadových domků,
  • příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky.

Dále musíte splnit 2 zásadní podmínky:

  • Dobíjecí stanice a s ní spojené parkovací místo pro dobíjení MUSÍ být umístěno na pozemku, který přísluší k domu, na nějž žádáte o další dotaci (popřípadě může být dobíjecí stanice umístěna vevnitř tohoto domu, například v garáži).
  • Dobíjecí stanice nesmí být zneužívány pro komerční provoz a veřejnost.

Získat v rámci této dotace můžete 15 tisíc Kč.

Najděte si výhodné povinné ručení

Jak získat dotaci na elektromobil?

Nejprve je třeba se ujistit, že splňujete všechny podmínky dané dotační výzvy. Pokud ne, musíte se žádostí počkat, dokud se vám nepodaří je splnit.

Nová zelená úsporám

V případě dotace Nová zelená úsporám je to snazší – stačí najít si webovou stránku Nová zelená úsporám, na ní výzvu Ekomobilita a všechny dokumenty potřebné k žádosti o dotaci. Ty jsou na webu ke stažení, stejně jako se tam dočtete o všech podmínkách dotace na dobíjecí stanice.

Žádost se podává pouze elektronicky, a to přes systém AIS SFŽP ČR pomocí tlačítka PODAT ŽÁDOST. Žádat přitom můžete:

  • před zakoupením dobíjecí stanice,
  • v průběhu instalace,
  • po dokončení prací.

Záruka elektromobility – I. Výzva

Žádost o dotaci na elektromobil z programu „Záruka elektromobility – I. Výzva“ je o něco složitější. A to zejména proto, že její součástí je úvěr na elektromobil. Pokud byste si chtěli pořídit elektromobil z vlastních úspor a bez půjčky na elektromobil, nemůžete tuto dotaci využít.

Takže vaše první cesta povede do vybrané banky nebo leasingové společnosti. Ty spolupracují s Národní rozvojovou bankou, která poskytuje na půjčku na elektromobil záruku, a to od zmíněných 300 tisíc do 1,5 milionu Kč. Záruku je možné poskytnout až na 70 % kupní ceny (jistiny) elektroauta nebo auta na vodík.

Žádost o dotaci pak musíte podat ve vybrané pobočce Národní rozvojové banky. Vše si pak můžete detailně přečíst v dokumentu, který je ke stažení na webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Nezapomeňte ani na havarijní pojištění

Žádost o dotaci na elektromobil

Vyplnit žádost o dotaci na elektromobil by nemělo být až tak složité. Ministerstvo průmyslu a obchodu avizuje, že žádost o dotaci nastavilo velmi benevolentně a podmínky jsou pro většinu podniků příznivé, takže se očekává velký zájem o tuto dotaci.

Jak už jsme zmínili, žádost o dotaci na elektroauto pro podnikatele je nutné podat osobně na pobočce Národní rozvojové banky. Před tím už musíte mít sjednaný úvěr na elektromobil, za nějž se následně Národní rozvojová banka zaručí.

Peníze z dotace vám následně vyplatí Ministerstvo práce a obchodu. Dotace sice mají putovat z fondů Evropské unie, ale ty jsou nastaveny tak, že si žadatelé (tedy podnikatelé) musejí pořídit nejméně 4 555 elektroaut nebo vozů na vodík, aby Evropská unie peníze uvolnila. Nemusíte se ale ničeho obávat – i kdyby celý plán nebyl vyčerpán, vy svou dotaci po úspěšném splnění podmínek dostanete.

Žádost o dotaci na dobíjecí stanice pro elektromobily z programu Nová zelená úsporám je výrazně jednodušší. Vyplníte i odešlete ji online a na webu Nová zelená úsporám máte k dispozici veškeré informace i potřebné dokumenty. Pak už jen budete čekat na (ne)schválení dotace a zaslání peněz.

Odpisy na elektromobily

Podnikatelé mají oproti nepodnikajícím lidem jednu další výhodu – mohou si své zakoupené auto odepsat z daní. Takzvané odpisy mají navíc i zrychlenou formu, kdy lze majetek namísto za 3 roky odepsat za rok, nebo namísto za 5 let odepsat za 2 roky. A to se týká právě i elektromobilů.

Bezemisní vozidla, tedy elektromobily a auta na vodík, která si zakoupíte od 1. ledna 2024 do 31. prosince 2028, si jakožto podnikatel můžete odepsat následovně:

  • za prvních 12 měsíců uplatníte odpisy do výše 60 % ceny elektromobilu nebo auta na vodík,
  • za dalších 12 měsíců uplatníte odpisy do výše 40 % ceny.

Povinné ručení na elektromobil

Máte doma (nebo před svou firmou) svůj nový elektromobil? Ať už jste využili dotace na elektromobil, nebo ne, měli byste vědět, jaké další povinnosti vás čekají.

I v roce 2024 platí, že majitelé elektromobilů jsou v ledasčem zvýhodněni – například mají zdarma dálniční známku. Ale další povinnosti, jako je třeba nutnost sjednání povinného ručení, neminou ani je.

Povinné ručení na elektromobil si můžete sjednat i prostřednictvím naší kalkulačky povinného ručení. Zabere to jen chvilku a naši specialisté vám po telefonu ochotně poradí.

Každopádně vás nejspíš mile překvapí cena povinného ručení na elektromobil. Obecně totiž platí, že je asi o pětinu levnější než u aut se spalovacími motory.

Havarijní pojištění na elektromobil

V případě nového elektromobilu se určitě vyplatí myslet i na havarijní pojištění. Jde o dost drahý vůz a i malý „ťukanec“ se může stát škodou za desítky tisíc. 

Zatímco povinné ručení hradí škody, které svým vozem způsobíte na majetku nebo zdraví jiných osob, havarijní pojištění na elektromobil kryje právě vaše auto.

Zamyslete se i nad různými připojištěními k havarijnímu pojištění, která by se vám mohla hodit. Může se vám hodit a ušetřit vám nemalé peníze:

I havarijní pojištění na elektromobil si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší kalkulačky. A naši specialisté vám opět ochotně poradí.

Srovnejte si havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.