2/26/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Dálniční známka 2024 – jak ušetřit?

K jízdě po českých dálnicích potřebujete dálniční známku. Ovšem ta kvůli novele zákona o pozemních komunikacích v příštím roce výrazně zdraží (a podobně se mění i povinnosti řidičů ohledně povinného ručení). Kolik bude stát dálniční známka 2024 a jak na ní můžete ušetřit? A co když se vypravíte autem do zahraničí?

Dálniční známka 2024

Novinky k dálniční známce

Pro jízdu po českých dálnicích musejí mít řidiči automobilů do 3,5 tuny dálniční známku. Ta přitom existuje v několika variantách:

  • desetidenní
  • měsíční
  • roční

Začátek platnosti roční dálniční známky není vždy jen 1. ledna – začne platit od chvíle, kdy si ji koupíte, případně od kdy si nastavíte její platnost. Díky možnosti nákupu dálniční známky online máte navíc možnost koupit si dálniční známku, ale nastavit si začátek její platnost třeba až za 3 měsíce.

Na povinnosti mít dálniční známku v roce 2024 se nic nemění. Ale přichází novela zákona o pozemních komunikacích, díky níž se změní cena dálniční známky. A rozhodně vás to moc nepotěší.

Co je pozitivnější, je, že kromě výše zmíněných variant dálničních známek přibude ještě jednodenní dálniční známka, což řada řidičů jistě uvítá.

Máte nevýhodné povinné ručení?

Kolik bude stát dálniční známka v roce 2024?

Ceny dálničních známek v roce 2024 o hodně stoupnou, ale ne hned od 1. ledna. Stane se tak až od 1. března 2024. U roční dálniční známky přitom půjde o zdražení o 800 korun, což je poměrně dost. A proto se vyplatí myslet na nákup dálniční známky včas, díky čemuž můžete ušetřit 800 korun.

Podraží ale i měsíční a desetidenní dálniční známka. Denní dálniční známka, která dosud v nabídce chyběla, bude stát pro běžné osobní automobily 200 korun.

Dobrou zprávou ale je, že řidiči jiných vozů než těch se spalovacími motory a pohonem výhradně na benzin nebo naftu, mohou za dálniční známku hodně ušetřit.

Podívejme se podrobně na to, jaká bude pro dálniční známku cena od 1. března 2024.

Najděte si výhodnější povinné ručení

Ceny dálničních známek jednotlivých druhů vozidel aktuální/nový ceník

Pokud máte elektromobil a zažádáte si o speciální SPZ začínající písmeny EL, můžete jezdit po českých dálnicích zdarma. To platilo v roce 2023 a dálniční známka pro elektromobily nebude nutná ani v roce 2024.

Všechny ostatní vozy ji ale pro jízdu po dálnicích musejí mít – jinak riskují poměrně vysokou pokutu (na místě je to až 5 000 korun, ve správním řízení až 20 000 korun).

A kolik tedy bude stát dálniční známka 2024, pokud si ji pořídíte po 29. únoru 2024?

Dálniční známkaCena do  29.2. 2024 (Kč)Cena od 1.3. 2024 (Kč)Auta s CNG a biometanem od 1.3. 2024 (Kč)Hybridní vozy do 50 g CO2/km od 1.3. 2024 (Kč)
Roční1 5002 3001 150570
Měsíční440430210100
10denní31027013060
1denní-20010050

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČRPoznámka: Hodnoty dálničních známek pro ČR jsou vypočítány procentem podle směrnice Euroviněta z roční známky a po výpočtu je každé číslo zaokrouhlené na celé desetikoruny dolů.

Srovnejte si povinné ručení

Jak ušetřit při nákupu dálniční známky 2024?

Nelíbí se vám, že si máte za dálniční známku 2024 tolik připlatit? To je pochopitelné. Naštěstí ale existuje způsob, jak získat dálniční známku za cenu z roku 2023, tedy za 1 500 korun.

Je to poměrně jednoduché – jelikož nové ceny dálničních známek začínají platit od 1. března 2024, tak stačí koupit dálniční známku do 29. února 2023 (jedná se o přestupný rok, pozor na to) a bude vás stát „jen“ 1 500 korun. Její platnost to nijak neovlivní a nebudete muset nic doplácet.

A co když vaše stávající dálniční známka platí třeba až do května nebo června 2024? Nemusíte se stresovat, že kvůli včasnému nákupu dálniční známky budete náhle zbytečně mít známky dvě, jedna třeba deaktivuje tu druhou nebo za to dostanete pokutu. Nic takového vám nehrozí.

  1. Platnost nové dálniční známky se může překrývat s platností té staré.
  2. Můžete si dálniční známku koupit a nastavit její platnost až za 3 měsíce (což je maximum).

Takže pokud vám platnost dálniční známky končí až v květnu nebo na začátku června 2024, plynule navážete ze staré dálniční známky na novou – a za staré ceny. Což se rozhodně vyplatí.

Sepsali jsme pro vás novinky na silnicích od roku 2024.

Hledáte výhodné povinné ručení?

Kdo musí a nemusí mít dálniční známku?

I dál platí, že dálniční známku musejí mít všechna motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost je nejvýše 3,5 tuny.

Existují ale výjimky, kdy dálniční známku nepotřebujete. Nemusejí ji mít:

  • motorky
  • veterány se zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla
  • vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny se zhoubným nádorem nebo hemoblastózou
  • vozidla přepravující těžce zdravotně postižené lidi vlastnící průkaz ZTP nebo ZTP/P
  • vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob

Pozor, změna!

Od 1. března 2024 se ovšem mění pravidla dálniční známky pro hybridní vozy do 50 g CO2.

Do 29. února 2024 platí, že po vyplnění speciálního formuláře jsou vozidla na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon (hodnota emisí CO2 do 50 g/km) i bez speciální SPZ osvobozena od nutnosti mít dálniční známku.

Od 1. března 2024 už ale majitelé hybridních vozů do 50 g CO2 musejí za dálniční známku platit, a to zhruba 4krát méně než majitelé aut se spalovacími motory na běžná fosilní paliva.

Osvobození se v této kategorii dál týká POUZE elektromobilů.

Kdy koupit dálniční známku 2024?

Dálniční známku 2024 můžete koupit kdykoliv.

Její platnost už není striktně omezena od 1.1. do 31. 12., nýbrž platí po dobu 365 dní od nákupu (případně od nastaveného data začátku platnosti).

Takže dálniční známku 2024 si můžete koupit kdykoliv. Pokud ovšem chcete za dálniční známku 2024 ušetřit 800 korun (v případě roční dálniční známky), je nutné koupit dálniční známku nejpozději 29. února 2024.

Včasný nákup za sníženou cenu platí nejen pro řidiče osobních automobilů poháněných benzinem nebo naftou, ale i pro majitele hybridních automobilů.

Srovnání povinného ručení

Kde koupit dálniční známku 2024?

Stejně jako v roce 2023, i v roce 2024 si dálniční známku můžete pořídit několika způsoby. Pokud si rozumíte s počítačem, potažmo internetem, můžete to udělat jednoduše na edalnice.cz.

Pokud si ji nechcete kupovat online, můžete pro nákup dálniční známky zvolit:

  • pobočky České pošty
  • čerpací stanice EuroOil
  • speciální samoobslužný kiosek

Výhodou je i to, že e-shop Elektronická dálniční známka by měl být od 1. března 2024 propojen s registrem vozidel. Což znamená, že po zadání SPZ se vám rovnou ukáže cena dálniční známky odpovídající typu vozidla, které máte.

POZOR, není vhodné kupovat si dálniční známku kdekoliv jinde. Na internetu můžete občas narazit na weby, které se tváří jako oficiální prodejní místa elektronických dálničních známek, ale prodávají je často dráž – a navíc můžete při policejní kontrole zjistit, že jde o podvod. Takže jediná místa, kde koupit elektronickou dálniční známku 2024, jsou zmíněna výše.

Papírová dálniční známka v České republice od 1. února 2021 neexistuje.

Jaká je nejkratší dálniční známka?

Jezdíte po dálnicích jen výjimečně, takže se vám roční dálniční známka nevyplatí? Existuje i měsíční dálniční známka a také desetidenní dálniční známka. Ale pokud jedete po dálnici jen párkrát do roka a vždy cestu zvládnete za jeden den, možná se vám ani desetidenní dálniční známka nevyplatí. Zbytečně za ni platíte a přitom ji nevyužijete.

Od 1. března 2024 bude všechno jinak. Přibývá nová dálniční známka s platností 1 den. Bude stát 200 korun (a pro řidiče hybridních aut do 50 g CO2 dokonce jen 50 korun).

Ještě na sklonku roku 2020 se přitom tehdejší mluvčí Ministerstva dopravy ČR Tomáš Lukašík vyjádřil v tom smyslu, že jednodenní dálniční známka není v plánu, protože „by to bylo neefektivní a pro samotné řidiče ekonomicky nevýhodné. Cena by se totiž musela přibližovat současné výši desetidenního kuponu“. V roce 2024 ale už bude všechno jinak a řidiči se konečně jednodenního dálničního kuponu dočkají.

Srovnejte si povinné ručení online

Elektromobily zdarma

Dál platí výjimka pro elektromobily. Po tuzemských dálnicích mohou jezdit zdarma. Dálniční známka pro elektromobily za 0 korun je ale podmíněna vlastnictvím speciální SPZ začínající písmeny EL, případně speciální ohláškou.

Pokud tedy plánujete koupi elektromobilu, budete mít dálniční známku 2024 zdarma.

Česko v porovnání s ostatními zeměmi

A jak jsou na tom dálniční známky v Česku v porovnání s ostatními zeměmi? Při porovnání cen za jízdu po dálnicích je třeba brát v potaz, že některé státy světa mají pro ten účel také dálniční známky, ale jinde se platí mýtné, které je jednorázovým poplatkem. A každý stát pro to má svá vlastní pravidla.

Pokud tedy plánujete cestu autem do zahraničí, zajímejte se včas o to, kolik stojí dálniční známka, jak vysoké je mýto, ale třeba i jaká je povinná výbava v zahraničí. I v tom se pravidla jednotlivých zemí liší. Plus si ujasněte, jaké jsou v dané zemi rychlostní limity – i ty se totiž leckde mohou oproti České republice hodně lišit.

A kolik stojí osobní vozidla jízda po dálnici v zahraničí?

Země/platnost dálniční známky365 dní30 dní10 dní1 den
Slovensko60 eur17 eur12 eur-
Rakousko96,40 eur28,90 eur (na 2 měsíce)11,50 eur8,60 eur
Maďarsko49 190 HUF8 900 HUF5 500 HUF-
Slovinsko117,50 eur32 eur16 eur-
Švýcarsko40 CHF---

Zdroj: edalnice.cz

Nezapomeňte na povinné ručení

Povinné ručení

Možná už jste slyšeli o tom, že se v roce 2024 ledacos mění i v povinném ručení. Jeho cena se možná zvýší, protože se zvyšují minimální limity povinného ručení, a to z aktuálních 35 milionů na 50 milionů.

Změn ale bude více.

Povinné ručení si nově musíte platit i na:

  • elektrokoloběžku
  • segway
  • sněžný skútr
  • golfový vozík
  • zahradní traktůrek (pokud se s ním pohybujete po vozovce)

Výjimku mají nadále elektrokola, na něž povinné ručení neplatíte.

Dále se ale mění i to, že povinné ručení nebude platit majitel vozidla, nýbrž jeho provozovatel.

Pokud se vás výše popsané změny týkají, měli byste co nejdříve navštívit vybranou pojišťovnu a povinné ručení si sjednat. Srovnání povinného ručení najdete i na Ušetřeno.cz a s jeho sjednáním vám můžeme pomoct i poradit.

Havarijní pojištění

I nadále zůstává dobrovolným havarijní pojištění. K jeho sjednání vás nikdo nemůže nutit, ale pro majitele nových, novějších nebo drahých aut je to jediná jistota, jak při případné havárii nemuset veškeré škody na vlastním autě platit ze své kapsy.

Pokud váháte, kde si havarijní pojištění sjednat, můžete opět využít kalkulačku havarijního pojištění. Naši specialisté vám mohou poradit třeba i s tím, jaká připojištění si k havarijnímu pojištění sjednat a komu se vyplatí.

Myslete na havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.