12/27/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Povinné ručení na elektrokolo

Na začátku roku 2024 vstoupí v platnost nový zákon o povinném ručení, který změní řadu věcí – zavede nové povinnosti, promění definici vozidla a zvýší limity u pojišťoven. Majitelé elektrokol s napětím vyčkávají, jak se jich změny dotknou – budou muset mít povinné ručení na elektrokolo?

Povinné ručení na elektrokolo

Co je elektrokolo?

Abychom lépe pochopili, proč pro některá vozidla bude nově platit povinnost sjednat si povinné ručení, podívejme se podrobněji na to, co je vlastně myšleno pod pojmem elektrokolo. I když to jistě sami tušíte. Jenže laický pohled nerovná se pohled zákona. A zákon na elektrokola pohlíží následovně:

  • Elektrokolo je považováno za jízdní kolo s přídavným elektromotorem, který může cyklistovi pomáhat se šlapáním – a není tedy primárním zdrojem pohybu. Jízdním kolem je v řeči zákona za předpokladu, že jeho rychlost nepřevyšuje 25 kilometrů za hodinu.
  • Stejně tak se ale zákon může na elektrokolo dívat jakožto na motocykl, a to za předpokladu, že při jízdě přesahuje rychlost 25 kilometrů za hodinu, případně pokud má výkon přes 1 000 W.

Hledáte výhodné povinné ručení?

Elektrokolo je jízdní kolo

Máte elektrokolo se slabším elektromotorem, které nepřesahuje rychlost 25 kilometrů v hodině? V tom případě nemusíte mít sjednané povinné ručení na elektrokolo. A to ani teď, ani v roce 2024.

Nový zákon o povinném ručení totiž na elektrokola hledí jako na vozidla, u nichž není primárním pohonem motor, a tak nejde o motorová vozidla. Takže nutnost sjednávat povinné ručení se na něj nevztahuje – alespoň prozatím.

Pojištění elektrokola

Fakt, že se nemusí sjednávat povinné ručení pro elektrokola, ale ještě neznamená, že není potřeba pojistit je. I při jízdě na kole totiž můžete způsobit třetí osobě škodu na majetku nebo na zdraví, a pokud nebudete pojištěni, budete vše následně hradit z vlastních úspor.

Proto se doporučuje, aby měli majitelé elektrokol sjednáno alespoň pojištění odpovědnosti, které by mělo pokrývat podobné typy škod. A dále je vhodné sjednat si pojištění majetku vztahující se právě na elektrokolo – pro případ, že by vám ho někdo ukradl.

A stejně jako si na elektrokolo nemůžete sjednat povinné ručení, není možné ani sjednat si havarijní pojištění na elektrokolo.

Hledáte povinné ručení pro elektrokoloběžku?

Elektrokolo jakožto motorka

Jak už jsme uvedli, pokud máte na elektrokole silnější elektromotor přesahující výkon 1 000 W nebo rychlost 25 kilometrů v hodině, pojí se s tím i další povinnosti. Takových elektrokol moc nejezdí, ale pokud spadáte do této kategorie, tak vězte, že byste na své elektrokolo měli mít řidičský průkaz, technický průkaz, SPZ – a v tomto případě také povinné ručení.

Ale faktem je, že do této kategorie obvykle spadají spíš silnější elektrokoloběžky, takže se jedná zejména o povinnost sjednat si povinné ručení na elektrokoloběžku (pokud dosud povinné ručení na elektrokoloběžku nemáte, budete si ho muset sjednat nejpozději na začátku roku 2024).

Najděte si nejvýhodnější povinné ručení

Nový zákon

A jak je přesně určena nutnost sjednat si povinné ručení podle nového zákona o povinném ručení? Největší změnou je, že se mění definice toho, co je motorové vozidlo – nově totiž půjde o každé vozidlo, jehož hlavním zdrojem pohybu je motor, přičemž toto vozidlo překračuje rychlost 25 kilometrů za hodinu (nebo váží přes 25 kilogramů a jede rychleji než 14 kilometrů za hodinu).

Kvůli této úpravě rázem do kategorie motorových vozidel přibudou:

  • elektrokoloběžky,
  • segwaye,
  • zahradní traktůrky,
  • golfová vozítka,
  • pracovní stroje,
  • sněžné skútry,
  • rolby.

Elektrokola zatím mají výjimku a povinné ručení pro elektrokola si v roce 2024 sjednávat nemusíte. Ostatně, nemusíte mít ani povinné ručení na zahradní traktůrek, pokud se s ním nepohybujete na vozovce a mimo soukromý pozemek.

Změna limitů

Co byste ale měli vědět, je, že nový zákon změní limity pojistného plnění u povinného ručení. Minimální výše pojistného plnění u škodní události se zvýší ze současných 35 milionů Kč na 50 milionů Kč. Tento limit se nově bude vztahovat na každou postiženou osobu anebo na jednu škodní událost.

Připadá-li vám, že vaše pojišťovna nedrží krok s dobou a neplní povinnosti tak, jak byste si představovali, je možná nejvyšší čas změnit pojišťovnu. Když budete hledat nejlepší povinné ručení na elektrokoloběžku nebo třeba povinné ručení na segway, můžete se s žádostí o pomoc obrátit na nás – naši specialisté vám ochotně pomohou.

Najděte si nejvýhodnější povinné ručení

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.