4/10/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

List vlastnictví: Kdy se vám bude hodit a jak ho získat?

Prodáváte nebo kupujete nemovitost? Neobejdete se bez listu vlastnictví. Někdy se také nazývá výpis z katastru nemovitostí. Co všechno obsahuje, kde ho získáte a proč by se vám mohl hodit? To se dozvíte v našem článku.

List vlastnictví

Co je to list vlastnictví (LV)

List vlastnictví je úřední dokument, který obsahuje všechny informace o stavu konkrétní nemovitosti (domu, bytu, chaty, pozemku, garáže a podobně), a to ke konkrétnímu datu. Nazývá se taky výpis z katastru nemovitostí a jde o veřejnou listinu, o kterou může zažádat kdokoliv. Někdy se list vlastnictví přirovnává k technickému průkazu auta a je to přirovnání výstižné. 

Z listu vlastnictví zjistíte všechny důležité informace o dané nemovitosti a jejím vlastníkovi.

V každém případě ho budete potřebovat vždy při prodeji a nákupu nemovitosti, ale i v některých jiných případech. Jedině listem vlastnictví totiž může majitel nemovitosti prokázat, že mu daná nemovitost opravdu patří a je oprávněný s ní nakládat.

V jakých případech budu potřebovat list vlastnictví?

Při prodeji a nákupu nemovitosti 

Pro kupujícího jsou informace z listu vlastnictví zásadní při rozhodování, zda si nemovitost koupí. Jedině v listu vlastnictví si může ověřit vlastníka či vlastníky nemovitosti a zjistit, zda na nemovitosti váznou nějaká břemena či zástavní práva, případně jaká. List vlastnictví je taky velmi důležitý pro správné sepsání kupní smlouvy na nemovitost. Popis nemovitosti v kupní smlouvě se totiž musí shodovat s údaji v LV. 

Pokud by něco chybělo nebo bylo ve smlouvě zapsané nepřesně, katastrální úřad nemovitost na nového vlastníka nepřevede. Problém by také mohl nastat, pokud by předmětem kupní smlouvy bylo nemovitostí více, například kupujete dům a k němu i zahradu a garáž. Každá z těchto nemovitostí může být zapsaná na jiném listě vlastnictví, do smlouvy pak musíte přesně uvést i popis všech vedlejších kupovaných nemovitostí (zahrady, garáže).

Při darování nemovitosti 

Podobně jako při koupi nemovitosti musí být i v darovací smlouvě na nemovitost uvedeny informace z listu vlastnictví.

Při žádosti o stavební povolení

Pokud chcete stavět dům na svém pozemku nebo plánujete větší rekonstrukci, která zasáhne do nosných stěn nebo změní způsob užívání nemovitosti, pak budete potřebovat stavební povolení, ke kterému musíte mimo jiné také doložit výpis z katastru nemovitostí.

Při ohlášení stavby 

Některé rekonstrukce a stavby nevyžadují stavební povolení, ale musíte je ohlásit na stavebním úřadu. I v tomto případě musíte dodat LV jako doklad vlastnictví pozemku nebo stavby.

Při žádosti o hypotéku

Kromě mnoha dalších dokladů, které potřebujete doložit při žádosti o hypotéku, budete potřebovat i list vlastnictví, kterým prokážete, že jste vlastníkem (nebo budoucím vlastníkem) nemovitosti.

V případech, kdy potřebujete prokázat vlastnictví nemovitosti 

Při rozvodu, v dědickém řízení apod.

Přemýšlíte zrovna nad koupí nemovitosti nebo rekonstrukcí a budete potřebovat hypotéku? Podívejte se na naši hypoteční kalkulačku a udělejte si představu, jakou hypotéku můžete získat.

Porovnejte si hypotéky online

Jak vypadá list vlastnictví?

List vlastnictví má pevně danou podobu, jeho rozsah může být různý, počítejte s několika stranami formátu A4.

Na každé straně listu vlastnictví najdete záhlaví a zápatí:

  • V záhlaví je uvedeno datum a čas pořízení výpisu, okres, obec, katastrální území a číslo listu vlastnictví. Tyto údaje tedy přesně specifikují, kde se nemovitost nachází.
  • V zápatí jsou pak uvedeny údaje o katastrálním úřadu, pod který nemovitost spadá.

Dále se celý LV skládá ze sedmi částí, které jsou označeny písmeny A, B, B1, C, D, E a F. Pokud v některé části nejsou uvedeny žádné údaje (například na nemovitosti neváznou žádná věcná břemena), pak není oddíl prázdný, ale je v něm uvedena poznámka „Bez zápisu“.

Důležité pro vás je se v listu vlastnictví dobře orientovat, proto se podíváme podrobně, co jednotlivé části obsahují.

Můžete se také podívat na vzor listu vlastnictví, který uveřejnil pro ilustraci na svých webových stránkách přímo Český úřad zeměměřičský a katastrální (www.cuzk.cz). 

Jak se vyznat v listu vlastnictví

Část A – vlastník, jiný oprávněný

Zde najdete informace o vlastníkovi nebo vlastnících. U fyzických osob je uvedeno jméno a příjmení, rodné číslo a adresa trvalého pobytu. U firem název firmy, její IČO a sídlo. Pokud by nemovitost byla ve svěřenském fondu, bude zde jeho označení a jméno svěřenského správce.

V případě, že je více spoluvlastníků, najdete v této části i informaci, jaké jsou jejich podíly (vyjádřené zlomkem, například ¼).

Část B – nemovitosti

Právě v této části jsou informace důležité pro sepsání kupní nebo darovací smlouvy. Najdete zde přesný popis nemovitosti

U budovy:

  • typ budovy, 
  • adresa, číslo popisné/evidenční, 
  • číslo parcely, 
  • způsob využití stavby,
  • způsob ochrany.

U pozemku:

  • parcelní číslo,
  • druh pozemku (například zahrada, lesní pozemek, orná půda, vodní plocha),
  • výměra pozemku v metrech čtverečních,
  • způsob využití, příp. ochrany.

U bytu:

  • údaje o domu a pozemku, na kterém stojí,
  • číslo bytu a jeho umístění,
  • způsob využití,
  • velikost spoluvlastnického podílu na společných částech domu,
  • označení pozemků, které tvoří společnou část domu.

V této části budou informace o všech nemovitostech, které vlastní osoba uvedená v části A. Pozor si dejte, pokud narazíte na velké písmeno P uvedené před identifikací nemovitosti. Označuje se tak totiž plomba, která znamená, že na nemovitosti aktuálně probíhají nějaké změny (například exekuce nebo změna vlastníka, což značí, že už mohla být někomu prodána). 

Část B1 – jiná práva sloužící ve prospěch nemovitosti

Jedná se o práva ve prospěch vlastníka nemovitosti, tedy například služebnost cesty, kdy můžete využívat cizí pozemek k přístupu k nemovitosti.

Část C – omezení vlastnického práva

Najdete zde informace, zda jsou naopak práva vlastníka k nemovitosti nějak omezená nebo zda má nějaké povinnosti – například právě strpět jízdu někoho jiného přes svůj pozemek. Evidují se zde také zástavní práva (typicky v případě hypotéky), věcná břemena, předkupní právo nebo informace o zákazu zcizení a zatížení nemovitosti.

Část D – jiné poznámky

Jde o důležité údaje týkající se plomb, omezení převodu nemovitosti a další poznámky, například že je nemovitost předmětem soudního sporu. Tyto informace mohou znamenat, že koupě nemovitosti bude složitá, nebo že ke koupi vůbec nemůže dojít.

Část E – nabývací tituly

Zde jsou evidovány kupní smlouvy, darovací smlouvy, výsledky dědického řízení apod.

Část F – vztah bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ) k parcelám

Tento komplikovaně znějící údaj bude uvedený u zemědělské půdy a značí, jaká bonita byla pozemku přidělena. Bonita se stanovuje pomocí celého souboru informací o půdě a ukazuje, v jakém je půda stavu, jaká je její kvalita a jaké bude její využití (orná půda, zahrada, sad, vinice a podobně). Od tohoto údaje se odvíjí také cena pozemku.

Porovnejte si hypotéky online

Kde a jak získám list vlastnictví?

List vlastnictví můžete získat buď částečný, nebo úplný:

  • úplný výpis – bývá podstatně delší a uvádí se v něm všechny nemovitosti, které daný majitel (osoba, firma) vlastní.
  • částečný výpis – mívá obvykle jen jednu až dvě strany a týká se jen jedné vybrané nemovitosti (nebo menšího počtu – dům a zahrada). Při koupi nemovitosti nebo žádosti o stavební povolení vám bude částečný výpis stačit.

A kde si o LV můžu zažádat?

Máte několik možností, vždy však počítejte s tím, že se jedná o zpoplatněnou službu.

  • Na katastru nemovitostí – buď osobně na příslušném místním pracovišti, nebo online. Při osobní návštěvě zaplatíte 100 Kč za 20 prvních měrných jednotek (tj. budov, pozemků, bytů) a za dalších 20 započatých měrných jednotek také 100 Kč. Při vyřízení online počítejte s cenou 50 Kč za jednu stránku ve formátu PDF a 100 Kč za stránku ve formátu XML.
  • Na jakékoliv pobočce CzechPoint – za první stranu výpisu zaplatíte maximálně 100 Kč, za všechny další do 50 Kč.
  • U notáře – notáři si obvykle účtují stejnou cenu jako katastrální úřad.

List vlastnictví z katastru 

Pokud se vydáte na katastrální úřad osobně, nezapomeňte s sebou občanský průkaz. Seznam katastrálních úřadů najdete na webu Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. 

Musíte znát katastrální území a číslo listu vlastnictví nebo parcelní číslo nemovitosti. Na úřadu vám mohou LV také najít podle jména a data narození vlastníka. Výpis vám připraví a vytisknou na počkání.

Na katastrální úřad můžete také zaslat písemnou žádost, u té bude potřeba nechat úředně ověřit podpis. A pak počítejte s lhůtou do 30 dnů, kterou má úřad na vyřízení vaší žádosti.

List vlastnictví podle jména k nahlédnutí 

Lidé se často zajímají, jestli je možné vyhledávat nemovitosti podle jména vlastníka. Tato varianta je ale poněkud komplikovanější. V běžném online přístupu do katastru podle jména vyhledávat nelze, je to z důvodu ochrany soukromí občanů. Podle jména je možné vyhledávat jen v placeném dálkovém přístupu do katastru nebo musíte zajít osobně na katastrální úřad.

List vlastnictví online 

Nejjednodušší způsob, jak získat list vlastnictví, je využít online nahlížení do katastru nemovitostí. Vyberete si nejprve, jestli chcete vyhledat parcelu, stavbu nebo byt, a následně zadáte název obce nebo katastrálního území a poté číslo parcely nebo číslo popisné. 

Pokud tyto údaje neznáte, můžete si je vyhledat na mapě katastru nemovitostí. Toto nahlížení je zdarma, jen musíte zadat kód CAPTCHA, abyste potvrdili, že nejste robot. Uvidíte částečný výpis, který vám bude stačit pro rychlou orientaci. 

Jestli ale potřebujete získat list vlastnictví jako úřední doklad, musíte si ho zakoupit přes e-shop a zaplatit kartou nebo bankovním převodem. Následně vám bude doručený v elektronické podobě na váš e-mail. V této podobě je opatřený elektronickou značkou a má platnost úředního dokumentu.

LV můžete získat také pomocí služby Dálkový přístup do katastru nemovitostí, ale pro tuto možnost si musíte vytvořit registraci, zažádat o ni pomocí speciálního formuláře (nutný je elektronický podpis nebo úředně ověřený podpis) a zaplatit za ni poplatek. Pro jednorázové pořízení LV se tak tato možnost příliš nevyplatí. Obvykle ji využívají profesionálové v oboru realit nebo stavebnictví a často také notáři.

Nezapomeňte na pojištění majetku

Když stavíme nebo kupujeme nemovitost, jsme často tak zaneprázdnění vyřizováním všech potřebných náležitostí a sháněním dokumentů, že snadno zapomeneme na jednu z nejdůležitějších věcí – pojistit si náš vysněný dům nebo byt

Jedině díky pojištění máte jistotu, že v případě nečekaných událostí získáte za svůj zničený majetek náhradu škody. Ať už řádí přírodní živly, zloději, nebo „jen“ praskne potrubí, škody mohou být velké a šťastnému majiteli zůstanou jen oči pro pláč.

Při nákupu nemovitosti si hodně nových vlastníků neuvědomí, že pojistná smlouva se nedá přepsat na nového majitele. V momentě, kdy jste nemovitost definitivně získali, pojištění zaniká a vy si musíte sjednat novou pojistnou smlouvu.

V případě rekonstrukce zase často hrozí podpojištění nemovitosti. Rekonstrukcí se obvykle výrazně zvýší hodnota domu, ale pokud zároveň adekvátně neaktualizujeme pojistnou smlouvu, pojistka nám nepokryje celou výši škody a budeme si muset hodně doplácet sami.

Vyberte si online to nejlepší pojištění majetku, které obsahuje pojištění nemovitosti i pojištění domácnosti. Ať můžete v klidu bydlet.

Pojistěte si majetek online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.