2/27/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Stavební povolení

Kdo by nechtěl bydlet ve svém domečku nebo krásně zrekonstruovaném bytě? Cesta k vlastnímu bydlení je však nesnadná. Hypotéky jsou kvůli nastaveným kritériím pro mnoho lidí nedostupné a je těžké vybrat tu pravou. Jedním z byrokratických úskalí je získání stavebního povolení, bez kterého se stavění neobejde. Jak získat hypotéku, kdy je třeba stavební povolení a proč si pojistit hrubou stavbu a později i majetek?

Stavební povolení

Co je stavební povolení?

Je to v podstatě licence dokládající, že stavba či stavební úpravy byly povoleny příslušnými úřady. Musíte ho získat ještě před zahájením samotné stavby nemovitosti. 

Kdy potřebuji stavební povolení?

Potřebujete ho v případě, že máte v plánu stavět stavbu se zastavěnou plochou větší než 150 m2 nebo pokud se chystáte zasahovat do nosné konstrukce bytových domů

Některé stavby jsou ovšem vedené jako stavba na ohlášení a není potřeba na ně mít povolení. Pokud si nejste jistí, zda je povolení opravdu nutné, obraťte se na stavební úřad, kde vám se vším poradí, a vy tak předejdete komplikacím. 

Srovnejte si nabídky hypoték online

Platnost stavebního povolení

Pokud jste celým tímto procesem úspěšně prošli a povolení získali, musíte začít stavět do dvou let od nabytí právní moci povolení. Jestliže do dvou let stavět nezačnete, platnost povolení automaticky zaniká a vás celé byrokratické kolečko čeká ještě jednou. 

Chcete-li stavět, ale víte, že nestihnete stavbu zahájit v termínu, musíte zažádat o prodloužení stavebního povolení. Lhůta pro takové prodloužení není stanovena, ale musíte své rozhodnutí náležitě odůvodnit. Na základě onoho zdůvodnění se pak stavební úřad rozhodne, zda žádost schválí, nebo nikoli. 

Stavba bez stavebního povolení

Ačkoli třeba máte rádi adrenalin, raději se nepokoušejte postavit svůj dům bez stavebního povolení. Vystavujete se tak riziku pokuty ve výši až 1 milionu korun dle závažnosti přestupku. Stavba bez stavebního povolení je označena za „černou“ a úřad může nařídit tuto stavbu strhnout. Současná právní úprava umožňuje v takovém případě zažádat o tzv. dodatečné povolení stavby, i zde je třeba splnění několika podmínek. 

Majitel musí prokázat, že:

  • jednal v dobré víře,
  • jeho stavba nevyžaduje povolení výjimky z požadavků na výstavbu,
  • uhradil pokutu za přestupek za to, že byla provedena stavba bez povolení. 

Srovnejte si nabídky hypoték online

Co vše potřebuji ke stavebnímu povolení?

O stavební povolení žádáte na příslušném stavebním úřadě prostřednictvím formuláře. Žádost musí obsahovat údaje o stavebníkovi, informace o pozemku, základní data o plánované stavbě, kdo bude stavební práce provádět, ale také například vyjádření vlastníka sousední nemovitosti (pokud je nutné, aby soused umožnil provedení stavebního záměru ze své nemovitosti). 

Ještě před zahájením řízení je také třeba si obstarat všechny potřebné dokumenty, a to:

  • výpis z katastru nemovitostí,
  • projektovou dokumentaci,
  • stanoviska vlastníků veřejné dopravy a technické infastruktury (elektřina, plyn)
  • a v neposlední řade zemní rozhodnutí, pokud je třeba. 

Trvání vyřízení a cena stavebního povolení 2024

Stavební úřad má na vyřízení žádosti 60 dní, připravte se ale na to, že tato doba se může velmi prodloužit. Většinou je třeba dodatečně dokládat mnoho dalších a dalších dokumentů a souhlasů. Například lhůty, kdy stavebník čeká na závazná stanoviska příslušných orgánů, se do limitu 60 dní nezapočítávají. 

Stejně tak není snadné přesně říci, kolik stojí ono vyřízení stavebního povolení. Stavební úřad má sice svůj sazebník a správní poplatky se většinou uvádějí od 500 Kč, ale ve složitějších případech se mohou vyšplhat až na 10 000 Kč

Tato částka přitom není jediná, kterou budete muset uhradit. Je nutné počítat také s poplatky za výpis z katastru nemovitostí nebo na náklady za geodetické naměření

Srovnejte si nabídky hypoték online

Jak se vyznat v hypotékách?

Pojďme si říci, co přesně je hypotéka. Hypoteční úvěr, tzv. hypotéka, je dlouhodobý úvěr k nemovitosti, která je určena k bydlení. Je zajištěný zástavním právem a daná nemovitost je zapsána v katastru nemovitostí

Zajištění zástavním právem znamená jisté omezení v dispozičním právu k nemovitosti, protože se touto nemovitostí obvykle ručí. To znamená, že v případě vaší neschopnosti splácet úvěr je banka oprávněna nemovitost prodat a tím uspokojit svoji pohledávku. 

Nejčastěji jsou nabízeny dva typy hypotečních úvěrů, které se liší dle účelu financování, tj. na co chce klient finanční prostředky z hypotéky použít. 

  • Klasická hypotéka je vázaná na pořízení bydlení nebo koupi nemovitosti za účelem pronájmu. Tento druh hypotéky se také využívá ke zpětnému proplacení vlastních finančních prostředků investovaných do nemovitosti, refinancování stávajícího úvěru, na koupi podílu nemovitosti v rámci dědického řízení nebo při vypořádání společného jmění manželů. 
  • Neúčelová hypotéka je úvěr, kterým můžete financovat prakticky cokoli. Typicky se jedná o tzv. americkou hypotéku. Ta má ve srovnání s běžným spotřebitelským úvěrem nižší úrokovou sazbu a splatnost této hypotéky lze rozložit až na dvacet let, zatímco běžný úvěr je většinou poskytován na 8 až 10 let (dle jeho výše). 

Jak získat hypotéku?

Pro získání hypotéky musíte splňovat limity pro poskytování hypotečních úvěrů. Jste-li například starší 36 let, výše hypotéky nesmí překročit 8,5násobek vašeho ročního příjmu, splátka nesmí být vyšší než 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu a banka vám poskytne úvěr do maximální výše 80 % hodnoty nemovitosti. 

Jsou však i další důležitá kritéria, která budou vaši banku zajímat. 

  • Věk: Žadateli o hypotéku musí být minimálně 18 let a musí být schopen splatit úvěr do dovršení 70 let
  • Příjem: Každá banka bude přísně posuzovat vaši schopnost hypotéku splácet. Detailně prozkoumá vaše měsíční i roční příjmy a výdaje a na základě těchto údajů si udělá obrázek o vaší solventnosti. Řídí se přitom závaznými limity, které nastavuje ČNB.
  • Registr dlužníků: Máte-li záznam v registru dlužníků, vaše šance na získání hypotéky se rapidně snižují, i když půjde o nepravidelné placení faktur za telefon. Pokud zápis skutečně máte, je určitou možností hypotéka bez registru, u které však očekávejte vyšší úroky a hrozbu velmi vysokých sankcí při nedodržování podmínek. Srovnání hypoték bez registru vám poskytne naše kalkulačka, která vám zobrazí dostupné nabídky na trhu. 
  • Hodnota zástavy: Úvěr na vámi vybranou nemovitost nepřekročí 90 % hodnoty dané nemovitosti, je tedy třeba mít k dispozici také vlastní prostředky. 
  • Byrokracie: Připravte se na hodně papírování, které k celému procesu nezbytně patří. 

Máme pro vás článek o podmínkách pro zisk hypotéky.

Srovnání hypoték snadno a online

Než zamíříte do první banky, jejíž reklamu jste zahlédli ve večerním televizním vysílání, rozhodně pořádně zapátrejte. Vzhledem k tomu, že uvažujete o investici na několik desetiletí, vyplatí se udělat si čas na velké porovnání hypotečních úvěrů

Pro takové srovnání slouží srovnávače hypoték, například naše online kalkulačka, kde během několika málo okamžiků uvidíte srovnání hypotečních úvěrů nabízených na trhu. Není tedy třeba složitě brouzdat po webových stránkách bank – všechny produkty naleznete online na jednom místě. Snadno si je také seřadíte dle výše úroku, RPSN nebo výše měsíční splátky. Že jsou vám tyto pojmy cizí? Vysvětlíme.

  • Úrok: Vyjadřuje, kolik bance za úvěr zaplatíte v určitý čas. Lidově tedy o kolik přeplatíte půjčenou částku. 
  • RPSN: Roční procentní sazba nákladů udává, na kolik vás ročně vyjde hypotéka včetně všech poplatků, splátek a dalších výdajů. 
  • Výše měsíční splátky: Částka, kterou budete měsíčně platit. 

Srovnejte si nabídky hypoték online

Konečně se to začíná rýsovat

Všechno dobře dopadlo a začalo se stavět. Slyšeli jste už o pojištění hrubé stavby? Existuje mnoho rizik při stavbě domu a toto pojištění nezkolaudované nemovitosti vám pomůže ke klidnějšímu spánku. 

Mezi rizika patří například: 

  • krádež stavebního materiálu
  • vandalismus
  • počasí nebo další přírodní vlivy

Pojistit lze samotnou stavbu, materiál, techniku, přípojky a další vybavení. Cena samotného pojištění závisí na tom, jaká rizika zvolíte. Pokud si nevíte rady, nabízíme služby našich specialistů, kdy prostřednictvím jednoduché kalkulace vyplníte pár údajů o vás a vaší nemovitosti a jeden z našich specialistů se vám zanedlouho ozve s nabídkou pojištění nemovitosti přímo vám na míru. 

Pojistit si u nás můžete také domácnosti, a to prostřednictvím online kalkulačky. 

Lepší vyhořet než se stěhovat, ale je to naše

Konečně je postaveno a začínáte bydlet. Splněný sen stál za všechny ty komplikace spojené se stavbou a teď už vyhlížíte světlé zítřky. Ještě než se pustíte do vybavování vašeho nového krásného bydlení, nezapomeňte si sjednat vhodné pojištění nemovitosti anebo pojištění domácnosti. V obou případech se jedná o pojištění majetku. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Pojištění domácnosti

Tímto pojištěním ochráníte vnitřní vybavení svého bytu či domu, jako je nábytek, spotřebiče, elektronika nebo šperky. Je důležité si stanovit rizika, která reálně hrozí. V případě bydlení v přírodě je dobré vzít na vědomí nebezpečí řádění přírodních živlů a počasí, při bydlení ve městě se vyplatí připojistit riziko krádeže nebo vandalismu. 

Pojištění nemovitosti

Pojištěním nemovitosti chráníte svůj nemovitý majetek, stavební materiál a nebytové prostory, které k nemovitosti náleží. Mezi rizika, která se nejčastěji v tomto případě pojišťují, bývají škody způsobené požárem, počasím, vloupáním a krádeží nebo například pádem stromu na nemovitost. 

Srovnat pojištění majetku

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.