7/28/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Hypotéka bez registru – ano, či ne?

Rádi byste získali hypotéku, ale máte zápis v registru, nebo nechcete dokládat bance své příjmy? Ještě není nic ztraceno. Řešením je takzvaná hypotéka bez registru, která z vás informace tahat nebude.

Většina z nás jde s žádostí o hypotéku do banky. Abychom si ale splnili svůj sen o vlastním bydlení a hypotéku získali, musíme projít důkladnou prověrkou. Bonita klienta je totiž důležitým kritériem pro vyhovění žádosti o hypotéku – banka chrání sama sebe před možným úvěrovým rizikem. Nejenže musíte dokládat příjmy, ale automaticky se vaše jméno stává i vyhledávací frází v registru dlužníků. A právě tato chvíle může být pro někoho konečná.

Porovnejte si ceny hypoték

A to přitom nemusíte být žádný notorický dlužník, abyste se dostali do registru dlužníků. Někdy stačí malé zaškobrtnutí a už se vám automaticky přibouchnou dveře k některým finančním produktům s hypotékou v čele. Jak si ale pořídit byt či dům bez finanční pomoci banky? 

Většina z nás si nemovitost pouze z vlastních úspor může sotva dovolit. Ale nezoufejte. Pokud jste neobstáli v bance, ještě nemusíte být odkázaní na život v podnájmu, pokud nechcete. V takovém případě můžete zažádat o hypotéku bez registru, kde jsou podmínky pro schválení poměrně benevolentní.

Co je hypotéka bez registru?

Tento speciální finanční produkt pracuje na jednoduchém principu – poskytovatel nenahlíží do registru dlužníků a ani po vás nechce doložit výši příjmů. Hypotéku vám často poskytne i tehdy, pokud je na vás uvalena exekuce.

Předností takové bezpříjmové hypotéky je i mnohem menší administrativní zátěž a kratší doba vyřízení. Nemusíte totiž složitě dokládat důvody a s nimi spojené podklady, proč o hypotéku žádáte. V tom je jí podobná americká hypotéka, která je rovněž bezúčelová. Společným znakem je i možnost předčasně splatit hypotéku bez sankčních poplatků.

Hypotéku bez registru můžete použít na cokoliv. Kromě koupě domu, bytu nebo rekreačního objektu ji využijete i k refinancování stávající hypotéky, renovaci bydlení nebo ke koupi spotřebního zboží. Někteří klienti ji využili k vyplacení exekuce nebo jako formu konsolidace nevýhodných půjček.

Pro koho se hodí hypotéka bez registru?

O hypotéku bez doložení příjmu může zažádat každá fyzická nebo právnická osoba starší 18 let, která z nejrůznějších důvodů nedosáhla na úvěr v bance. Poskytovatel hypotéky se přitom nepídí po důvodu, proč k tomu došlo. 

Vhodné řešení je to hlavně pro ty, kteří jsou v registru kvůli nepatrné drobnosti, nebo mladé lidi, kteří potřebují peníze pro svou rodinu a nemohou doložit výši svých příjmů. Půjčit si mohou v podstatě neomezeně s tím, že výši splátek a dobu splácení (až 30 let) přizpůsobují vlastním potřebám. Jedinou podmínkou je ručení nemovitostí.

Porovnejte si ceny hypoték

Kdo poskytuje hypotéku bez registru?

Hypotéky bez registru najdete v produktových řadách nebankovních společností. Ne všechny jsou ale seriózní a nabízí skutečně výhodnou nabídku. Je na místě, abyste si o vybraných společnostech zjistili co nejvíce informací. Zkuste si v internetových diskuzích vyhledat zkušenosti ostatních klientů, hodně vám napoví. Dobrým měřítkem serióznosti je i klientský servis a podoba webových stránek společnosti.  

Výhody hypotéky bez registru

  • Můžete mít záznam v registru dlužníků.
  • Nemusíte dokládat příjmy.
  • Nemusíte dokazovat účel úvěru.
  • Výše půjčky není omezena horní hranicí.
  • Můžete ji kdykoliv splatit bez poplatků.

Nevýhody hypotéky bez registru

  • Máte vyšší úroky než u bankovních hypoték.
  • Hrozí vám vysoké sankce při nedodržení podmínek.
  • Můžete narazit na podvodné nebankovní společnosti.
  • Zavazujete se nemovitostí.

Hypotéka bez doložení příjmů je možná vhodnou volbou pro všechny, kteří se z nějakého důvodu dostali do finančních problémů a potřebují větší obnos peněz. Daní za to ale je vyšší úrok než u klasických bankovních hypoték a vysoké sankční pokuty, které hrozí při nedodržení podmínek. V případě, že nedokážete splácet své závazky, můžete poměrně snadno přijít i o nemovitost, kterou ručíte. 

Než se tedy vydáte zažádat o tento typ hypotéky, důkladně zvažte své finanční možnosti a popřemýšlejte nad důvodem, proč vám v bance žádost o hypotéku zamítli. 

Porovnejte si ceny hypoték

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.