4/24/2024, Arsen Lazarevič, Ušetřeno.cz

Budou dodavatelé reflektovat rostoucí ceny energií? Aneb proč se nyní vyplatí fixovat

Domácnostem se otevřela vynikající příležitost ušetřit značnou část výdajů díky nově aktualizovaným ceníkům od dodavatelů energií. Ty jsou nyní nejvýhodnější od doby pádu společnosti Bohemia Energy. Spotřebitelé tak mohou využít stávající situaci pro fixaci výhodných cen. Se zafixováním by však neměli otálet, vývoj na burze naznačuje opětovný nárůst cen energií, na který dříve či později budou reagovat i dodavatelé. 

proc_fixovat_energie

Aktuálně se cena za elektrickou energii pohybuje pod magickou hranicí 3000 Kč za MWH bez DPH. Z ještě výhodnějších sazeb pak mohou těžit spotřebitelé využívající dvoutarifní sazby, kteří preferují nižší spotřebu energie během méně vytížených hodin, což může vést k ještě lepším cenám a úsporám jak na samotné spotřebě, tak na distribuci. 

Srovnejte si ceny elektřiny online

Aktuálně se cena za elektrickou energii pohybuje pod magickou hranicí 3000 Kč za MWH bez DPH. Z ještě výhodnějších sazeb pak mohou těžit spotřebitelé využívající dvoutarifní sazby, kteří preferují nižší spotřebu energie během méně vytížených hodin, což může vést k ještě lepším cenám a úsporám jak na samotné spotřebě, tak na distribuci. 

Podobně jsou na tom nyní ceny plynu, kde průměrné akviziční ceny klesají pod úroveň 1300 Kč za MWh bez DPH. Zafixování těchto cen může zákazníkům přinést roční úsporu přesahující až 7000 Kč. 

Poslední týdny nicméně ukázaly, že vývoj cen energií zůstává i nadále velmi dynamický. Důkazem je stoupající cena silové elektřiny, která se za přibližně 3 měsíce vyšplhala ze 70 EUR na téměř 90 EUR za MWh. 

2024_GRAF_vývoj-cen-na-burze.jpg

Zdroj: ENTSO-E Transparency Platform

Ceny energií budou opět stoupat

Růst cen lze navíc očekávat i do budoucna, a to především na základě politických a environmentálních faktorů, které trh s energetikou významně ovlivňují. K těm hlavním patří uzavírání uhelných elektráren v Evropě, respektive snižování jejich výroby. Nejen současné nízké ceny elektřiny totiž vedou k tomu, že je provoz uhelných elektráren z ekonomického pohledu nevýhodný, svou roli ale hraje také dlouhodobá snaha EU o prosazování zelené politiky a snižování CO2. 

K postupnému nárůstu cen elektřiny ale bezesporu přispěje i zdražení emisních povolenek, které lze předpokládat z důvodu jejich stahování z oběhu. Koncem roku 2024 by se cena mohla dostat až na 100 EUR za tunu CO2. 

Srovnejte si včas ceny plynu

Raději vsadit na jistotu

Zmíněné ukazatele naznačují, že nejvýhodnější akviziční nabídky jsou již na stejné úrovni jako burzovní ceny a dodavatelé své ceníky již zlevňovat nebudou. Potenciální zákazníky nicméně můžou zkoušet oslovit pomocí různých bonusových programů a služeb, mezi nimiž nechybí například hodinový manžel nebo nabídka sjednání cestovního pojištění. Spotřebitelé by ale před rozhodnutím měli důkladně zvážit veškeré podmínky a celkové náklady, aby se vyhnuli případným nechtěným a skrytým poplatkům.  

I nadále platí, že největší zájem je mezi zákazníky o produkty od stabilních, velkých dodavatelů, které spotřebitelům nabízí rovnováhu mezi cenovou stabilitou a flexibilitou. Není jistě překvapením, že po zkušenosti s pádem Bohemia Energy a energetickou krizí je pro mnoho spotřebitelů zásadní především jistota bez rizika cenových šoků. 

Z tohoto pohledu se proto jako nejvýhodnější jeví právě fixace na dva roky, které současná situace hraje výrazně do karet. Krátkodobé fixace totiž sice mohou nabízet výhodnější ceny, ale nezaručí cenovou stabilitu v období, kdy doje k navyšování cen. A to je, alespoň podle vývoje z posledních dní, nyní opět na obzoru. 

 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.