3/26/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Co ovlivňuje cenu elektřiny na burze?

Možná si marně lámete hlavu, proč se tak často mění cena elektřiny. Čím to je, že jednou platíme neskutečně moc a za pár měsíců je elektřina levná? Objasníme vám to a prozradíme, co ovlivňuje cenu elektřiny na burze, co jsou spotové ceny elektřiny i jak můžete za elektřinu ušetřit.

Cena elektřiny na burze

Co je burza elektřiny?

Podobně jako existuje burza cenných papírů, existuje také burza elektřiny. Ta pro střední Evropu se nachází v Německu, konkrétně v Lipsku. Nese název Evropská energetická burza (EEX) a vznikla v roce 2002 sloučením dvou menších energetických burz.

Obchoduje se na ní nejen s elektřinou, ale i s plynem nebo emisními povolenkami. A to až na několik let dopředu.

Princip obchodování elektřiny na burze spočívá v tom, že jednotlivé elektrárny nabízejí „svou“ elektřinu za různorodé ceny. Cena energie na burze se přitom stanovuje na hodinové bázi (mění se každou hodinu).

Jednotliví účastníci mohou:

  • nakupovat elektřinu za spotové ceny (v České republice se jimi řídí i ceny elektřiny pro maloodběratele),
  • uzavírat dlouhodobé obchody – cena elektřiny v tomto případě bývá vyšší, ale stabilnější (nehrozí u ní nečekané výkyvy),
  • obchodovat s emisními povolenkami – jedná se o určitou daň za znečišťování ovzduší, jejich hodnota ovlivňuje cenu elektřiny a platí, že 1 emisní povolenka má hodnotu jako 1 tuna oxidu uhličitého, oxidu dusného nebo perfluorovaných uhlovodíků.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Jak se stanovuje cena elektřiny na burze?

Stanovení ceny energií na burze může být pro laika záhadou, až tak složité to ale není.

Cenu elektřiny na burze nabízejí samy elektrárny a stanovují ji tak, aby odpovídala jejich nákladům (jde zejména o náklady na palivo a emisní povolenky).

Každá elektrárna nabídne určitou cenu a všechny jsou pak na burze seřazeny vzestupně – od nejnižší po nejvyšší. Každou hodinu se přitom ceny elektřiny na burze proměňují, a často dost výrazně. Vliv na ně má zejména to, když jsou největší odběry elektřiny, když poklesne výroba nebo když je zrovna vysoká výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Obecně platí, že:

  • v době nízké poptávky mohou být ceny elektřiny na burze velmi nízké nebo dokonce záporné,
  • v době vysoké výroby z obnovitelných zdrojů bývají ceny elektřiny na burze opět blízké nule nebo záporné,
  • v časech vysoké poptávky a nízké výroby se cena elektřiny odvíjí od nákladů elektráren.

Souhrnná cena elektřiny na energetické burze, kterou si můžete dohledat i na internetu, se pak odvozuje od nákladů „nejdražší“ elektrárny – vždy jde zároveň o jednu důležitou elektrárnu, která v tu chvíli pokrývá největší část aktuální poptávky spotřebitelů elektřiny (odborně se jí říká závěrná elektrárna).

Co má vliv na cenu elektřiny?

Vliv na cenu elektřiny na burze má celá řada faktorů. Některé z nich jsme popsali už výše, ale je jich mnohem víc. A tak se na ně podívejme přehledně:

  • náklady elektráren na výrobu elektřiny,
  • počet obchodovaných emisních povolenek,
  • aktuální výrobní kapacity (zda elektrárna zrovna vyrábí hodně nebo ne),
  • množství obnovitelných zdrojů elektřiny (které zrovna v tu chvíli vyrábějí elektřinu),
  • geopolitická situace (náhlé válečné konflikty, energetická krize atd.),
  • poptávka a nabídka.

Najděte si výhodnějšího dodavatele energií

Co ovlivňuje cenu elektřiny na českém trhu?

Stejně jako všude jinde, i český trh s elektřinou ovlivňuje především poptávka a nabídka. Ta je ostatně hlavní i při určování cen elektřiny na burze.

Záleží tedy na tom, jak hodně elektřiny elektrárny vyrábějí a jaký o ni mají odběratelé zrovna zájem – od toho se poté odvíjí aktuální cena elektřiny na burze, ale i dlouhodobé ceny elektřiny.

Jelikož české firmy a dodavatelé elektřiny nakupují na Evropské energetické burze, která funguje pro celou střední Evropu, jsou ceny elektřiny ovlivňovány a určovány stejnými faktory jako v okolních státech.

Aktuální cena elektřiny na burze

Jaká je aktuální cena elektřiny na burze? Zjistit si to můžete velmi snadno sami. A i když vám aktuální cenu samozřejmě napíšeme i tady, tak platí, že už za hodinu může být všechno jinak, nemluvě o dalších dnech a týdnech. Proto se vyplatí sledovat aktuální cenu elektřiny na burze online.

Jak? Webových stránek zobrazujících aktuální ceny elekřiny na burze existuje více. Pro české odběratele je nejlepší podívat se na web OTE; jedná se o Operátora trhu, což je akciová společnost, která sleduje trh s energiemi společně s Energetickým regulačním úřadem a ministerstvem průmyslu a obchodu.

Na webových stránkách OTE můžete najít:

  • Denní trh s elektřinou – obsahuje informace o jednotlivých hodinách, konkrétní ceny (EUR/MWh), množství elektřiny (MWh) atd.
  • Vnitrodenní trh
  • Zprávy OTE
  • Statistiky
  • Grafy

Můžete si také stáhnout mobilní aplikaci OTE pro vnitrodenní trh s elektřinou a sledovat ceny elektřiny na burze online. Případně si můžete stáhnout mobilní aplikaci OTE pro vnitrodenní trh s plynem (protože OTE nabízí grafy a přehledy i pro aktuální ceny plynu).

Vývoj ceny elektřiny na burze

Jak je na tom tedy cena elektřiny na burze? Nejlépe to pochopíme, pokud se podíváme na dlouhodobější vývoj ceny elektřiny na burze.

Vývoj ceny elektřiny v EUR za 1 MWh

Datum2.10. 20231.11. 20231.12. 20232.1. 20241.2. 202414.2. 2024
Cena120,630120,120107,84093,650082,810074,3700

  Zdroj: kurzy.cz

Z tabulky vývoje ceny elektřiny na burze jasně plyne, že cena elektřiny aktuálně klesá. Oproti konci loňského roku dokonce velmi výrazně, což může být především pro spotřebitele dobrá zpráva.

Jenže u koncového zákazníka (tedy nás, běžných lidí) závisí cena elektřiny na tom, jak máme nastavenou smlouvu se svým dodavatelem elektřiny. Tedy jestli máme elektřinu za fixovanou cenu nebo jsme upřednostnili elektřinu za spotové ceny.

Spočítejte si, zda za elektřinu nepřeplácíte

Co jsou spotové ceny elektřiny?

Spotové ceny elektřiny mohou být způsobem, jak za elektřinu výrazně ušetřit. Není tomu tak ale vždy. Jsou totiž přímo navázané na ceny elektřiny na burze, a tak se mění stejně jako výkyvy burzy. Jednou tedy můžete mít elektřinu velmi levnou, jindy nečekaně drahou. Nemáte na to žádný vliv a musíte se nechat doslova unášet trhem.

V době, kdy jdou ceny elektřiny dolů, se spotové ceny elektřiny mohou velmi vyplatit. Ale pokud si v době nízkých cen elektřiny zařídíte u svého dodavatele fixaci, tak to pro vás může být ještě výhodnější – elektřina za spotové ceny totiž vzápětí může být výrazně dražší a fixace vás před těmito výkyvy ochrání.

Co jsou fixované ceny elektřiny?

Každý odběratel elektřiny si může vybrat, jestli bude mít elektřinu za spotové ceny, nebo si raději vybere fixaci cen elektřiny. Občas bývá rozhodnutí snadné, jindy můžete hodně váhat – nikdo totiž neví, jak na tom budou ceny elektřiny za rok, dva nebo tři a jestli tedy na fixaci cen elektřiny nakonec neproděláte.

Další nevýhodou fixace bývá, že spolu s ní máte smlouvu na dobu určitou, a pokud byste v průběhu fixace chtěli změnit dodavatele elektřiny, bude to problém. Zato u spotových cen nemusíte žádné dilema řešit a změna dodavatele je jednoduchá. 

Naši specialisté vám mohou po telefonu poradit, jaké jsou vaše možnosti a jaký typ smlouvy si můžete vybrat. Stejně tak vám můžeme pomoci se změnou dodavatele a přechodem k tomu levnějšímu.

Srovnání cen elektřiny

V roce 2024 už neplatí vládní strop na ceny elektřiny, který řadu lidí zachránil při energetické krizi a raketovém růstu cen energií. V současnosti jsou však ceny elektřiny velmi příznivé. Možná ale ne ty vaše.

Pokud tedy přemýšlíte o změně dodavatele, můžete využít srovnání cen elektřiny a podívat se, kolik můžete uspořit. Tak neváhejte a zkuste si to nezávazně spočítat.

Srovnejte si ceníky dodavatelů elektřiny online

Srovnání cen plynu

Stejně tak máte možnost si u nás srovnat ceny plynu. I ten v nedávné době stál poměrně dost peněz a až teď jsou jeho ceny zase příznivější. Vládní strop v minulém roce se vztahoval také na něj.

Můžete si porovnat nabídky různých dodavatelů a zjistit, jestli za plyn neplatíte zbytečně moc. Naši specialisté vám mohou pomoci najít tu nejvýhodnější nabídku a poradit vám, jak můžete za plyn ušetřit ještě o něco víc.

Spočítejte si ceny plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.