4/8/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Ceny elektřiny na burzách klesají. Jak to bude dál?

V posledním roce ceny energií prudce stoupaly. Nejvíc se to odrazilo na cenách plynu a elektřiny. Zákazníkům rostly zálohy na elektřinu a lidé se báli, jestli na energie vůbec budou mít. Nyní se situace stabilizuje a cena elektřiny je níž než před rokem.

Vývoj ceny elektřiny

Jak se určuje cena elektřiny?

V posledních měsících cena elektřiny rostla. Stálo za tím mnoho faktorů – stoupla cena uhlí a plynu, které jsou zásadní pro výrobu elektřiny. Vzrostla cena emisních povolenek, zvýšila se poptávka po energiích a z důvodu války na Ukrajině měla část Evropy obavy z toho, jak to bude dál.

To se ale týkalo jen jedné ze dvou částí ceny elektřiny, takzvané obchodní neboli neregulované. Regulovanou část obvykle mění jednou ročně Energetický regulační úřad. Obě tyto složky pak tvoří finální cenu elektřiny. Ta je po celý rok 2023 díky vládnímu nařízení zastropovaná, a to na maximu 6,05 Kč/kWh včetně DPH.

Jak jsou na tom velkoobchodní ceny elektřiny?

Spočítejte si možnou úsporu za elektřinu

Co ovlivňuje cenu elektřiny na burze?

Výše zmíněnými faktory, kterými je proměňována cena elektřiny pro koncové zákazníky, je ovlivněna také cena elektřiny na burze. Vývoj ceny silové elektřiny proto někdy může být velmi bouřlivý.

Někteří dodavatelé se snaží nakupovat elektřinu dopředu, aby udrželi příznivé ceny pro zákazníky. Jiní nakupují za takzvané spotové (tedy aktuální a neustále se proměňující) ceny elektřiny, což může být někdy výhodné, jindy naopak.

Pro lepší pochopení burzy je výhodné sledovat graf pro vývoj ceny elektřiny. Na něm jasně vidíte, jak se den za dnem cena elektřiny mění. Aktuální cena elektřiny graf nepotřebuje – ale pro porovnání, jaký byl stav před rokem, dvěma či třemi, je to skvělý typ zobrazení. Případně si hlavní data můžeme přepsat do tabulky, abychom si mohli udělat rychlé srovnání.

 

Datum1. 8.2. 9.3. 10.2. 11.1. 12.3. 1.1. 2.1. 3.3. 4.
eur/MWh386,31574,83426,79370,95367,61215,03187,47146,91161,22

Zdrojem dat je komoditní burza Power Exchange Central Europe, a. s., ceny jsou uváděny od 1. 8. 2022 do 3. 4. 2023.

Současný vývoj ceny elektřiny

Můžeme říci, že současný vývoj ceny silové elektřiny není tak divoký a nepředvídatelný jako před pár měsíci. Cena elektřiny se dostala na rekordní úroveň ve většině zemí Evropy. 26. srpna 2022 se obchodovala za rekordních 984 eur za 1 MWh. S příchodem jara ale cena elektřiny klesá a na konci dubna se na téže burze prodávala za 137,08 eur/MWh.

V České republice je díky vládnímu zastropování cena maximálně na 6,05 Kč/kWh včetně DPH. Někteří dodavatelé ji ale nabízejí už i nižší.

Pokud nebudete se svou cenou elektřiny spokojeni, naši specialisté vám rádi pomohou s přechodem k výhodnějšímu dodavateli.

Spočítejte si možnou úsporu za elektřinu

Prognóza do budoucna

Jaká bude cena elektřiny v Evropě v budoucnosti? Hrozí podobné výkyvy jako v nedávné minulosti? Je výhodnější zařídit si fixaci, aby byla vaše cena elektřiny v příštím roce, dvou či třech stejná jako nyní – nebo je lepší nic nefixovat? Odpovědi na tyto otázky nejsou snadné ani jednoznačné.

Přesto je ale prognóza vývoje ceny elektřiny celkem příznivá – většina odborníků na energetiku se shoduje, že krize končí. Ekonomika v Evropě posiluje, závislost na plynu z Ruska se výrazně snížila, turbulence na trzích ustaly.

Vývoj ceny silové elektřiny má už po nějakou dobu klesající tendenci. Nic není jisté, ale prognóza vývoje ceny elektřiny naznačuje, že to tak bude i nadále. A to je pro většinu z nás mimořádně dobrá zpráva.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.