4/8/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Jaká je cena elektřiny v Evropě?

Mnoho domácností a firem nyní řeší cenu elektřiny. Ta je ovlivněna trhem, ale také výší regulovaných poplatků a daní. To je také důvod, proč je cena elektrické energie v každé zemi Evropy odlišná. Zajímá vás, kde se elektřina nakupuje a kolik za ni platí naši sousedé?

Cena elektřiny v Evropě

Jaké jsou ceny elektřiny v Evropě?

V roce 2023 došlo ke stabilizaci cen elektřiny v domácnostech EU, i když od roku 2022 stále dosahovala vysoké úrovně. Nejvyšší ceny elektřiny byly zaznamenány v Nizozemsku, Belgii, Rumunsku a Německu. V případě Nizozemska byla průměrná cena pro středně velkou domácnost 0,48 eur/kWh elektrické energie, němečtí spotřebitelé pak zaplatili 0,41 eur/kWh. Pro srovnání – v Česku se průměrná cena pohybovala okolo 0,34 eur/kWh.

Pro lepší přehled jsme pro vás připravili tabulku cen elektřiny v Evropě, která zahrnuje data z první poloviny roku 2023. Ceny zohledňují středně velkou domácnost s roční spotřebou 2,5–5 MWh elektrické energie.

StátCena v eurech za kWh
Nizozemsko0,48 EUR
Itálie0,38 EUR
ČR0,34 EUR
Polsko0,18 EUR
Rakousko0,27 EUR
Slovensko0,19 EUR

Zdroj: qery.no

Proč se ceny elektřiny liší?

Zatímco všichni dodavatelé z jednotlivých evropských zemí nakupují silovou elektřinu na evropských burzách, kde je cena pro všechny stejná, ten zásadní rozdíl v konečné ceně je ve státem regulovaných poplatcích za distribuci a daních (v ČR cenu stanovuje Energetický regulační úřad).

Do regulovaných poplatků patří:

  • poplatek za distribuci energie,
  • poplatek za činnost operátora trhu (OTE), 
  • poplatek za rezervovaný příkon (nebo také platba za jistič).

Při výpočtu rozdílu cen elektřiny v evropských zemích hraje roli také rozdílná kupní síla obyvatel. V tomto případě nejvíce za elektřinu zaplatili obyvatelé Rumunska a Kypru, zatímco nejnižší ceny měli spotřebitelé na Maltě a v Lucembursku. 

Najděte si levného dodavatele elektřiny

Jak funguje evropský trh s elektřinou?

Každý dodavatel nakupuje energie na energetické burze. Dodavatelé z České republiky využívají burzu v německém Lipsku s názvem European Energy Exchange (EEX), a to zejména v rámci tzv. futures kontraktů. Elektřinu tak koupí pro své zákazníky dostatečně dopředu, aby nepodléhala okamžitým výkyvům na trhu. 

Cenu na burze přitom ovlivňuje hned několik věcí. Jednak je to poptávka spotřebitelů a nabídka elektráren, ale také geopolitická situace ve světě. 

Jaká bude cena elektřiny v budoucnu?

Od roku 2021 mají čeští spotřebitelé neblahou zkušenost s prudkými výkyvy cen elektrické energie. Jak to s ní bude v nejbližší budoucnosti? 

Dá se předpokládat, že nepoleví současný trend zlevňování elektřiny. Energetická krize totiž pominula, trhy jsou dostatečně stabilní a dodavatelé tak mohou nabízet produkty s mnohem výhodnějšími cenami. Navíc se stát chystá ve větší míře podpořit obnovitelné zdroje pro domácnosti, ale i rozvoj komunitní energetiky. 

Současná průměrná cena elektřiny, kterou čeští dodavatelé nabízí, je 3,40 Kč za kWh. Vycházíme přitom z průměru cen největších dodavatelů za leden 2024.

Srovnejte si ceny energií

Zajímá vás cena elektřiny u jiného dodavatele, nebo se blíží konec vašeho smluvního období? Kdykoliv můžete využít online kalkulačku elektřiny na Ušetřeno.cz, kde velmi rychle zjistíte, kolik ročně za elektřinu ušetříte, pokud si zvolíte jiný produkt. 

To vám pomůže se rozhodnout, zda u současného dodavatele chcete zůstat, nebo raději přejít k jinému a zajistit si tak levnější elektřinu. Ceníky dodavatelů se od roku 2023 často měnily, a proto je dobré si takové nezávazné srovnání dělat průběžně.

Nabízíme rovněž kalkulačku plynu

Najděte si výhodnějšího dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.