3/15/2024, Michaela Šámalová, Ušetřeno.cz

Zastropování cen energií

Vláda v roce 2023 zastropovala ceny elektřiny a ceny plynu pro domácnosti, živnostníky, podnikatele a další maloodběratele. To už ale od počátku roku 2024 neplatí. Co znamená zastropování cen energií a jak odběratele ovlivní jeho zrušení?

Zastropování cen energií

Kolik bude elektřina a plyn stát?

Díky stabilizaci trhu s energiemi a vládnímu zastropování cen mohli zákazníci v roce 2023 zaplatit za vyúčtování elektřiny mnohem méně, než tomu bylo v roce 2022. A to i přesto, že se zastropování nevztahovalo na poplatky za distribuci a další položky, ze kterých se skládá celková cena elektřiny.  

Srovnejte si ceny energií

Zastropovány byly pouze ceny samotných komodit – elektřiny a plynu. Nevztahovalo se to tedy na poplatky za distribuci a další položky, ze kterých se skládá celková cena energií.

  • Za silovou elektřinu zákazníci zaplatili maximálně 6,05 Kč s DPH za kWh.
  • Za komoditu plynu to bylo maximálně 3,025 Kč s DPH za kWh.

Připravili jsme pro vás 2 příklady, jak by se zastropování cen energií promítlo do vyúčtování domácností.

Zastropování cen elektřiny (příklad)

Byt, sazba D02d a spotřeba 2 MWh elektřiny ročně.

 20212022 se zastropovanou cenou2022 se spotovou cenou na burze
Cena za 1 kWh silové elektřiny bez DPH 1,6 Kč5 Kč12 Kč
Celkové vyúčtování za rok11 800 Kč19 640 Kč38 000 Kč

Zastropování cen plynu (příklad)

Dům s plynovým vytápěním a ohřevem teplé vody. Spotřeba 20 MWh plynu ročně.

 20212022 se zastropovanou cenou2022 se spotovou cenou na burze
Cena za 1 kWh komodity plynu bez DPH0,7 Kč2,50 Kč4,8 Kč
Celkové vyúčtování za rok25 800 Kč68 900 Kč125 000 Kč

Do kdy zastropování cen energií platilo?

Schválený návrh vzešel v platnost v lednu 2023, ale na zálohách se to projevovalo již od listopadu 2022. Zastropování cen energie bylo v platnosti do konce roku 2023 a vláda pro rok 2024 neplánovala jeho prodloužení. Důvodem je mimo jiné to, že dodavatelé elektřiny už v první třetině roku začali snižovat své ceníky tak, aby obchodní cena elektřiny začínala pod vládním stropem. 

Elektřina tedy zlevňovala a stejně tak zlevňuje i v tomto roce.

Průměrná cena elektřiny za 1 kWh se aktuálně pohybuje kolem 3,40 Kč/kWh (leden 2024).

Koho se cenový strop elektřiny a plynu týkal?

Cenový strop elektřiny a plynu byl určen pro domácnosti, živnostníky, podnikatele a další maloodběratele s odběrem do 630 MWh. Tito zákazníci přitom nemuseli o zastropování nijak žádat, protože dodavatelé jej automaticky zohlednili ve vyúčtování.  

Ceny elektřiny a plynu měly dále zastropované i školy, nemocnice, státní úřady a samosprávy.

Srovnejte si ceny energií

Mám zafixované ceny energií. Kolik budu platit?

Pokud byla vaše fixovaná cena nižší než zastropovaná cena, pak jste platili stále stejně, tedy nižší fixovanou cenu. V případě, že byla vaše fixovaná cena vyšší, pak se vám do vyúčtování automaticky promítla zastropovaná cena.  

Vyplatilo se změnit dodavatele energií, když byla cena zastropovaná?

V průběhu roku 2023 většině odběratelů samotní dodavatelé nabízeli bezplatný přechod na nový produkt, u kterého byla cena nižší než vládní strop. Jednalo se o fixované ceníky. Nejvíce se tento přechod vyplatil těm zákazníkům, kterým dodavatel na další roky navíc garantoval postupné klesání ceny silové elektřiny. Bez této garance se zdražení elektřiny kvůli regulované části ceny zákazníků dotkne mnohem více.

jak funguje garance ceny energií?

Kolik zaplatím za energie po zrušení vládního stropu?

Od roku 2024 se výhody, které zajistil odběratelům stát pro rok 2023, zrušily. Nejen že zanikl vládní strop, ale také se navrátil poplatek za obnovitelné zdroje (POZE) v hodnotě 599 Kč s DPH za MWh a zvýší se regulovaná část ceny, kterou určuje stát.  

Přestože je cena silové elektřiny mnohem nižší než v roce 2022, zdražení elektřiny o několik procent přijde přes zmíněné poplatky, tedy regulovanou část ceny, kterou zákazník ani dodavatel nemohou ovlivnit. Toto zdražení by ovšem měla vyvážit nízká obchodní cena elektřiny, kterou naopak určuje dodavatel a koncový zákazník svým výběrem produktu.  

Máte možnost přejít na jiný tarif nebo k jinému dodavateli? Udělejte si srovnání cen elektřiny v online kalkulačce elektřiny a budete přesně vědět, kolik za novou smlouvu ušetříte v ročním vyúčtování. 

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.