4/5/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak zjistit a zapsat stav plynoměru?

Blíží se odečet plynu a vy marně přemýšlíte, jak zjistit stav plynoměru, jakým způsobem ho zapsat a kde je vlastně váš plynoměr? Poradíme vám, jak na to. A vězte, že je to nečekaně jednoduché.

Stav plynoměru

Každoroční odečet plynu

Odečty stavu plynoměru se provádějí každý rok a vždy je dělá pracovník vašeho distributora plynu. O tom, že vás navštíví, by vám měl dát vědět nejméně 2 dny předem. A pokud vás zastihne doma, jste povinni pustit ho dál a dovést ho k plynoměru, aby si mohl zapsat jeho stav.

Často se ovšem stává, že doma nikdo není, a tak vám odečítač nechá v poštovní schránce lísteček s žádostí o zapsání stavu plynoměru a jeho následné sdělení distributorovi. A vás jistě hned napadne otázka, jak zjistit stav plynoměru. Navíc existují i další situace, kdy to budete muset udělat. Proto se na zjišťování stavu plynoměru podívejme podrobněji.

Srovnejte si ceny plynu online

V jakých situacích odběratel potřebuje znát stav plynoměru?

Plynoměr je zařízení určené k měření spotřeby plynu a nachází se tedy v každém objektu, do kterého plyn potrubím proudí. Běžně ho asi míjíte bez povšimnutí, ale existují situace, kdy potřebujete znát jeho stav nebo jste distributorem přímo požádáni o jeho nahlášení.

  1. Minete se s odečítačem plynu – typicky jde právě o situaci, kdy jste se s odečítačem stavu plynoměru minuli a distributor po vás nyní vyžaduje takzvaný samoodečet plynu.
  2. Kontrola spotřeby – pokud vás zajímá, jak velkou máte spotřebu plynu, kdy plynu vyplýtváte nejvíc a kdy nejméně, je vhodné dělat si průběžné odečty plynu.
  3. Prověření faktur – nezdá se vám množství spotřebovaného plynu, které distributor uvádí na faktuře za plyn? Právě průběžné samoodečty plynu vám mohou ukázat, jestli někde nedošlo k chybě a plynoměr například není porouchaný – pak je vhodné požádat o výměnu plynoměru.
  4. Změna dodavatele – odečet stavu plynoměru musíte provést i při změně dodavatele plynu a musíte ho nahlásit vašemu distributorovi plynu. Pokud o změně dodavatele teprve uvažujete, je výhodné použít naši kalkulačku cen plynu a podle ní se rozhodovat.
  5. Stěhování – pokud se plynoměr přepisuje na nového obyvatele dané nemovitosti a vy se z ní stěhujete, je při přepisu nutné dodat aktuální stav plynoměru, který musí být platný ke dni přepisu.

Kde se nachází plynoměr?

Abyste mohli provést samoodečet plynu nebo zkontrolovat stav plynoměru, musíte nejprve vědět, kde je váš plynoměr. U každé domácnosti je to jiné, protože neexistuje jedno univerzální místo, kam se plynoměr umisťuje. Vždycky ale musí být tam, kde vede plynové potrubí. Nicméně, plynoměr v bytě nehledejte. Musí být ještě před samotným vstupem do domácnosti.

Typicky se plynoměr nachází:

  • ve sklepě,
  • na chodbě,
  • v uzamykatelné skříňce na plotě,
  • v uzamykatelné skříňce na zdi.

Existují také místa, kde plynoměr NIKDY nesmí být. Jedná se o:

  • obytné prostory,
  • únikové chodby.

Plynoměr poznáte jednoduše – je to šedá „krabice“, na které je nalepený štítek s různými údaji a v podélném černém poli tam podle spotřeby plynu přeskakují číslice měřící spotřebu plynu ve vaší domácnosti.

Jak zjistit číslo a stav plynoměru?

Plynoměr jste našli. Teď si vezměte k ruce tužku a kousek papíru a poznamenejte si zejména dva údaje:

  • číslo plynoměru,
  • stav plynoměru.

Zjistit stav plynoměru je snadné. Jedná se právě o ty stále se měnící (a přibývající) číslice v černém poli. Ty ukazují vaši dosavadní spotřebu plynu a je to také aktuální stav plynoměru. Proto je ideální poznamenat si rovnou i datum odečtu plynu (přesný čas si zapisovat nemusíte).

Důležité je, že nemusíte psát úplně všechna čísla obsažená v černém poli plynoměru. Vždy se zapisuje celé číslo. To znamená, že údaje za desetinnou čárkou (tedy ty v červeně zarámovaném poli) psát nemusíte.

Kde najdu výrobní číslo plynoměru?

Číslo plynoměru je ve skutečnosti výrobní číslo plynoměru. A ani to nebudete dlouho hledat – naleznete ho na bílém štítku, který je na plynoměru nalepený. Na plynoměru se nachází typicky pod čárovým kódem na štítku a na jeho začátku uvidíte písmena N, Nr. nebo No. Tato písmena si zapisovat nemusíte, zato číslo následující za nimi si poznamenejte.

Výrobní číslo plynoměru má 5–9 znaků. Číslo pod čárovým kódem je mnohem delší a je rozděleno pomlčkami. Vás ale bude zajímat pouze první část součíslí. Tu si opište.

Chybí na vašem elektroměru štítek? To je problém a určitě byste o tom měli dát vědět svému distributorovi plynu (ten je totiž majitelem plynoměru). Pokud ale máte po ruce některou z faktur za plyn, tak číslo plynoměru na vyúčtování najdete, a to v poli Údaje o měřícím zařízení.

Srovnejte si ceny plynu online

Co znamenají jednotlivé údaje na plynoměru?

Zajímá vás, co znamenají všechna ta další čísla na vašem plynoměru? Při nahlášení stavu plynoměru je psát nemusíte a hlásit nikomu také ne. Tak k čemu slouží?

Všechno, co najdete na štítku plynoměru, se řídí článkem 9 přílohy I směrnice MID. A můžete tam najít ledacos. Zejména jde o fyzikální vzorce a označení jednotek, které se týkají plynu a okolí plynoměru. Jedná se o tyto povinné údaje:

  • značka výrobce (logo nebo název),
  • identifikační označení (výrobní číslo plynoměru, rok výroby, číslo certifikátu ES),
  • třída přesnosti,
  • podmínky použití (rozsah teploty plynu, rozsah tlaků, maximální a minimální teplota okolí, rozsah hustoty, maximální a minimální průtoky),
  • písmena V nebo H, pokud musí být plynoměr instalován pouze vertikálně nebo horizontálně,
  • symbol šipky, který ukazuje směr proudění plynu skrz plynoměr.

Jak už jsme ale uvedli, pro laika jsou všechny tyto údaje nepodstatné – vás za všech okolností zajímá zejména stav a číslo plynoměru.

Jak zapsat stav plynoměru?

A nakonec to nejdůležitější – jak zapsat stav plynoměru? Na papírku už ho poznamenaný sice máte, ale to vašemu dodavateli plynu bude k ničemu. Jak mu stav plynoměru tedy sdělit?

Pokud jste minuli odečítače plynu a našli jen ve schránce lístek s žádostí o provedení samoodečtu, tak na tomtéž lístku jistě najdete i kontakty pro sdělení stavu plynoměru.

Stejné kontakty byste měli najít i na webových stránkách svého dodavatele plynu. A pokud s internetem moc nekamarádíte, můžete jednoduše zavolat na zákaznickou linku svého dodavatele a tam se poptat, jak se samoodečtem naložit. 

Pokud stav plynoměru posíláte (ať už poštou, přes webový formulář, nebo e-mailem), nezapomeňte uvést také:

  • své jméno a příjmení,
  • adresu odběrného místa,
  • kontaktní údaje (telefonní číslo, e-mail).

A pamatujte, od posledního měření do odeslání údajů dodavateli by neměly uplynout více než 3 dny.

Pokud uvažujete o změně dodavatele plynu, vyzkoušejte k tomu naši kalkulačku cen plynu. Ta vám pomůže udělat obrázek o cenách plynu u jiných dodavatelů a také k novému dodavateli můžete rovnou přejít. K ruce vám rovněž budou naši specialisté.

Nejste spokojeni? Změňte dodavatele plynu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.