1/10/2024, Pavlína Koňariková, Ušetřeno.cz

Výměna plynoměru: Kdy je potřeba a kolik vás bude stát?

Stejně jako každý přístroj, i plynoměr je potřeba jednou za čas zkontrolovat a případně vyměnit za nový kus. Jak často je výměna plynoměru nutná a kdo ji zajistí? Můžete si poradit svépomocí, nebo je to práce výhradně pro odborníka? To všechno vám prozradíme.

výměna plynu

Co je to plynoměr? 

Plynoměr je zařízení, které měří objem plynu odebraného z rozvodné soustavy. Instaluje ho distributor plynu a kvůli odečtům by měl být umístěn na dobře přístupném místě. 

Měření plynu může být: 

  • fakturační (měří celkovou spotřebu za celý objekt), 
  • nebo podružné. To se využívá zejména u bytových domů prostřednictvím tzv. podružných plynoměrů, které zajistí, že bude odebraný plyn rozpočítán mezi domácnosti podle jejich skutečné spotřeby.

Porovnejte si ceny plynu na trhu

Po kolika letech se mění plynoměr? 

Dříve se plynoměr měnil pouze při zjištěné závadě. Dnes má dodavatel ze zákona povinnost vyměnit měřidlo každých 10–15 let. Pokud je nutná výměna, podle vyhlášky č. 108/2011 Sb. § 7 je vhodné ji provést například při ukončení nebo přerušení odběru z důvodu neoprávněného jednání, při pravidelném testování měřidla nebo při ověřování správnosti měření na žádost odběratele

Plynoměr se musí vyměnit také v případě, že jeho rozsah nepokrývá odebrané množství plynu, nebo když přístroj neodpovídá požadovanému typu měření

Kdo provádí výměnu plynoměru? 

Výměnu plynoměru provádí majitel zařízení, tedy distributor plynu (plynárna). Nikdy si jej neměňte sami – a to ani kdyby měřil úplně špatně, nebo třeba vůbec. 

Pokud máte pochyby o správném fungování plynoměru, můžete distributora požádat o jeho prověření. Vychází vaše podezření z aktuálního vyúčtování? Pak neotálejte a nechte přístroj zkontrolovat hned. Kdyby se chybné měření potvrdilo, spotřeba bude stanovena na základě údajů z minulého roku a náklady na přezkoumání hradí distributor. Bude-li ale vše v pořádku, přezkoumání zaplatíte vy. 

Kolik stojí výměna plynoměru? 

I když plynoměr stojí cca 2 000 Kč, výměna plynoměru ve lhůtě stanovené zákonem nebo v případě vady přístroje je pro vás vždy zdarma. Nemusíte si proto dělat starosti s blížícím se datem výměny, vaši peněženku nijak neohrozí. Pokud ale máte podezření na nepřesné měření a necháte si plynoměr překontrolovat, podstupujete riziko, že toto testování budete hradit z vlastní kapsy.

Porovnejte si ceny plynu na trhu

Jak dlouho trvá výměna plynoměru? 

Čeká vás pravidelná výměna plynoměru? Nebojte se, za chvilku bude hotovo. Samotná výměna může trvat kolem 15 minut. Technik přijede ve smluvený čas, vypne plyn, odšroubuje staré měřidlo, našroubuje nový plynoměr a pak plyn zase pustí. 

Pokud ale požadujete přezkoumání plynoměru distributorem z vlastní vůle, proces se může trochu natáhnout. Nejprve je potřeba podat podnět ke kontrole a počkat na odpověď distributora. Ten vám napíše, kdy můžete očekávat návštěvu technika z externí firmy (obvykle cca do 14 dnů, ale není to pravidlem). 

V domluvený den technik přijede, otestuje zařízení a během následujícího týdne by vám mělo přijít vyrozumění o výsledku kontroly. Pokud se vaše podezření na vadný plynoměr potvrdí, (zpravidla) do týdne vám distributor zařízení vymění. 

Kdy může dojít k odpojení plynoměru? 

O odpojení plynoměru můžete požádat vy sami jakožto odběratel, pokud už plyn nevyužíváte nebo to neplánujete do budoucna (například po rekonstrukci). Důvodem odpojení může být i smrt odběratele. Vždy je potřeba vyplnit žádost o ukončení smlouvy o sdružených službách dodávky plynu, kterou najdete na webu svého dodavatele, a domluvit se na konkrétním termínu ukončení dodávky. 

Samotné odpojení pak zajistí technik z distribuční společnosti

K odpojení plynoměru může dojít také ze strany dodavatele (prostřednictvím distributora). Stává se to například v případě, že dlužíte za zálohy na plyn nebo máte neuhrazené vyúčtování po splatnosti. V takové situaci má dodavatel právo vám ukončit smlouvu a vymáhat od vás dlužnou částku včetně sankcí. 

Zkontrolujte si, zda na plynu náhodou nepřeplácíte, prostřednictvím naší online kalkulačky. Taky si přečtěte, jak vybrat toho pravého dodavatele plynu.

Porovnejte si ceny plynu na trhu

Jak provést samoodečet plynu? 

Zajímá vás, jestli máte správně nastavené zálohy? Díky plynoměru si to můžete snadno ověřit. Stačí provést kontrolní samoodečet. Budete k tomu potřebovat: 

  • výrobní číslo plynoměru, což je 5–9místné číslo uvedené na štítku plynoměru nebo na faktuře za plyn, 
  • stav plynoměru, který je napsaný přímo na zařízení před jednotkou m3. 
Výměna plynoměruhttps://www.egd.cz/zadost/odecty-plyn 

Samotný odečet plynoměru potom provedete jednoduše opsáním stavu plynoměru bez desetinných míst (tedy bez čísel uvedených za desetinnou čárkou). Toto číslo následně vložíte do určené kolonky po přihlášení na stránkách vašeho dodavatele a jednoduše požádáte o kontrolní vyúčtování spotřeby

 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.