4/3/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak funguje výkup elektřiny z fotovoltaiky?

Ať už jste si na střechu svého domu pořídili fotovoltaické panely, nebo o nich teprve uvažujete, jistě vás zajímá, jak je to s výkupem elektřiny. Můžete své přebytky posílat do sítě? Musí je od vás někdo odkoupit? A jaká je aktuální výkupní cena elektřiny? To vše si můžete přečíst v našem článku.

Výkup elektřiny

Co je výkup elektřiny?

Podobně jako existuje výkup ovoce nebo výkup zlata, tak existuje i výkup elektřiny. Většina z nás elektřinu naopak odkupuje od našeho dodavatele a musíme za ni platit. Když nejsme spokojeni, můžeme svého dodavatele změnit.

Kdo si ale pořídí vlastní solární elektrárnu, tomu se může za slunných dnů přihodit, že elektřiny vyrobí více, než stihne spotřebovat. V tu chvíli má smysl uvažovat o výkupu elektřiny, respektive o jejím „odprodeji do elektrické sítě.

V případě velkých fotovoltaických elektráren jde o obrovský byznys. Nějakou tu korunu na tom ale mohou vydělat i majitelé malých fotovoltaických panelů, které mají jen na své střeše nebo svém pozemku.

Má to však své podmínky. Výkup elektřiny z fotovoltaiky totiž rozhodně není automatický a možná by se vám spíš než výkup elektřiny vyplatilo sdílení elektřiny.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Jak funguje výkup elektřiny?

Jakmile na fotovoltaické panely svítí slunce, vyrábějí elektřinu. Za ideálních podmínek to funguje tak, že veškerou elektřinu, kterou vyrobí, rovnou spotřebujete a případné přebytky si uložíte do akumulační baterie.

Může se ale stát, že elektřiny máte přespříliš a do vašeho fotovoltaického systému se jednoduše nevejde. Doslova z něj přetéká. A tyto „přetoky elektřiny“ se přelévají do elektrické sítě a jejím prostřednictvím putují dál – zadarmo

Pokud se ovšem dohodnete se svým dodavatelem elektřiny na výkupu elektrické energie, můžete na tom vydělat. Výkup elektřiny z FVE totiž není nic neobvyklého a nabízí ho řada dodavatelů energií. Přesto platí, že výkup elektřiny není pro dodavatele povinný – může vás jednoduše odmítnout.

Stejně tak se může stát, že vám vaši fotovoltaiku někde odmítnou dokonce i připojit do sítě, protože by kvůli přílišnému výrobnímu výkonu všech FVE mohlo docházet k jejímu přetížení.

Postup pro výkup elektrické energie

Jestliže máte zájem o výkup elektřiny z fotovoltaiky, nejprve kontaktujte svého dodavatele. Nelíbí se vám jeho výkupní cena elektřiny? Není nic jednoduššího než změnit dodavatele – výhodnějšího si můžete najít ve srovnání dodavatelů elektřiny a naši specialisté vám mohou pomoci s přechodem.

O výkup elektřiny máte právo žádat za předpokladu, že vlastníte malou „výrobnu elektřiny“ s instalovaným výkonem do 50 kW. Na tu navíc není nutné stavební povolení ani nemusíte mít speciální licenci na podnikání v energetice.

Jak na to?

  1. Obraťte se na svého distributora elektřiny a požádejte o smlouvu o připojení do distribuční soustavy.
  2. Dále ho požádejte o rozdělení EAN kódu svého elektroměru na dvě části – na EAN pro data spotřeby a na EAN pro data výroby.
  3. Ujistěte se, že vaše fotovoltaika je připojena podle § 28 energetického zákona.
  4. Pokud váš dodavatel nabízí výkup elektřiny, dohodněte se s ním a uzavřete společně smlouvu o výkupu elektřiny z FVE.
  5. Smlouva je obvykle na dobu neurčitou.
  6. Cena za výkup elektřiny se řídí ceníkem dodavatele elektřiny. U větších elektráren může být sjednána individuálně.
  7. Počítejte s tím, že za odkoupenou elektřinu budete muset protistraně vystavovat faktury. Většinou se to ale dělá tak, že o fakturu se postará sám dodavatel a peníze vám rovnou zašle na váš bankovní účet. (Někde je také nutné platit měsíční poplatky za výkup elektřiny.)

Jaké jsou ceny u jednotlivých společností?

Obchodníci s elektřinou mají různé ceníky, a tak může být například u ČEZ za výkup elektřiny jiná cena než u Centropolu. Proto se ještě před uzavřením smlouvy o výkupu elektřiny z FVE vyplatí porovnat si ceníky dodavatelů. Podívali jsme se na ně podrobněji a zjistili jsme, jaké nabízejí ceny.

Obecně se elektřina z fotovoltaiky vykupuje v průměru za 1 100 až 2 000 Kč/MWh.

Ale pozor, někteří dodavatelé vykupují elektřinu za fixní cenu (ta pro vás tedy bude stále stejná), zatímco jiní mohou nabízet i výkup elektřiny za spotové ceny (tedy za aktuální ceny). Proto včas zvažte, která varianta se vám vyplatí – trh s elektřinou totiž někdy dokáže být hodně nevyzpytatelný.

Srovnání výkupních cen elektřiny

Název obchodníkaCena
Centropol výkup je aktuálně pozastaven
ČEZaktuální spotové ceny (podle vzorce c OTE DT × kurz ČNB CZK/EUR − 500 Kč) *vysvětlení najdete níže
E.ON1 500 Kč/MWh (pro smlouvy uzavřené před 1.1. 2024 je výkupní cena 2 000 Kč/MWh)
Pražská plynárenská1 300 Kč/MWh u FVE s výkonem do 30 kW; u výkonnějších FVE je stanovena individuální výkupní cena
MND2 000 Kč/MWh
Innogy2 480 Kč/rok (pokud dodáte do distribuční soustavy aspoň 1 kWh/rok)
PREnabízí slevu na elektřinu 3 500 Kč za každou dodanou MWh
Right Power Energyaktuální spotové ceny
Armex Energy1 000 Kč/MWh

Zdroj: Ceníky jednotlivých společností. Nejedná se o obchodní nabídku. Aktuální k 26. 3. 2024.

Za jakých podmínek vykupují elektřinu různé společnosti?

Abyste mohli prodávat přebytky elektřiny ze své fotovoltaiky, musíte k tomu splnit celou řadu podmínek – nejprve samozřejmě ty zákonné. Fotovoltaické panely si nemůžete jen tak nainstalovat a připojit sami. Potřebujete k nim platnou revizní zprávu potvrzující jejich bezpečnost a funkčnost.

Dále si nemůžete žádným zákonným prostředkem vymoci, aby vaše fotovoltaika byla připojena do elektrické sítě. Kapacita distribuční soustavy totiž není nekonečná, a když za slunných dní fotovoltaické systémy vyrábějí hodně elektřiny, ale spotřeba je nízká, vzniká nadbytek a značné zatížení elektrické sítě, která by to nemusela vydržet. 

Proto se ještě před instalací panelů ujistěte, jestli vám elektrárnu připojí (například na Moravě už je to problém). Pokud ne, na výkup elektřiny nemusíte ani pomýšlet.

Další podmínky už si stanovují sami dodavatelé elektřiny, kteří přebytky vykupují. Zejména jde o rozdílné ceny a také o to, jestli elektřinu vykupují za fixní cenu nebo za spotovou. Například u ČEZ je pro výkup elektřiny cena stanovena pomocí následujícího vzorce:

c OTE DT × kurz ČNB CZK/EUR − 500 Kč

(c OTE DT značí cenu elektřiny na denním trhu společnosti OTE v EUR/MWh; kurz CZK/EUR vyhlašuje Česká národní banka každý všední den ve 14:30)

Někde dostanete smlouvu na dobu neurčitou, jinde na dobu určitou. A také si dejte pozor na aktuální situaci. Například:

  • Centropol má výkup elektřiny v současnosti pozastaven.
  • Innogy za výkup elektřiny od 1. března 2024 ruší bonus.
  • E.ON za výkup elektřiny novým zákazníkům od roku 2024 nabízí o 500 Kč/MWh méně.
  • Pražská plynárenská výkup elektřiny z výkonnějších FVE oceňuje individuálně a předem tak nevíte, kolik vám nabídne.
  • MND výkup elektřiny podmiňuje měsíčním poplatkem ve výši 60 Kč.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na co si dát pozor?

Chystají na vás obchodníci s elektřinou nějaké pasti? Skutečně vám za vykoupenou elektřinu budou platit, nebo je v tom nějaký háček? Pokud si vyberete spolehlivého smluvního partnera, žádný háček by v tom být neměl. Sepíšete spolu smlouvu a následně vám odběratel bude za vykoupené přetoky elektřiny platit.

Existuje ale několik věcí, na které byste si v oblasti výkupu elektřiny z FVE měli dát pozor.

  1. Svůj nově rozdělený kód EAN si musíte nechat prostřednictvím dodavatele elektřiny, který ji od vás bude odkupovat, zaregistrovat u společnosti OTE (Operátor trhu s elektřinou) – pokud byste to do data stanoveného vaším distributorem neudělali, budou vaše dodávky elektřiny do sítě vyhodnoceny jako neoprávněné a nemile se potkáte se zákonem.
  2. Ujasněte si, jestli máte výrobnu solární energie s licencí nebo, bez ní – na každou se vztahují jiná pravidla.
  3. Pokud jste kývli na výkup elektřiny za spotové ceny, měli byste si denní ceny elektřiny hlídat, abyste na výkupu nezačali spíš prodělávat než vydělávat.
  4. Kvůli výkupu elektřiny nemusíte hned měnit dodavatele – například E.ON, Entri, Delta Green, Electree a další společnosti vykupují elektřinu i od těch, kdo nejsou jejich zákazníky.
  5. Zajímejte se o poplatky za výkup elektřiny. Někde se neplatí žádné, jinde se měsíční poplatek může pohybovat ve stovkách korun za každou dodanou MWh elektřiny (což může výrazně snížit váš výdělek).

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.