2/29/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jak bezpečně platit kartou v zahraničí?

Při cestách do zahraničí často řešíme, čím v cizí zemi zaplatíme. Pokud s sebou nechceme brát velký objem hotovosti (což se ani nedoporučuje), tak si můžeme pomoci platební kartou. Jak s ní platit v zahraničí tak, abychom zbytečně nepřicházeli o peníze? Dozvíte se v našem článku.

Jak platit kartou v zahraničí

Jakými kartami lze platit v zahraničí?

Kartou od vydavatelů platebních karet Mastercard nebo Visa zaplatíte v Evropě skoro kdekoliv. Ve velkých metropolích zaplatíte kartou téměř všude, stejně tak i v dovolenkových rezortech počítají s tím, že zákazníci preferují platby kartou. Naopak do menších měst a na trhy s sebou doporučujeme brát hotovost.

České banky vydávají k běžným účtům karty jak od Mastercard, tak od Visy, takže s nimi v pohodě v zahraničí zaplatíte. Každopádně je ale vhodné si před vaší cestou ověřit s bankou, zda v dané zemi můžete svojí kartou skutečně platit.

Další možností je sjednání multiměnového účtu, na kterém si můžete v jednotlivých složkách držet různé měny – při platbě v zahraničí se vám daná částka strhne z příslušné složky. Některé banky také nabízejí službu běžného účtu v cizí měně. Nezapomeňme zmínit také velice populární službu digitální banky Revolut

Pokud momentálně uvažujete o založení běžného účtu a nemůžete se rozhodnout, který je pro vás ten pravý, tak zkuste naše srovnání běžných účtů

Srovnejte si běžné účty nezávazně a online

Na co si při placení dávat pozor?

V Evropské unii musí všichni provozovatelé bankomatů a platebních terminálů dopředu informovat zákazníka o tom, jaké poplatky bude za transakci hradit a jaký pro ni bude použit kurz.

Co se týče poplatků, tam je situace celkem jednoduchá. České banky si v zásadě za platbu kartou v zahraničí poplatky neúčtují.

Pozor na DCC

Na co je potřeba dávat zvýšenou opatrnost, je tzv. dynamický převod měny (DCC). O co se jedná? Služba DCC vám při platbě přepočítá cizí měnu na měnu, ve které máte svůj účet. Například ve Španělsku vám tak terminál nabídne, zda chcete platit v eurech, nebo v českých korunách. I když tato služba vypadá velmi přívětivě, tak se platba kartou v zahraničí tímto způsobem může výrazně prodražit.

Téměř vždy se vyplatí zvolit místní měnu. Ve výsledku se vám platba strhne z karty vždy v českých korunách (pokud nemáte multiměnový účet, účet v cizí měně apod.). Důležité však je, kdo vám určí kurz. V případě, že budete platit částku v místní měně, tak se platba převede kurzem vydavatele vaší karty nebo vaší banky. Pokud ovšem zvolíte rovnou platbu v českých korunách, tak kurz určuje provozovatel platebního terminálu a ten si velmi často přidá k platbě ještě poměrně velkou marži.

Jak se bránit DCC? V případě, že vám obchodník nastaví terminál a je na něm zobrazena pouze cena v místní měně, tak služba DCC není aktivní. V případě, že tam vidíte, jak české koruny, tak cizí měnu, tak je služba aktivní. Doporučujeme si vždy vzít účtenku od obchodníka, na které byste měli vidět stejné údaje. Některé české banky už umožňují službu DCC blokovat přímo na jimi vydaných kartách.

Na stejný problém jako s DCC je potřeba dávat pozor i při výběrech z bankomatu.

Revolut karta

Revolut je tzv. digitální banka. Co to znamená? Nejedná se o klasickou banku s pobočkami, ale o instituci, která funguje pouze online za pomocí své aplikace. Od července 2021 působí v České republice pod značkou Revolut Bank a drží evropskou bankovní licenci, což znamená, že chrání vklady svých uživatelů stejně jako standardní banka.

Při otázce, jak platit kartou v zahraničí, nám může Revolut poskytnout celkem dobrou odpověď. V aplikaci si můžete bezplatně vést účty hned v několika světových měnách a při platbě se vám částka strhne z onoho příslušného účtu. Aplikace také často nabízí u většiny měn výhodné kurzy.

U nás si můžete zcela zdarma porovnat jednotlivé kreditní karty a vybrat tu nejlepší pro vás.

Srovnejte si zdarma kreditní karty

Co dělat v případě ztráty či odcizení karty v zahraničí?

Zablokovat ji, a to co nejrychleji. Ihned po zjištění je třeba situaci řešit, každá vteřina navíc je totiž příležitostí pro zloděje, jak utratit vaše peníze.

Blokace karty se dá provést jak v internetovém, tak v mobilním bankovnictví nebo můžete přímo kontaktovat svého bankéře, který vám s celým procesem pomůže. Banky mívají pro hlášení ztráty karty zvláštní linku, která obvykle funguje nepřetržitě. V mobilní aplikaci vaší banky si posléze můžete požádat o novou platební kartu.

Přečtěte si podrobněji o ztrátě karty.

Co dalšího se hodí do zahraničí?

Při cestě do zahraničí se určitě hodí cestovní pojištění, které vás kryje v případě zranění, ošetření či nemoci mimo ČR nebo když způsobíte škodu na zdraví či majetku někomu jinému. 

Cestovní pojištění doporučujeme vybírat nejen podle ceny, ale především podle rozsahu krytí v pojistných podmínkách a výše jednotlivých limitů. 

V zahraničí můžete také řešit, jak se spojit se světem telefonicky. Při cestách po Evropské unii vás to trápit nemusí a můžete využívat tzv. roaming. Ceny za volání, SMS a data se pohybují na úrovni domácích cen. V ostatních evropských státech je potřeba před odjezdem ověřit, jak si váš operátor dané služby účtuje.

Při cestách mimo Evropu se vyplatí popřemýšlet o koupi předplacené SIM karty. Téměř kdekoliv po světě se dá sehnat karta s volnými minutami na volání, SMS nebo s různým objemem dat. 

Běžný účet – jedna z cest k platbám kartou v zahraničí

Jak jsme už popisovali výše, platit kartou v zahraničí můžete nejjednodušeji z vašeho běžného účtu. Vybrat si v nabídce bank ten správný běžný účet nemusí být vždy jednoduché. Je potřeba, aby účet vyhovoval vašim požadavkům a neplatili jste za něj žádné zbytečné poplatky.

My vám s tím můžeme pomoci. V našem srovnání osobních účtů si můžete osobní účty porovnat podle vámi zadaných parametrů. Následně už si jen vyberete z nabídky ten, který se vám bude zamlouvat nejvíce. K běžným účtům navíc můžete od bank získat zajímavé bonusy.

Srovnat běžné účty online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.