1/8/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Multiměnový účet

Platíte často v zahraničí kartou nebo vám chodí občas platby v jiných měnách? Zajímavým produktem by pro vás mohl být multiměnový účet. V čem spočívá jeho princip, rozebíráme v následujícím článku.

Multiměnový účet

Co to je multiměnový účet?

Multiměnový účet je speciálním typem účtu, který nabízí vedení pouze jednoho běžného účtu místo několika samostatně oddělených v různých měnách.

Klient má hlavní účet a k němu jedno číslo účtu, v českých bankách je tento účet veden v korunách. Dále obsahuje tzv. podsložky, kde si klient spravuje svoje zahraniční měny. Na základě dané finanční instituce a počtu měn, se kterými obchoduje, může jejich počet dosáhnout až na 30. Veškeré podsložky mají stejné číslo účtu jako účet hlavní.

Jak multiměnový účet funguje?

Multiměnový účet funguje tak, že v případě příchozí platby na účet v korunách se klientovi připíšou koruny. Pokud na účet dorazí jiná měna, připíše se na danou podsložku, a nedochází tak ke směně na koruny. 

Stejně to funguje i obráceně. Pokud klient zaplatí v cizí měně a má jí na svém multiměnovém účtu dostatek, potom se platba strhne z dané podsložky. Například při platbě eury v zahraničí se strhnou z účtu eura, a nedochází tak ke směně korun na cizí měnu.

Pokud momentálně hledáte pro sebe ten nejlepší běžný účet, můžete zavítat do našeho srovnání, kde najdete přehledně aktuální nabídky bank.

Najděte si ten nejlepší běžný účet

Jaké jsou výhody multiměnového účtu?

Multiměnový účet je vhodný pro lidi, kteří provádějí transakce ve více měnách a chtějí mít o svých financích lepší přehled než v případě, že by měli otevřeno několik samostatných běžných účtů v cizích měnách naráz. Zároveň je varianta multiměnového účtu také levnější než vedení několika účtů v různých měnách, a sice kvůli poplatkům a podobně.

Další výhodou je zabránění směně peněz při nevýhodném kurzu. Tím, že se peníze na účet ukládají v původní měně, v jaké dorazí, nedochází k jejich automatické směně na koruny, jako je tomu u klasických běžných účtů. Klient se tak sám může rozhodnout, zda a kdy chce peníze směňovat.

Multiměnový účet vás může ochránit také na dovolené. Může zabránit nevýhodnému kurzu při platbě kartou v zahraničí. Peníze se strhnou v měně, ve které platba probíhá.

I když vás multiměnový účet neláká a hledáte pro sebe zrovna běžný účet, můžete se podívat na naše srovnání a vybrat si ten, který vám bude připadat nejvýhodnější. Se vším vám samozřejmě rádi poradíme, stačí nám na sebe zanechat kontakt.

Hledáte běžný účet? Zavítejte do našeho srovnání

Jaké měny můžeme najít u multiměnových účtů?

Nejčastěji se pochopitelně u multiměnových účtů nabízí podsložky v eurech, dolarech a librách. 

Dále pak se pak můžeme setkat s:

  • polskými zlotými, 
  • maďarskými forinty, 
  • bulharskými levy, 
  • dánskými a norskými korunami 
  • nebo švýcarskými franky. 

Pokud bychom se podívali na mimoevropské měny, tak tam se nejčastěji nabízí měny jako: 

  • australský dolar,
  • kanadský dolar, 
  • japonský jen a další

Opět ovšem záleží na dané bance.

Kdo v Česku nabízí multiměnový účet?

V Česku nabízí multiměnový účet například Raiffeisenbank či Komerční banka. Česká spořitelna má k dispozici tzv. multiměnovou funkci k debetní kartě. 

Raiffeisenbank multiměnový účet

Raiffeisenbank nabízí multiměnový účet v rámci tarifu AKTIVNÍ účet, kde si pod jedním číslem účtu můžete schraňovat až 18 měn. Účet nabízí také neomezený počet zahraničních plateb v rámci EHS (Evropský hospodářský prostor – jedná se o země EU + Island, Norsko a Lichtenštejnsko) v eurech a bezúročnou rezervu 1 000 korun v případě nepovoleného přečerpání účtu. 

Účet lze jednoduše ovládat skrze mobilní bankovnictví, kde se dají i jednotlivé měny směňovat. K účtu jsou poskytovány dvě karty a jeho vedení stojí 49 Kč měsíčně.

Komerční banka multiměnový účet

Další institucí, která nabízí multiměnový účet, je Komerční banka. Ta nabízí až 15 měn na jednom účtu.

Multiměnový účet lze sjednat v tarifu Standard, a to už od 15 let. V tomto tarifu můžete mít jeden multiměnový účet, 2 debetní karty a až 2 výběry z každé karty z cizích bankomatů v ČR a Evropě. 

Je také možné využít tarifů Komfort nebo Exclusive, které nabízejí více multiměnových účtů a debetních karet a také neomezené výběry hotovosti ze všech bankomatů v ČR a Evropě. 

Česká spořitelna multiměnový účet

Česká spořitelna nenabízí klasický multiměnový účet, ale v její nabídce můžeme nalézt multiměnovou funkci k debetní kartě. Jedna debetní karta je určená k placení ve všech měnách, ve které máte ve Spořitelně účty.

Karta funguje stejně jako multiměnový účet pro výběry hotovosti a platby v zahraničí, tedy nedochází k automatické směně peněz z korunového účtu, ale využívají se zahraniční měny. Rozdílem je to, že ke kartě místo podsložek připojují klasické účty v cizích měnách

Srovnat běžné účty

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.