7/17/2023, Michaela Šámalová, Ušetřeno.cz

Revolut karta a jaké jsou její výhody a nevýhody

Dovolená naplánovaná, kufry zabalené, cestovní pojištění zaplacené, auto nachystané, teď už jen do směnárny a můžete vyrazit. Co kdyby bylo ale možné navštívit směnárnu z domova nebo třeba z fronty na kafe v kavárně těsně za hranicemi? I to totiž umí Revolut karta. Máte ji už i vy? A znáte její výhody i nevýhody? 

Revolut karta

Co je to Revolut karta?

Revolut je mobilní aplikace, díky které můžete spravovat své finance a bezplatně vést účty hned v několika světových měnách, včetně kryptoměn. Aplikace je spojená s debetní kartou. Během cestování tak můžete s Revolut kartou platit výhodněji. Spoustu ze svých finančních produktů pak nabízí Revolut často levně nebo úplně zdarma.

Cestovní pojištění online

Jak funguje Revolut karta?

Revolut kartou můžete platit virtuálně – propojením s Apple Pay nebo Google Pay. Fyzickou platební kartu Revolut pak získáte zažádáním přes aplikaci zdarma (platíte jen poplatek 99–199 Kč za doručení karty k vám domů). Revolut kartu je možné přímo v aplikaci dočasně uzamknout, zablokovat nebo změnit její PIN. 

Aktivace karty Revolut

Aktivace karty Revolut je velmi jednoduchá. Po jejím doručení si v aplikaci najdete v sekci Karty příslušnou kartu a odkliknete možnost Aktivovat nyní. Aktivovat kartu Revolut můžete také při první platbě vložením karty do terminálu a zadáním PIN. Virtuální kartu není potřeba aktivovat, je funkční ihned po jejím získání v aplikaci.

Jak poslat peníze na Revolut kartu?

Možnosti, jak lze poslat hotovost na Revolut kartu, jsou:

  • provedení online platby vaší běžnou platební kartou přímo v aplikaci Revolut,
  • platba Apple Pay nebo Google Pay,
  • provedení platby z vašeho bankovního účtu.

Pokud si nevíte rady, máme pro vás návod, jak poslat peníze na účet.

Peníze z Revolut karty můžete vybírat jak v bankomatech v ČR, tak v zahraničí. 

Limit výběrů z bankomatu se liší podle toho, jaký Revolut účet jste si sjednali. 

  • S účtem Standard můžete zdarma vybírat z bankomatů až do 200 eur měsíčně (nebo si vybrat z bankomatu pětkrát měsíčně), 
  • s nejvyšším platinovým účtem Ultra si můžete vybrat až 55 000 Kč měsíčně zdarma.

Pokud překročíte měsíční limit pro výběry z bankomatu, budete muset zaplatit provizi ve výši 2 %, o kterou jste svůj limit přesáhli. 

Jak získat Revolut?

Stačí si stáhnout aplikaci, zaregistrovat se online, nebo nechat kamaráda, aby vás pozval. Následně vyplníte všechny požadované údaje. Abyste ale mohli Revolut plně využívat, musíte nejdříve ověřit svou totožnost

Vyfoťte proto alespoň jeden doklad totožnosti a vyberte nějaký pěkný autoportrét, co zašlete pro kontrolu, že jste to skutečně vy.

Máte v plánu cestovat a využít tak výhod spojených s Revolut kartou? Nezapomeňte si taky před cestou sjednat cestovní pojištění prostřednictvím naší online kalkulačky, díky které můžete razantně ušetřit. Najdete si totiž to nejlepší cestovní pojištění pro vás.

Srovnání cestovního pojištění online

Revolut – poplatky 2024

 StandardPlusPremiumMetalUltra
Cena/měsícZdarma114,99 Kč219,99 Kč349,99 Kč1 100 Kč
Výběry z bankomatu zdarma/měsíc200 eur nebo 5krát200 eur400 eur800 eur55 000 Kč
Poplatky za směnu kryptoměny1,49 % (min. poplatek 29 Kč)1,49 % (min. poplatek 29 Kč)0,99 % (bez min. poplatku)0,99 % (bez min. poplatku)0,49 % (bez min. poplatku)
Poplatek za směnu komodity1,99 % (min. poplatek 29 Kč)1,99 % (min. poplatek 29 Kč)1,49 % (min. poplatek 29 Kč)1,49 % (min. poplatek 29 Kč)1,49 % (min. poplatek 29 Kč)

Zdroj: webové stránky Revolut; aktuální k 1. 2. 2024.

Jak poslat peníze na Revolut?

  1. Peníze na Revolut můžete poslat buď převodem z bankovního účtu (v aplikaci Revolut zvolíte možnost Přidat peníze, vyberete Převod z bankovního účtu a zobrazí se vám údaje vašeho Revolut účtu pro zaslání peněz převodem), 
  2. nebo si peníze pošlete na Revolut účet kartou. V aplikaci opět zvolíte Přidat peníze, zadáte částku, informace o kartě a transakci potvrdíte.

Jak směním koruny za jinou měnu pomocí Revolutu?

V podstatě máte tři možnosti, jak své koruny směnit

  1. Nejsnazším a nejpohodlnějším způsobem je převod v aplikaci. Na účet nahrajete peníze a následně je na pár kliknutí převedete do požadované měny dřív, než stihnete mrknout okem. V aplikaci se vám vytvoří paralelní konto vedené v dané měně.
  2. Druhou možností je výběr z bankomatu. Pokud už jste na dovolené a potřebujete si vybrat místní peníze, stačí najít bankomat a z Revolut karty si vybrat požadovanou částku. Jen si dávejte pozor na měsíční limit.
  3. Můžete také platit Revolut kartou přímo u obchodníka. Z účtu se vám strhne odpovídající částka, která se automaticky převede do cizí měny s aktuálním kurzem.

Jaký dostanu s Revolutem kurz?

V pracovní dny dostanete při směně mezibankovní měnový kurz. Za směny o víkendech si Revolut už něco účtuje. Proto bývá nejvýhodnější si peníze směnit ještě v pátek. O víkendech se setkáte s 0,5–1% přirážkou; výjimečně se můžete setkat s přirážkou až 2 %. 

Revolut je mezinárodní společnost a funguje v koordinovaném světovém čase (UTC). Česká republika a velká část Evropy se nachází v časovém pásu UTC + 1 hodina. Při výměně peněz se tedy raději koukejte na hodinky.

Prostřednictvím naší kalkulačky se můžete podívat, u které banky dostanete ten nejlepší běžný účet a rovnou si ho sjednat. Běžné účty se totiž mohou zásadně lišit a vy dost možná zbytečně proděláváte. Rovněž nabízíme porovnání kreditních karet.

Jak probíhá s kartou Revolut platba v zahraničí?

Platby v zahraničí jsou velmi jednoduché a výhodné díky tomu, že Revolut používá při směně peněz výhodnější kurz než banky. Stačí si před cestou směnit v aplikaci dostatečné množství peněz a dál se už nemusíte o nic starat. Při platbě kartou se výdaje automaticky strhávají v měně platby. 

Pokud byste neměli v dané měně dostatek prostředků, budou se výdaje strhávat z domácí měny (Kč). V tom případě si ale nezapomeňte hlídat, kdy platbu (směnu) provádíte, protože za víkendové směny jsou příplatky. A také pozor na to, že plány Standard a Plus mají měsíční limit pro směnu peněz, a to 1000 eur za měsíc u účtu Standard a 3000 eur za měsíc u účtu Plus (vztahuje se na veškeré platby, převody na účet i výběr z bankomatu). V případě, že limit překročíte, bude vám naúčtován poplatek 0,5–1 % z platby.

Srovnání běžných účtů online

Výhody Revolut Premium

Pojištění do zahraničí se dává k nadstandardním kartám zdarma už od nepaměti. I když se jedná o pěkný bonus, není radno na něj vždy stoprocentně spoléhat. Vždy si zkontrolujte, že dané pojištění kryje všechny rizikové aktivity, extrémní sporty a další činnosti, které hodláte v cizině podnikat. Případně si dokupte širší pojištění.

Při hledání ubytování potom Premium účet oceníte také díky nulovým rezervačním poplatkům a cashbacku až 5 %.  

Můžete se těšit i na neomezené vnitrostátní převody, výběr z bankomatů v síti Revolut po celém světě (až 400 eur měsíčně bez poplatků) nebo pojištění na nákupy. 

Výhody Revolut Metal

Držitelé této karty si mohou užívat až 1% cashback ve všech podporovaných měnách (včetně kryptoměn). Peníze dostanete zpět téměř ze všech plateb na internetu i v kamenných obchodech.  

S Revolut Metal máte také možnost využívat neomezených vnitrostátních převodů, získáte 40% slevu na poplatcích za každý mezinárodní převod, výběr z bankomatů po celém světě (až 800 eur měsíčně bez poplatků) nebo cestovní pojištění a 10% cashback při rezervaci ubytování.

Výhody Revolut Ultra

Revolut představil svou novou exkluzivní platinovou kartu, která v sobě nese jak výsady nižších Revolut karet, tak lifestylové výhody

Jedná se například o možnost zrušení letu, ubytování nebo akce s možností vrácení peněz až do 5 000 eur, neomezený vstup do letištních salonků, kompletní cestovní pojištění, nejnižší poplatky za kryptoměny (v rámci Revolut plánu) nebo bezplatný přístup ke službám jako Financial Times Premium nebo NordVPN.

Srovnání běžných účtů online

Co dalšího Revolut umí?

Rezervovali jste lístky do kina pro všechny své kamarády, rádi byste, aby vám každý za vstupenku zaplatil, ale nechcete od nich vybírat drobné? Stačí kliknout na platbu, vybrat možnost Rozdělit fakturu a žádost o platbu zaslat na vybrané kontakty. Kamarádi pak jen odsouhlasí platbu a je hotovo. 

Podobně jako jiné banky nabízí možnost spoření, Revolut vám dá k dispozici trezor. Do něj můžete ukládat peníze pomocí trvalého příkazu – jednorázově nebo při každé platbě. Úspory máte samozřejmě pořád po ruce, z trezoru je na svůj účet převedete okamžitě a bez poplatků.

V aplikaci můžete také spravovat svůj rozpočet. Už při otevření aplikace na vás na úvodní stránce vyskočí elegantní graf s křivkou sledující zůstatek na vašem účtu za poslední tři měsíce. Revolut jde ale ještě dál. Ve složce Analýzy najdete své odchozí transakce rozdělené podle kategorie, země a měsíce. 

S Revolutem máte v neposlední řadě možnost investovat do akcií nebo cenných komodit, a to přímo v aplikaci. 

Výhody a nevýhody Revolut karty

+ možnost posílat a přijímat platby ve více než 29 světových měnách bez skrytých poplatků a s využitím mezibankovního kurzu

+ výhodné kurzy u většiny měn

+ zdarma výběry z bankomatu v cizině

+ správa a směna kryptoměn

+ možnost účtu zdarma pro děti a teenagery (6–17 let)

+ sledování financí pomocí nástrojů pro rozpočtování a analýzy

+ přehledná a moderní aplikace v češtině

− nízké měsíční limity u bezplatné verze

− dražší směna o víkendech

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.