5/9/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Úrokové sazby ČNB: Co znamenají a jak fungují?

Už máte všeho zdražování dost a zajímá vás, jak se bude u nás vyvíjet ekonomická situace? Nebo přemýšlíte nad hypotékou a zjišťujete, jak to vypadá s úroky? Zásadní význam má úroková sazba ČNB. Podívejme se, jaké základní úrokové sazby ČNB stanovuje, jaká je jejich výše a na co konkrétně mají vliv.

Úroková sazba ČNB

Co je úroková sazba 

Úroková sazba jednoduše řečeno určuje cenu peněz. Ukazuje, o kolik se navýší vypůjčená částka. V případě, že si bereme půjčku od banky, říká nám, kolik bance zaplatíme navíc. Jedná se vlastně o odměnu za půjčení peněz. 

V případě, že máme v bance uložené peníze třeba na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech (a tedy jsme je my půjčili bance), určuje, kolik dostaneme my navíc.

Úrokové sazby si banky nemohou stanovovat, jak je napadne, ale jsou odvozeny od základních úrokových sazeb České národní banky

Pomocí nich ČNB ovlivňuje inflaci a mají hlavní vliv na cenu zboží, služeb, na měnový kurz, na výši úroků z prodlení a samozřejmě na úrokové sazby nabízené bankami klientům.

Bankovní rada ČNB jedná o úrokových sazbách na další období osmkrát ročně, takže během roku mohou úrokové sazby různě klesat nebo se zvyšovat.

Porovnejte si hypotéky online

Jaké základní úrokové sazby ČNB stanovuje? 

Jedná se o:

  • repo sazbu, 
  • lombardní sazbu 
  • a diskontní sazbu. 

Jejich sledování nám pomáhá při dlouhodobém finančním plánování, například při rozhodnutí, kdy si vzít hypotéku nebo kam investovat.

Pomocí základních úrokových sazeb Česká národní banka ovlivňuje inflaci

Co je inflace

Inflace je dlouhodobý růst cen zboží a služeb, který snižuje hodnotu peněz. Čím je inflace vyšší, tím méně si toho za stejné peníze pořídíme.

Co je deflace 

Deflace je opakem inflace, jde tedy o dlouhodobý pokles cen. Deflace i příliš vysoká inflace poškozují ekonomiku, proto je důležité držet inflaci na optimální míře (okolo 2 %). Zkrotit inflaci musí právě ČNB a využívá k tomu základní úrokové sazby.

Repo sazba ČNB 

Repo sazba ČNB je klíčová, protože pomocí repo sazby ČNB reguluje množství volných peněz v oběhu a tím míru inflace. 

Jak to funguje? ČNB prodává bankám cenné papíry s úrokem daným repo sazbou s tím, že za dva týdny je od nich zase odkoupí zpět a cenu navýší o domluvený úrok. Z tohoto důvodu se repo sazbám také říká dvoutýdenní sazba.

Když je repo sazba vysoká, je pro banku výhodné nakoupit od ČNB cenné papíry. Má tedy méně peněz na půjčování klientům, zvyšuje úroky u hypoték a obvykle také u spořicích produktů. Klesne poptávka po hypotékách a klienti mají spíše zájem spořit a ukládat peníze do banky. Tím se sníží množství peněz v oběhu. Méně se utrácí a inflace klesá.

Pokud chce banka rozhýbat ekonomiku, postupuje přesně naopak a repo sazby snižuje.

Jaká je aktuální výše repo sazby?

Od ledna 2024 začíná ČNB repo sazbu snižovat, což je dobrá zpráva pro všechny zájemce o hypotéku. Se snižováním repo sazby přichází ruku v ruce snižování úroků u hypoték. 

Zatímco v předchozím roku a půl byla repo sazba 7 %, v prosinci 2023 se poprvé po delší době snížila na 6,75 % a v únoru klesla na 6,25 %. K poslednímu snížení úrokové sazby přistoupila ČNB v březnu 2024, kdy ji snížila o půl procentního bodu tedy na 5,75 %.

Jak se budou vyvíjet hypotéky v roce 2024? Očekává se, že hypotéky také začnou zlevňovat, což se už u řady bank projevilo. Loni byla úroková sazba u hypoték okolo 6 %, nyní banky snížily úrokové sazby na 5 %.

Hypotéky si můžete porovnat online a snadno zjistíte, jak vysoký úrok jednotlivé banky momentálně nabízejí.

Porovnejte si hypotéky online

Lombardní sazba ČNB

Lombardní sazba ČNB stanovuje, za jaký úrok si mohou banky půjčit peníze od ČNB.

Lombardní sazba zároveň udává, jaká bude nejvyšší hranice u mezibankovních úrokových sazeb, tedy těch, za které si banky půjčují peníze vzájemně mezi sebou (jedná se většinou o krátkodobé půjčky, které banky využívají jako jeden ze zdrojů financování svých závazků a nabídek). 

Lombardní sazba bývá vždy vyšší než repo sazba a také významně ovlivňuje výši úroků u hypoték a jiných půjček.

V současnosti je 6,75 %.

Diskontní sazba ČNB

Diskontní sazba ČNB stanovuje, za jaký úrok si mohou banky uložit peníze u ČNB.

Diskontní sazba je zase nejnižší možnou hranicí u mezibankovních půjček (žádná banka by jiné nepůjčila za menší úrok, než jaký by dostala při uložení peněz u ČNB). Bývá nižší než repo sazba a také se podílí na regulaci inflace. Když je vysoká, banky raději uloží peníze u ČNB, než aby je držely v oběhu.

Aktuálně činí diskontní sazba 4,75 %.

Kde zjistím výši základní úrokové sazby?

Výši jednotlivých úrokových sazeb zveřejňuje ČNB na svém webu vždy ihned po zasedání bankovní rady.

Pokud máte zájem o hypotéku, najdete zde i vývoj jednotlivých úrokových sazeb a prognózu do budoucna a uděláte si představu, jaké úrokové sazby můžete očekávat. 

Nabídku úrokových sazeb u hypoték zjistíte v kalkulačce hypoték

Podívejte se, co všechno ovlivňuje výši úroku u hypoték. Při výběru hypotéky pamatujte však i na to, že u hypotéky není výše úroku tím jediným ukazatelem, který byste měli sledovat

V hypoteční kalkulačce si můžete snadno zjistit, jakou byste získali hypotéku a jaká by byla aktuálně výše splátky.

Nejste si jistí a potřebovali byste s výběrem pomoct? Obraťte se na naše hypoteční specialisty, kteří sledují vývoj hypoték za vás a rádi vám pomohou vybrat pro vás tu nejlepší.

Porovnejte si hypotéky online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.