4/3/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Půjčka pro nezaměstnané – kde ji můžete získat a na co dát pozor?

Přišli jste o práci a potřebujete půjčku na pokrytí základních potřeb nebo nenadálých výdajů? Přemýšlíte, jestli máte bez zaměstnání někde šanci? Podívejme se, kde půjčku pro nezaměstnané můžete získat a proč byste měli být opatrní.

Půjčka pro nezaměstnané

Jakou půjčku můžu jako nezaměstnaný získat?

Lidé bez práce obvykle potřebují rychlé půjčky na menší obnosy, které jim vytrhnou trn z paty v případě nenadálých problémů. Zákon schválnosti totiž obvykle zafunguje a třeba různé domácí spotřebiče „odcházejí“, když se to nejméně hodí. A kde vzít na novou lednici, když výplata není a úspory se krátí? 

Přesně za tímto účelem mají půjčky pro nezaměstnané sloužit, proto počítejte s tím, že získat můžete půjčku, která:

  • je krátkodobá (obvykle na měsíc),
  • dostanete ji na účet rychle,
  • je na menší obnos (nejčastěji do 30 tisíc Kč),
  • zaplatíte za ni víc (bude mít vyšší úrok).

Tyto půjčky ale skrývají také řadu rizik, proto je potřeba si dobře rozmyslet, kde si půjčku vezmete.

Srovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů online

Mám zkoušet zažádat o půjčku v bance, když jsem bez práce?

Bohužel bez pravidelného příjmu vaši žádost žádná banka kladně nevyřídí. Bez zaměstnání zkrátka v bance půjčku nedostanete. Bankám totiž zákon o spotřebitelském úvěru ukládá povinnost zjistit si, zda klient bude schopný půjčku splácet. Jedná se i o ochranu klienta. 

Tento postup má zabránit tomu, aby si lidé brali neuváženě půjčky, které jim přerostou přes hlavu a dostanou je do dluhové pasti. Jestli nemáte zaměstnání, ale máte jiný zdroj příjmů (třeba důchod, příjem z pronájmu nebo mateřskou), tak žádost o půjčku můžete zkusit. Banka potom rozhodne na základě vaší celkové bonity.

Kde můžu půjčku pro nezaměstnané získat?

Budete se muset obrátit na jiné společnosti než banky a vzít si nebankovní půjčku. Ty nabízí jednak celá řada společností, které se specializují na úvěry, například Home Credit nebo Cofidis, jednak můžete využít tzv. P2P půjčku.

Nikdy jste pojem P2P neslyšeli? Určitě ale víte, o co jde, jedná se o známou půjčku „lidé lidem“ (z anglického peer to peer). Tento typ půjček, kdy jednotlivci (investoři) nabízejí finance žadatelům prostřednictvím online portálu, získává na čím dál větší oblibě. Žadatele láká snadné a rychlé vyřízení. Musíte však počítat s tím, že úroky u těchto půjček jsou hodně vysoké.

Okamžitá půjčka pro nezaměstnané

Nebankovní půjčky mají výhodu v rychlosti, jakou peníze získáte. Žádost se vyřizuje online nebo telefonicky, nemusíte nikam chodit, ani nic dokládat a peníze vám přistanou na účtu do několika málo minut. Rychlé schválení je také marketingovým lákadlem, proto často narazíte na nabídky „půjčky ihned online“, „půjčky bez čekání“, „půjčky bez doložení příjmů“ a podobně. 

Nenechte se ale zmást a pečlivě si zjistěte podmínky, za jakých můžete okamžitou půjčku v nezaměstnanosti získat

Půjčka pro nezaměstnané s exekucí

Na nezaměstnané, kteří navíc již bojují s následky nesplacených dluhů, cílí půjčky bez registru

V čem spočívají? Běžně je součástí prověřování klienta před schválením půjčky nahlédnutí do registru dlužníků, kde zjistí, jakou má klient úvěrovou minulost. Jednoduše řečeno, jak splácí své půjčky a jestli není vedený na seznamu dlužníků. 

Registr není jen jeden, ale existuje jich víc:

  • BRKI – bankovní registr, zde jsou údaje o vašich bankovních půjčkách.
  • NRKI – nebankovní registr, zaznamenávající půjčky od nebankovních společností.
  • SOLUS – nejucelenější registr, údaje do něj dodávají nejen banky a nebankovní společnosti, ale i dodavatelé energií, spořitelny, mobilní operátoři apod.
  • CRÚ – centrální registr úvěrů, zde jsou vedeny údaje o právnických osobách a podnikatelích.

Do těchto registrů se dostávají pozitivní i negativní záznamy – o půjčkách, které splácíte bez problémů a v termínu, i o všech dluzích. Pokud máte exekuci, budete mít záznam v Centrální evidenci exekucí.

Negativní záznam v registru pro vás pravděpodobně znamená červenou v bance, s exekucí vám banka půjčku ani schválit nesmí. Naopak u některých nebankovní společnosti uspějete s žádostí o půjčku i v exekuci.

Zvažte všechna rizika

Žadatelé s exekucí také často hledají půjčku v hotovosti, protože mají od exekutora zablokovaný účet. Toto řešení vás ale může dostat do ještě větších potíží, protože půjčky v hotovosti jsou často rizikové. Lépe je využít možnosti zřídit si tzv. chráněný účet, kde můžete disponovat chráněným příjmem (tedy financemi, které exekuci nepodléhají nebo podléhají v tzv. nepostižitelné výši).

Některé společnosti nabízí i půjčku na exekuci jako řešení problému. Peníze z půjčky jsou pak vyplaceny ne přímo vám, ale na účet exekutora. Dlužník tím splní vymáhanou povinnost a exekuce proti němu je ukončena. Tímto způsobem je možné ušetřit na platbě za náklady exekuce. Náklady s exekucí spojené totiž musí uhradit dlužník, když ale svou povinnost splní a dluh dobrovolně uhradí do 30 dnů od výzvy exekutora, náklady na exekuci se snižují o 50 %.

Vždy je ale potřeba se zamyslet, jestli má smysl řešit dluh dluhem nebo dluhy hromadit. Je potřeba zdůraznit, že brát si další půjčky, když je proti vám vedená exekuce, není rozumné a můžete snadno spadnout do klasického dluhového kolotoče nebo se upíšete nesolidní společnosti a své problémy ještě prohloubíte. Exekuci je vždy lepší řešit vyhlášením osobního bankrotu neboli insolvencí.

Srovnejte si půjčky rychle a online

Hotovostní půjčka pro nezaměstnané

Půjčkou v hotovosti se rozumí půjčka, kdy vám peníze nepřijdou na účet, ale vyzvednete si je v hotovosti na předem domluveném výdejním místě. Nejčastěji to bývají pošty, terminály Sazky nebo benzínky. Peníze vám také může přivést kurýr nebo dostanete složenku.

Vždy si ale předem ověřte, od koho si půjčku berete. I u půjčky v hotovosti musíte znát jasná pravidla ohledně splácení, poplatků a sankcí. Půjčku v hotovosti si domlouvejte jen od společností s licencí, jinak se snadno dostanete do rukou lichvářů. 

Pozor na nabídky hotovostní půjčky na směnku. Licencované společnosti půjčky na směnku soukromým osobám vůbec nabízet nemohou, protože se jedná o velmi rizikovou záležitost. Nezapomeňte, že majitel směnky ji může kdykoliv komukoliv prodat a vy nebudete vědět, ke komu se dostane.

A proč si brát půjčku v hotovosti? Nejčastěji ji potřebují lidé, kteří

  • nemají bankovní účet,
  • účet sice mají, ale potřebují půjčku získat diskrétně,
  • mají zablokovaný účet od exekutora.

Půjčku v hotovosti pro nezaměstnané ovšem neposkytuje každá nebankovní společnost, některé vyžadují příjem, než hotovost poskytnou. Tyto půjčky jsou také jedny z nejdražších (poskytovat a přijímat hotovost je pro společnost finančně náročnější než bankovní převody).

Jaká jsou rizika půjčky pro nezaměstnané?

  • U nebankovních půjček, u kterých nemusíte dokládat příjem, jsou zpravidla hodně vysoké úroky, je to zkrátka něco za něco – poskytovatel si vás nebude prověřovat, ale půjčka od něj bude o hodně dražší.
  • To, co je pro nezaměstnaného výhoda (tedy poskytnutí půjčky bez příjmu, bez nahlédnutí do registru a okamžitě), je pro poskytovatele půjčky velké riziko. Společnosti počítají s tím, že budete mít se splácením potíže, takže si tuto nevýhodu kompenzují vysokými poplatky a hlavně velmi přísnými sankcemi. Podmínky bývají nastaveny ve váš neprospěch.
  • Na rozdíl od bank nebývají nebankovní společnosti ochotné domlouvat se s vámi na odložení splátky nebo vytvoření splátkového kalendáře. Jakékoliv drobné opoždění už pro vás znamená platit vysoké penále. Nakonec budete dlužit stále víc a víc, až skončíte v exekuci. Vždycky si dobře pročtěte podmínky, než se k půjčce upíšete.
  • Někdy je u nebankovních půjček vyžadováno ručení nemovitostí. Než zastavíte svůj dům nebo byt, dobře to zvažte. Když nebudete mít peníze na včasné zaplacení, můžete ihned přijít o domov. 

Jak řešit finanční problémy v nezaměstnanosti bezpečně?

V prvé řadě si rozmyslete, jestli je půjčka opravdu jediné a nejlepší řešení. Nejprve si zjistěte, zda nemáte možnost získat nějaký příjem, jestli například nemáte nárok na nějakou dávku státní sociální podpory. Intenzivně se snažte najít jakoukoliv práci alespoň na přechodnou dobu, i brigáda může pomoct.

  • Když se vám bude nebankovní půjčka jevit jako jediná možnost, dobře vybírejte a nenaleťte podvodníkům. Volte ověřené a důvěryhodné společnosti s licencí poskytovatele spotřebitelského úvěru (tuto informaci je možné zjistit na webu ČNB). 
  • Půjčku nevybírejte neuváženě, nedejte na první nabídku, nenechejte se zlákat líbivým inzerátem, ale vždy si pečlivě přečtěte podmínky a zvažte, co by pro vás mohly znamenat.
  • Pokud jste v exekuci, řešte všechny problémy jako první s exekutorem nebo se obraťte na některou z bezplatných poraden pro lidi ve finanční tísni.
  • V případě, že už máte různé půjčky, zajímejte se o možnost konsolidace půjček, kdy můžete půjčky sloučit do jedné, což vám ušetří poplatky a obvykle i sníží splátky.

V naší kalkulačce půjček se můžete podívat na srovnání půjček od ověřených a seriózních společností. Kalkulačka funguje online a zcela zdarma.

Srovnejte si půjčky od ověřených poskytovatelů

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.