3/4/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Půjčka bez doložení příjmů

Nemáte pravidelné příjmy a rádi byste si zažádali o půjčku? U banky s největší pravděpodobností narazíte. Zákon totiž udává všem poskytovatelům půjček povinnost prověřit klientovu schopnost splácet, což se týká i pravidelného a stabilního výdělku. Jak funguje půjčka bez doložení příjmů?

Půjčka bez doložení příjmů

Každý, kdo u banky žádá o půjčku, musí předložit potvrzení příjmů od zaměstnavatele, u OSVČ pak daňové přiznání. Osoby, pro které je doložení příjmu problém, často využívají nabídek, kde žadatel údajně nemusí nutně dokládat svůj příjem. Jedná se o tzv. půjčky bez doložení příjmů, které najdete hlavně u nebankovních institucí.

Srovnejte si půjčky online

V čem půjčka bez dokládání příjmů spočívá?

Příjem je základním aspektem, který musí instituce nabízející úvěr zvážit. Odvíjí se od něj totiž žadatelova úvěruschopnost neboli schopnost půjčku úspěšně splatit v termínu bez toho, aniž by splátky nadměrně zatěžovaly jeho rozpočet na živobytí. 

Mnoho nebankovních institucí nabízí tzv. rychlé půjčky bez doložení příjmů, kde žadateli stačí vyplnit do online formuláře své měsíční příjmy a odhadované výdaje. Společnosti tak teoreticky získají informace o žadatelových příjmech, neberou ale dále v úvahu životní minimum, další vyživované osoby nebo jiné závazky. A poskytnou nebankovní úvěr i lidem bez dostatečné úvěruschopnosti.

Ze strany instituce představuje taková půjčka risk, proto se většinou v této oblasti setkáte s možností úvěru v menší výši a s kratší dobou splatnosti. Najdou se ovšem i nabídky na stotisícové částky, přičemž risk je kompenzován vysokými úroky, RPSN, poplatky a penálemi. Případně také podmínkou zástavy majetku.  

Obecně se dá říci, že se nebankovní poskytovatelé těchto půjček zaměřují na citlivé a rizikovější skupiny obyvatel. Proto v jejich nabídce často najdete produkty, jako je půjčka pro maminky na rodičovské dovolené nebo půjčka pro studenty bez doložení příjmů.

Půjčka bez doložení příjmů je i v nabídce některých bank. Nebudete nutně muset odevzdat výpis od zaměstnavatele. Nicméně budete muset bance povolit přístup do internetového bankovnictví, kde si vaše příjmy a výdaje ověří na základě transakcí.

Kdo může půjčku bez doložení příjmů získat?

Půjčku bez doložení příjmů tedy mohou získat studenti, osoby na rodičovské dovolené, důchodci atd. Často se k tomuto typu úvěru uchylují rodiče, kterým se s příchodem nového člena rodiny zvýší výdaje, přitom přijdou o velkou část příjmů v podobě výplaty toho, kdo se rozhodne zůstat na rodičovské dovolené. Nemluvě o svobodných rodičích a samoživitelích, kteří mají problém sotva vyjít právě na základě jejich uvedených příjmů.

Srovnejte si půjčky online

Pozor na falešné recenze

Na fórech pro čerstvé maminky a tatínky často najdete „autentické“ komentáře o výhodných půjčkách bez doložení příjmů. Pozor na to, jedná se o falešné příspěvky, které publikuje do diskuzí zaměstnanec firmy. Zjistěte, která ověřená společnost vám půjčí i na mateřské.

Důkladně prověřujte

Nebankovní instituce se nebojí nabízet lidem sazby někdy srovnatelné s lichvou. Neskočte na první zajímavou nabídku, která slibuje „půjčku bez doložení příjmu ihned na účet“ nebo „půjčku na op bez doložení příjmu“. Na první pohled můžou sice vypadat snadno a lákavě, ale většinou obsahují háček. Jaký?

  • Extrémně malé měsíční poplatky vyváží dlouhou dobou splatnosti. 
  • Krátkou dobu splatnosti vyrovnají vysokým úrokem. 

V rámci půjček si vždy zakládejte na transparentním chování. Nechte si vyčíslit, kolik přesně přeplatíte, kolik vydáte za poplatky, a vysvětlit, jak fungují penále. Možná tak dojdete k tomu, že taková půjčka by vám nevytrhla trn z paty, ale naopak způsobila ještě větší finanční potíže.

A v neposlední řadě si prověřte také to, zda má daná instituce licenci od České národní banky, která je ze zákona povinná.

Zvolte raději jinou cestu

Refinancování nebo konsolidace závazků může snížit výdaje na splátky až o 50 %. Zkuste brigády, cashbackové portály (část útraty se vám vrátí), spolubydlení, prodej nebo zástavu nadstandardního vybavení, rozvozy lidí a jídla. Pronajímat už můžete i své auto. 

A pokud máte zájem o klasickou půjčku, nabízíme přehledné srovnání, díky kterému můžete ušetřit. Navštivte naši online kalkulačku.

TIP: Vyzkoušejte refinancování půjčky nebo konsolidaci úvěrů.

Studentské výdaje

Život a hlavně finanční život studenta může být vratký. Jen velmi malé procento z nich má skutečnou finanční rezervu. Problém může vyvstat hlavně v momentě, kdy nesloží zkoušku a musí prodloužit studium. Poplatky za prodloužení jim totiž školy vyčíslí klidně na několik desítek tisíc korun a takovou částku jen tak někdo ze dne na den z kapsy nevytáhne. Navíc je to pro mnohé studenty s pravidelným příjmem dost na štíru, takže můžou začít zvažovat půjčku u nebankovní instituce. 

Většina škol je ochotná se studenty vypracovat splátkový kalendář, či část poplatku za prodloužení studia dokonce zrušit. Zkuste ohledně toho napsat své studijní referentce.

Srovnejte si půjčky online

Výdaje seniorů

Jedním z nejčastěji uváděných důvodů pro půjčku jsou zdravotní výdaje. Ty se týkají hlavně starších generací, které mají jako jediný stálý příjem důchod. S malým měsíčním příspěvkem ale obvykle sotva vycházejí; co zbyde, dají vnoučatům. Není proto neobvyklé, že v momentě, kdy je přepadne neočekávaný výdaj, se mnohdy dostanou do finanční tísně.

K uzavření nevýhodného úvěru je ovšem může vést i zvýšení nájmu nebo třeba dluh příbuzného. Počet seniorů v dluhové pasti rok od roku roste. Za většinou z nich stojí nebankovní instituce nebo tzv. „šmejdi“. Jedná se o podvodníky, kteří nutí seniory podepsat smlouvy pod nátlakem. 

V případě nouze by se důchodci neměli bát zažádat o sociální dávky. Například státní příspěvek na bydlení může mnohým vytrhnout trn z paty. Využívání slev se také vyplatí. Dokonce i někteří dodavatelé energií nabízí seniorům nižší sazby.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.