1/31/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Co je půjčka ihned na účet a jaká má rizika?

Může se to stát každému. Najednou potřebujete větší obnos peněz, ale bankovní účet je prázdný, peněženka také a do výplaty daleko. Pro řadu lidí se proto stala vítaným řešením půjčka ihned na účet. O co jde, jaké jsou její výhody a jaká má rizika?

Půjčka ihned na účet

Co je půjčka ihned na účet?

Možná už jste slovní spojení „půjčka ihned na účet“ slyšeli. Není to přímo název nějakého typu půjčky, ale značí to její princip jakmile si o půjčku požádáte, do několika minut máte peníze na svém bankovním účtu. A i proto je půjčka ihned na účet velmi oblíbená.

Taková půjčka se často nazývá rychlá půjčka, online půjčka, mikropůjčka nebo malá půjčka. Často se jí také říká půjčka do výplaty. Její podmínky jsou u různých poskytovatelů odlišné, ale princip zůstává stejný – online požádáte o půjčku, vaše žádost je velmi rychle posouzena, a pokud je schválena, za pár minut už máte peníze.

Hledáte výhodnou půjčku?

Nebankovní půjčka ihned na účet

Řada lidí má za to, že rychlá půjčka je totéž jako nebankovní půjčka ihned na účet. Tedy že ji poskytují jen nebankovní společnosti. Těch v České republice působí několik desítek.

Ale stejně tak může jít o bankovní půjčku. I tu můžete získat velmi rychle a požádat o ni online. Ale banky mají jiné podmínky než nebankovní společnosti, a proto se spousta žadatelů, kteří by u banky neuspěli, obrací rovnou na nebankovní společnosti, což může, ale nemusí, být výhodné. Půjčka ihned na účet má totiž i svá velká rizika.

Co jsou nebankovní společnosti?

Vyplatí se vám nebankovní půjčka, nebo je to rizikovější než u banky? Abyste to mohli posoudit, je potřeba vědět, co jsou to nebankovní společnosti.

Nejsou to banky – to už jste z jejich názvu nejspíš pochopili. Přesto ale nabízejí podobné finanční služby jako banky. Alespoň co se týká půjček.

Ještě před pár lety působilo na českém trhu okolo 55 000 poskytovatelů nebo zprostředkovatelů nebankovních půjček. Pro neznalé lidi bylo proto velmi snadné získat půjčku, ale často se pak dostat do začarovaného kruhu vysokých úroků a neskutečných poplatků.

Tyto společnosti, které často pracovaly na hranici lichvy, ale už nefungují – nebo aspoň ne legálně. V roce 2016 začal platit nový zákon č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, který zpřísnil podmínky poskytování půjček a došlápl si na neférové poskytovatele.

Každá taková společnost zaměřená na půjčky nově potřebuje licenci nebankovního poskytovatele udílenou Českou národní bankou. A tu nedostane každý, kdo si o ni požádá. Rázem se tak počet nebankovních společností snížil a dnes jich v ČR nenajdete ani 100.

Bankovní půjčka ihned na účet

Mikropůjčku nebo malou půjčku si můžete vzít i u banky. Ne všechny ale tuto službu poskytují. Ty, které ano, ale umožňují požádat o půjčku online. Pokud jde o nižší částku (zpravidla do několika tisíc korun), může banka žádost v krátkém čase posoudit a schválit, takže vám peníze dorazí na účet do několika minut.

Ale obvykle to trvá déle než u nebankovních společností.

Podmínky půjčky ihned na účet

Co musíte splnit pro to, abyste získali mikropůjčku ihned na účet? Zásadních pravidel pro schválení žádosti je několik. Patří mezi ně:

  • min. věk 18 let,
  • svéprávnost,
  • trvalé bydliště v ČR.

Abyste půjčku získali a vaše žádost o půjčku ihned na účet byla úspěšně schválena, musíte ale k žádosti o půjčku doložit několik zásadních dokumentů. Většina poskytovatelů vyžaduje:

  • kopii občanského průkazu,
  • doložení příjmů (zpravidla není nutné shánět potvrzení od zaměstnavatele, stačí jen kopie výpisu z bankovního účtu).

Jak funguje rychlá půjčka online ihned na účet?

Podívejme se podrobně, jak můžete získat půjčku ihned na účet.

Najdete si na internetu nebankovní společnost nebo banku, která poskytuje takzvanou rychlou půjčku, mikropůjčku nebo online půjčku. Někdy se jí říká také půjčka na ruku (a některé společnosti skutečně umožňují vybrat si peníze v hotovosti na ruku, třeba v různých spolupracujících trafikách a na dalších místech).

Vždy jde v podstatě o totožné produkty, protože je to pokaždé spotřebitelská půjčka. A neúčelová půjčka. Což znamená, že si ji můžete vzít na cokoliv – nákup auta, zaplacení dovolené nebo třeba koupi nového spotřebiče.

Pokaždé byste si ale měli dobře rozmyslet, jestli je půjčka ihned na účet dobrým řešením. I když totiž vypadá lákavě, má svá rizika.

Samotná žádost o rychlou půjčku je pak už snadná:

  • Na webových stránkách vybrané banky nebo nebankovní společnosti najdete kalkulačku, na které si sami nastavíte výši půjčky a dobu splácení.
  • Díky tomu rovnou uvidíte i výši úroků a RPSN (roční procentní sazba nákladů).
  • Pokud vám to vyhovuje, kliknete na tlačítko, které vás přesune na samotný formulář žádosti o půjčku.
  • Vyplníte několik základních údajů o své osobě (jméno, příjmení, adresu bydliště).
  • Vyplníte kontaktní údaje – e-mailovou adresu a telefonní číslo.
  • Vyplníte číslo občanského průkazu, případně ho ofotíte nebo oskenujete a vložíte jakožto přílohu formuláře žádosti o rychlou půjčku.
  • Některé společnosti při žádosti o vyšší půjčku vyžadují ještě kopii druhého osobního dokladu nebo potvrzení o příjmech.
  • Odešlete žádost o půjčku.
  • Někdy je potřeba provést ještě takzvanou verifikační platbu – na uvedené číslo bankovního účtu zašlete z vámi uvedeného bankovního konta 1 Kč. Tím je ověřeno, že je daný účet skutečně váš.

Hledáte výhodnou online půjčku?

Jak je rychlá půjčka ihned na účet?

A proč se tato půjčka jmenuje „půjčka ihned na účet“? Protože řada nebankovních společností se zaručuje, že vám peníze zašle do několika minut od schválení žádosti o půjčku.

Samotné schválení žádosti o půjčku může trvat několik minut až hodin (záleží na výši půjčky a na tom, jaké podklady jste dodali), ale pak už by vám peníze měly dorazit. Leckde do 15 minut. Někteří poskytovatelé půjček je posílají do 5 minut a někteří dokonce do minuty.

Pokud u stejného poskytovatele žádáte o půjčku poněkolikáté, bývá celý schvalovací proces rychlejší a peníze máte leckdy i do několika vteřin.

Půjčka v noci, o víkendu, ve svátek?

Pokud žádáte o půjčku v bance, bývá pravidlem, že peníze dostanete nejdřív další pracovní den. U vyšších částek to může trvat několik dní až týdnů.

Ale u nebankovních společností je to obvykle jinak. Fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A fungují online.

Takže online půjčka o víkendu ihned na účet není problém – rychlost schválení i odeslání peněz není ovlivněna pracovním dnem ani víkendem.

Stejně tak není problém ani půjčka v noci ihned na účet. I když o ni požádáte o půlnoci, vzápětí budete mít peníze na účtu. Zkrátka můžeme říci, že půjčky online ihned na účet nonstop fungují a nebankovní společnosti nikdy nezavírají.

Půjčka pro nezaměstnané ihned na účet? Jak kde

Mohlo by se vám zdát, že každý žadatel o půjčku online uspěje. Ale není tomu tak. Zejména pokud žádáte o vyšší částku nebo jste jinak „znevýhodněni“. Například půjčka pro nezaměstnané ihned na účet může být problém. Pokud jste nezaměstnaní a nemůžete doložit své příjmy, mnoho poskytovatelů půjček vám peníze nepůjčí. Stejně tak mohou mít problémy i další skupiny obyvatelstva:

  • studenti
  • důchodci
  • ženy na mateřské dovolené
  • cizinci

Potřebujete mikropůjčku?

Zápis v registru dlužníků

Další podmínkou pro to, abyste mohli získat půjčku ihned na účet, je mít neposkvrněný registr dlužníků. V minulosti řada nebankovních společností registry dlužníků neřešila a půjčovala každému, kdo si o to požádal. I dnes můžete narazit na takzvanou půjčku bez registru. Ale většina poskytovatelů nepůjčí nikomu se negativním záznamem v registru dlužníků. A zejména v bankách kvůli tomu máte dveře zavřené.

Registry dlužníků

V České republice funguje několik registrů dlužníků, které uchovávají informace nejen o dlužnících, kteří nezvládají splácet, dostali se do exekuce nebo jsou v insolvenci. Je v nich zapsaný každý člověk, který si někdy v minulosti vzal půjčku a ještě ji nesplatil – takže je pořád ještě dlužníkem.

Pro banky i nebankovní společnosti jsou registry dlužníků hlavním zdrojem informací – podle nich posuzují úvěruschopnost žadatele o půjčku. A pokud máte negativní záznam v registru dlužníků, v bance vám nepůjčí a odmítne vás i většina nebankovních společností.

Některé nebankovní společnosti půjčují takzvaně bez registru, ale i ony musejí ze zákona do registrů dlužníků nahlížet – jen svá zjištění až tolik neřeší a za to, že poskytnou půjčku i žadatelům „se škraloupem“ si účtují výrazně vyšší úrok i RPSN.

Záznamy v registrech dlužníků zůstávají po dobu 3 až 4 let po úspěšném doplacení půjčky. O tom, jestli i vy máte záznam v registru dlužníků, se můžete sami přesvědčit a nahlédnout do některého z nich. Fungují u nás tyto:

BRKI

  • Jedná se o Bankovní registr klientských informací, který založily banky
  • Provozuje ho CBCB (Czech Banking Credit Bureau)
  • Informace v něm zaznamenané slouží především bankám, aby při posuzování žádosti o bankovní půjčku věděly, jestli žadatel má další půjčky a jestli je zvládá splácet.

NRKI

  • Nebankovní registr klientských informací, v němž jsou nejen informace o bankovních půjčkách, ale také informace od nebankovních společností nebo leasingových společností

REPI

  • Jedná se o Registr platebních informací, jehož členové si mohou za přesně stanovených podmínek vyměňovat informace o svých klientech a jejich platební schopnosti, stávajících půjčkách atd.

SOLUS

  • Jde o zájmové sdružení právnických osob, které vzniklo v roce 1999
  • Plný název zní Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům a má za cíl prevenci růstu počtu dlužníků v prodlení.

CEE

  • Jedná se o Centrální evidenci exekucí, která je veřejná a vedená, provozovaná a spravovaná Exekutorskou komorou České republiky.

Insolvenční rejstřík

  • Insolvenční rejstřík si vede vždy příslušný krajský soud a zapisuje do něj informace o všech podnikatelských subjektech, které se dostaly do insolvence
  • Opět jde o veřejný seznam.

Rizika mikropůjčky ihned na účet

Malá neboli mikropůjčka ihned na účet zní jako velmi výhodná nabídka. Můžete si půjčit třeba i jen několik stokorun, což zní báječně. Ale řada lidí se už kvůli rychlým půjčkám dostala do problémů – umořovali jednu půjčku další půjčkou a kolotoč dluhů je nakonec zcela pohltil.

Proto než si vezmete jakoukoliv půjčku, pečlivě si rozmyslete, jestli neexistuje nějaké jiné řešení. Jestli potřebujte právě rychlou půjčku, nebo jestli by vám v bance neposkytli výhodnější půjčku.

K posouzení toho, jestli se vám půjčka ihned na účet vyplatí, je také výhodné využít naše srovnání půjček, kde okamžitě uvidíte, jaké podmínky vám kde nabídnou a kam se vám (ne)vyplatí jít. Případně vám s tím poradí i naši specialisté.

A jaké jsou nejčastější nevýhody půjčky ihned na účet?

  • vysoký úrok
  • vysoké RPSN (až ve stovkách procent)
  • krátká doba splatnosti (některé malé půjčky mají dobu splatnosti jen 30 dní)
  • další skryté poplatky
  • sankce za nesplácení
  • riziko předlužení (půjčky si berete od různých poskytovatelů a pak nejste schopni splácet)
  • dluhová past (je snadné vzít si půjčku nebo více půjček, ale už nemusí být tak snadné ji splatit)

Jak najít výhodou půjčku ihned na účet?

Ne každá rychlá půjčka nebo půjčka před výplatou vás může dostat do dluhové pasti. Abyste předešli všem rizikům, je potřeba nejprve hodně přemýšlet a teprve až poté o rychlou půjčku na účet požádat. Online půjčky nás přímo svádí ke zbrklému jednání, ale půjčku byste neměli uspěchat.

  • Nejprve je potřeba srovnat si nabídky jednotlivých poskytovatelů.
  • Porovnávejte výši úroků, RPSN i dobu splácení.
  • Srovnávejte nabídky bank a nebankovních společností.
  • Zvažte, jestli zvládnete splatit dluh v termínu (půjčka ihned na účet může dosahovat až několika desítek tisíc korun, ale doba splatnosti může být velmi krátká).
  • Hledejte licenci ČNB, kterou musí každý poskytovatel půjček mít – jinak jde o podvodníka nebo lichváře.
  • Pročtěte si obchodní podmínky a smluvní podmínky – musí být dohledatelné na webu poskytovatele půjček a zjistíte z nich veškeré detaily týkající se půjčky.

Pokud si nejste jisti, optejte se našich specialistů, kteří vám s výběrem malé půjčky ochotně poradí.

Hledáte výhodnou půjčku na cokoliv?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.