5/20/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Autem na dovolenou? Poradíme, jaké jídlo si sbalit na cesty

Jaké je nejlepší jídlo na cesty? Hodně z nás dává přednost pohodlí vlastního vozu před cestováním autobusem či letadlem. Cestu si můžeme naplánovat dle vlastních potřeb a jsme flexibilní. S tím se pojí také otázka, co si sbalit na cesty ke svačině. Přečtěte si naše tipy na to, jaké jídlo se vám bude na cestách hodit nejvíce.

Jídlo na cesty

Trvanlivé jídlo na cesty

Ať už vás čeká jakkoli dlouhá cesta autem, svačina by vám neměla chybět. Občerstvení na čerpacích stanicích není nejlevnější ani moc kvalitní. S vlastní domácí svačinou budete přesně vědět, co jíte, a také si daleko víc pochutnáte. 

Základem je pečivo na milion způsobů dle vašich chutí. Pokud nemáte zrovna chuť na tradiční řízek v chlebu, bagetka s rajčaty a mozzarellou vás jistě uspokojí úplně stejně, a ještě vám po ní nebude tak těžko. Již zmínění řízek nebo uzeniny jistě neurazí, zkonzumovat byste je však měli maximálně čtyři hodiny od přípravy

Skvělým doplňkem je zelenina a ovoce a nezapomínejte také na pitný režim. Pokud v autě vozíte autochladničku nebo alespoň chladicí tašku, přidejte do nich sáček s ledem, díky kterému svačina vydrží ještě déle. Jako sladkou tečku si můžete vzít sušenky, müsli tyčinky nebo sušené ovoce.

Před cestou nezapomeňte zkontrolovat, že máte platné povinné ručení. A zejména na delší cesty se vám určitě vyplatí i havarijní pojištění, které pokryje škody na vašem vozidla, pokud by došlo k nehodě.

Hotová jídla na cesty

Možná nejste příznivci restaurací a rychlého občerstvení a na dovolené se chcete stravovat ze svých domácích zásob. Samozřejmě je ale potřeba zvážit, jaké potraviny a hotová jídla jsou na cesty vhodné

I když léto přímo volá po táboráku a opékání buřtů, uzeniny nejsou na převážení vhodné a je lepší je zakoupit až po příjezdu do cíle. Ideální jsou naopak konzervy všeho druhu, instantní jídla, sušenky a řádně zavařené pokrmy. Pokud si s sebou vezete třeba guláš zavařený ve sklenici, vezměte s sebou také ohřívač jídla na cesty, může se hodit.

Díky instantním a hotovým jídlům na cesty také v kuchyni nestrávíte moc času. Navíc jsou k dostání v běžných supermarketech a většinou je jen stačí zalít vodou nebo ohřát. 

Pokud jste se rozhodli dovolenou strávit pod stanem, pak pravděpodobně nebudete mít možnost uskladnit potraviny v chladničce. Mezi ideální jídlo na cesty, na kterých chybí lednice, patří především konzervy, sušené maso, instantní jídla a dehydratované pokrmy, které stačí jen povařit s vodou třeba nad ohněm. 

Srovnejte si cestovní pojištění online

Vaření z lokálních surovin 

Dovolená v zahraničí je skvělou příležitostí ochutnat místní suroviny a třeba si z nich i uvařit něco dobrého a lehkého. Ideálním místem, kde nakoupíte čerstvé potraviny, jsou tržiště, která jsou většinou plná čerstvého ovoce, zeleniny a mořských plodů

Rybu pak lze připravit v podstatě na tisíc způsobů, stejně jako těstovinový či zeleninový salát, kuskus a rizoto. Knedlo zelo si na dovolené asi nedáte, ale aspoň se budete mít domů na co těšit. 

Pozor na otravu jídlem 

I při sebelepším skladování se může stát, že vás postihne otrava z jídla, která zaručeně znepříjemní jakoukoli dovolenou. Jestliže vás postihne v zahraničí a vy jste si před odjezdem nesjednali cestovní pojištění, pak kromě nehezkých vzpomínek může zanechat také díru v rozpočtu. 

Střevní potíže totiž mohou vyústit až v hospitalizaci a bez pojištění si veškerou lékařskou péči budete muset hradit ze svého. A částky se mohou vyšplhat opravdu vysoko. Právě pro tyto případy je tu cestovní pojištění

Cestovní pojištění ušetří peníze i starosti

Cestovní pojištění pokrývá náklady na lékařskou péči, a to včetně hospitalizace, léků, ošetření, nutných transportů a třeba i cesty zpět do ČR za přítomnosti lékaře. 

Poskytuje také asistenční služby včetně komunikace s nemocnicí a tlumočníka. Můžete si navíc zvolit libovolná připojištění, například pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění, storno cesty a pojištění zavazadel. 

Sjednání cestovního pojištění na pár kliků

To nejlepší cestovní pojištění si můžete najít prostřednictvím naší online kalkulačky cestovního pojištění. Stačí jen zadat pár údajů o vás a vaší cestě a během chvíle uvidíte přehledně srovnané nabídky pojistných produktů, které si ještě můžete upravovat podle svého a přidávat různá připojištění. 

Pro sjednání pojištění není třeba chodit na pobočku pojišťovny, smlouvu uzavřete pár kliknutími a pojištění nabyde platnosti po uhrazení pojistného. Jeho cena se většinou pohybuje v řádech stokorun, může vám však zachránit nejen dovolenou, ale i statisíce

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.