5/23/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak na nastavení routeru?

Ať už si domů pořídíte pevný internet, nebo ten bezdrátový, budete k tomu zpravidla potřebovat různá specializovaná zařízení – typicky router a modem. Díky nim se signál dostane nejen do vaší domácnosti, ale zajistí i jeho přenos k vašim zařízením. Poradíme vám, jak na zapojení Wi-Fi routeru a na jeho nastavení.

Nastavení routeru

Co je router a k čemu se používá?

Router je plochá krabička se dvěma až třemi anténami. Pokud v sobě má modem nebo ho k modemu připojíte, vytvoří vaši vlastní Wi-Fi síť a šíří internetový signál po okolí. Pak se k síti snadno můžete připojit se svým mobilem, tabletem nebo notebookem – stačí znát název a heslo Wi-Fi sítě.

Router se ovšem dá používat i bez modemu. Díky tomu nešíří internet, ale zase dokáže navzájem propojit počítače, takže vytvoří takzvanou počítačovou síť.

Česky se routeru říká také směrovač. Jeho činnost se odborně nazývá routování a jde o to, že propojí dvě nebo více zařízení a přeposílá mezi nimi data.

Obecně pak existují dva typy routerů:

  • vnitřní router – přenáší data mezi různými zařízeními
  • okrajový router – připojuje různá zařízení k internetu

Ve většině domácností nebo kanceláří se tak vyskytují spíš okrajové routery, které používáme pro připojení mobilů, tabletů, notebooků nebo chytrých televizí k internetu.

Právě moderní televize nutně potřebují router šířící signál, aby se mohly připojit k internetu a vy jste tím pádem mohli sledovat televizi přes internet nebo v ní používat internetový vyhledávač, stahovat si různé aplikace nebo používat streamovací platformy. 

Někdy se proto takové televizi říká IP TV (Internet Protocol Television), a to proto, že routery fungují na základě IP protokolů.

Bez internetového připojení se dnes obejde už jen málokterá rodina, a tak je router ideálním způsobem, jak internet zajistit všem a kdykoliv. Pevný internet si můžete sjednat i prostřednictvím Ušetřeno.cz – jeho ceny si snadno porovnáte v naší online kalkulačce.

Srovnání cen pevného internetu

Jak vybrat router?

Routerů, které dokážou z vašeho internetového připojení vytvořit soukromou Wi-Fi síť a pokryjí tak všechna vaše zařízení v domácnosti (nebo spíš v dosahu routeru), se prodává mnoho typů. Než si proto koupíte router, položte si několik zásadních otázek:

  • Jak velkou plochu potřebujete připojením k internetu pokrýt?
  • Bude router sloužit jen pro připojení zařízení k internetu nebo je jím chcete zároveň i propojit?
  • Bude určen pro kabelové připojení k internetu, nebo pro bezdrátový internet?
  • Plánujete přes něj hrát náročné počítačové hry?
  • Potřebujete v domě vytvořit více přístupových bodů s pomocí systému routerů, nebo vám stačí jen jeden?
  • Stojíte i o venkovní router?
  • Jaký typ antény potřebujete?
  • Jaké nejrůznější porty na routeru potřebujete mít?
  • Chcete router se šifrováním, rodičovskou kontrolou nebo se sítí pro hosty?

Podle toho, jak si odpovíte na výše položené otázky, teprve vybírejte vhodný router. Cena routeru pak podle vašich požadavků může být několik stokorun, stejně jako několik desítek tisíc korun.

Jak zapojit Wi-Fi router?

Samotné zapojení Wi-Fi routeru není nijak složité. Celý proces si ukážeme na routeru TP-Link, ale postup je podobný i u jiných výrobců.

Až router vybalíte, porozhlédněte se po domácnosti a najděte mu nejvhodnější místo. Router má určitý dosah, a tak se snažte, aby pokrýval celou domácnost, případně dokázal dosáhnout i na terasu, balkon atd.

Router můžete umístit:

  • na polici,
  • na stůl vedle počítače,
  • na půdu atd.

Podstatné hlavně je, aby v jeho dosahu byla síťová zásuvka. Připojte ho do zásuvky a najděte zapínací tlačítko. Router jednoduše zapněte a srovnejte mu antény do mírně šikmé polohy.

Na routeru začnou blikat různé kontrolky. Několik minut počkejte, než začne naplno fungovat. Teprve potom do správné zdířky označené jako WAN (bývá modře obkreslena) připojte kabel vedoucí od poskytovatele internetu – tedy zpravidla z krabičky na vaší zdi; router měl být umístěn v dosahu tohoto kabelu.

Pokud ještě pevný internet domů zavedený nemáte, můžete si ho snadno objednat. Poskytovatelů internetu je v naší republice mnoho, a to včetně největších mobilních operátorů. Stačí si internet objednat online, na pobočce nebo si srovnat ceny pevného internetu a záhy k vám dorazí technik, který vám internet doma nainstaluje.

Srovnání cen internetu

Jak nastavit router?

Zapojení Wi-Fi routeru máte úspěšně za sebou. Až se kontrolky stabilizují, můžete přikročit k další fázi – nastavení Wi-Fi routeru. To je trochu složitější, ale s naším návodem to zvládnete raz dva.

Podíváme se konkrétně na nastavení routeru TP-Link TL-WR841N, který patří k oblíbeným modelům (i díky své příznivé ceně), ale podobně budete postupovat i u jiných routerů:

  1. Nastavení Wi-Fi routeru začnete tak, že do žlutě označené zdířky (obvykle jich na routeru bývá více a je jedno, kterou zvolíte) připojíte kabel se správnou koncovkou a opačný konec připojíte do stolního počítače nebo notebooku.
  2. Některé routery se dokážou k počítači/notebooku připojit i bezdrátově, což je druhá možnost. Ale jiná varianta, jak se dostat do nastavení routeru, neexistuje – vždy to musíte dělat přes počítač nebo jiné zařízení.
  3. Přesné nastavení routeru TP-Link TL-WR841N (nebo jiného) provedete s pomocí internetového prohlížeče, který si běžným způsobem otevřete. A je jedno, který prohlížeč zvolíte.
  4. Pravděpodobně se vám na monitoru objeví hláška, že připojení k internetu není k dispozici, což nevadí.
  5. Do řádku pro URL adresu napište: http://192.168.0.1/ nebo http://tplinkwifi.net a potvrďte adresu.
  6. Zadejte přihlašovací jméno a heslo. Routery mají tyto údaje zpravidla přednastavené, a tak do obou polí zkuste napsat slovo: admin.
  7. Pokud to nevyjde, podívejte se na spodní stranu routeru nebo do jeho manuálu, kde jméno a heslo najdete.
  8. Pokud se přihlášení úspěšně zdaří, budete vyzváni ke změně hesla. Jedná se o bezpečnostní opatření a nové heslo by mělo mít alespoň 12 znaků (také je dobré někam si ho zapsat, abyste ho nezapomněli). Heslo by se navíc mělo lišit od vámi zamýšleného hesla k Wi-Fi síti.
  9. Router vám následně nabídne možnost Rychlého nastavení (Quick set). Nemusíte ho využít, ale pro laiky je to jednodušší. Pokud byste chtěli router nastavit podle svého, vyberte záložku Základní nastavení (Basic). Existuje ještě Pokročilé nastavení (Advanced), ale do něj se pouštět vůbec nemusíte.
  10. Nyní musíte vybrat typ připojení k internetu. Pokud máte modernější zařízení a v něm funkci Dynamic IP, nemusíte nikde dohledávat ani vyplňovat IP adresu. Někdy se vám ale nezobrazí, což značí, že máte statickou IP adresu – tu musíte ručně vyplnit. 
  11. IP adresu routeru zjistíte tak, že si otevřete nabídku Start, poté kliknete na Spustit a do textového pole napíšete tři písmena: cmd. Následně kliknete na Otevřít a otevře se nástroj Command line. Do jeho příkazového řádku napíšete: ipconfig
  12. Před sebou kromě všech jiných informací uvidíte i IP adresu routeru.
  13. Dalším krokem je nastavení Wi-Fi. Pokud byste to neudělali, zajistíte si akorát připojení k internetu přes kabel.
  14. TP Link router nastavení Wi-Fi dělí do několika bodů: nejprve si zvolíte jméno Wi-Fi sítě (Network Name nebo SSID) a heslo. Heslo by nemělo být příliš krátké a mělo by se v něm objevit velké písmeno, znak a číslice.
  15. Pokud měníte router ze starého na nový, můžete klidně obě položky nastavit stejně jako předtím.
  16. Poté si vyberte z menu Úroveň zabezpečení. Doporučuje se zvolit WPA2. Nejnovější routery mají propracovanější WPA3.
  17. U Módu vysílání můžete vybrat možnost 11bgn, díky níž se k routeru připojí i starší zařízení.
  18. U ostatních položek můžete ponechat automatické nastavení.
  19. Tím je pro TP Link router nastavení hotové. Stačí jen ho uložit a následně router restartovat.
  20. Asi za 2 minuty router začne fungovat.

Ke vzniklé Wi-Fi síti se ihned můžete připojit. Díky tomu svůj pevný internet dopřejete všem členům rodiny a připojíte k němu všechna svá zařízení. Pokud byste nebyli spokojeni například s rychlostí internetu, popřemýšlejte o změně poskytovatele – nabídky internetu na doma si můžete srovnat na Ušetřeno.cz.

Najděte si rychlejší internet

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.