4/12/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Parkování na letišti: Kolik stojí a kde zaparkovat zdarma?

Obyvatelé Česka, kteří žijí mimo Prahu, často před dovolenou, na niž se dopravují letadlem, řeší, kde zaparkují své vozidlo. Tato otázka se může objevit, i když jen někoho na letišti vyzvedáváte či vykládáte. Jak je to s parkováním na letišti v Praze?

Parkování na letišti

Jak funguje parkování na letišti v Praze?

Parkování na Letišti Václava Havla Praha se dá vyřešit několika způsoby. Samo letiště nabízí jak možnost krátkodobého parkování pro lidi, kteří zde jen někoho vyzvedávají či vyprovázejí, tak i dlouhodobého parkování.

Kolem letiště existuje také několik soukromých parkovišť, kam můžete umístit svoje auto. Ta poté většinou nabízejí dopravu z daného parkoviště na letiště za pomoci vlastních vozů.

Mezi možnosti patří i zaparkování v Praze a vlastní transfer na letiště pomocí hromadné dopravy.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Jak parkovat, když jen někoho vyzvedávám nebo vykládám?

Pokud někoho jen povezete na letiště nebo ho zde bude vyzvedávat, tak zřejmě budete hledat místo, kde budete moci jen zastavit, naskládat nebo vyndat zavazadla do nebo z automobilu a zase odjet. 

Pro naložení a vyložení cestovatelů jsou určena parkoviště P1 EXPRESS a P2 EXPRESS. První se nachází před Terminálem 1, to druhé před Terminálem 2. Na tyto plochy je jeden vjezd o délce 15 minut zdarma. Volná doba platí pro 24 hodin, čili pokud budete na parkoviště vjíždět opakovaně v rámci jednoho dne, minuty se vám budou sčítat.

Po uplynutí 15 minut se na obou parkovištích platí 100 Kč za dalších 15 minut stání. Za další půl hodinu poté zaplatíte 100 Kč. Pokud překročíte hodinu, pak za každých dalších započatých 30 minut budete muset uhradit 200 Kč. Maximálně se na těchto plochách může stát 48 hodin.

Krátkodobé parkování na letišti

Nestačí vám 15 minut a nechce se vám platit tolik na parkovištích EXPRESS? Letiště má pro vás řešení. Jsou jím parkoviště PB ECONOMY a PC COMFORT. PB ECONOMY se nachází před Terminálem 2, PC COMFORT potom před Terminálem 1.

Tyto parkovací plochy jsou vhodné v situacích, kdy chcete někoho doprovodit do odletové haly nebo na někoho naopak čekáte v hale příletové. Za každou započatou hodinu si připravte 80 Kč. Maximální doba stání je 48 hodin.

Dlouhodobé parkování na letišti

Existuje několik typů dlouhodobého parkování přímo na letišti. 

Pokud si zarezervujete místo dopředu, tak můžete zůstat i delší dobu na již zmíněných parkovištích PB ECONOMY a PC COMFORT. Nabídku doplňují parkovací plochy PA SMART, jež se nachází u Terminálu 2, a PD HOLIDAY, která je vzdálená 10 minut pěšky od obou terminálů.

Ceny parkovacích ploch na vybraná data můžete přehledně najít v tabulce:

Ceny za dlouhodobé parkování na letišti v roce 2024

ParkovištěTermín 11. 5. (8:00) – 18. 5. (23:00)Termín 13. 7. (8:00) – 20. 7. (23:00)
PA SMART1 700 Kč2 390 Kč
PB ECONOMY2 180 Kč2 460 Kč
PC COMFORT2 180 Kč2 460 Kč
PD HOLIDAY1 420 Kč1 940 Kč

Zdroj: prg.aero/parkovani, ceny parkování platné při rezervaci k 3. 4. 2024.

Vzhledem k velkému zájmu během letní sezony je dobré si rezervovat své místo co nejdříve. Dá se také očekávat, že během letních měsíců budou ceny za parkování o něco vyšší.

I když se jedná o hlídaná parkoviště, tak některá místa se nenachází pod střechou a nemáte zaručeno, že během vaší dovolené vám vozidlo nepoškodí třeba kroupy. Proti těmto škodám se můžete chránit vhodně sjednaným havarijním pojištěním. Tak neváhejte a zavítejte do naší kalkulačky, kde si pro sebe najdete to nejlepší.

Vybrat havarijní pojištění online

Jak najít levné parkování u letiště?

Parkování přímo u letiště nemusí být zrovna nejlevnější a je tak třeba projít více poskytovatelů. To vám může ušetřit značné částky ve vašem rozpočtu na dovolenou.

Kolem letiště existuje řada parkovišť, která provozují soukromé firmy nabízející parkování a následnou dopravu na letiště. Výhodou těchto střežených parkovišť může být o něco nižší cena než přímo na letišti.

Mezi nejznámější a nejlépe hodnocené patří GO parking, Smile Parking nebo Fixparking.

Kde zaparkovat auto zdarma?

Najít levné parkování kolem letiště není zrovna jednoduché. Přesto se dají najít místa, kde můžete zaparkovat zcela zdarma.

Nejčastěji se uvádí ulice Navigátorů nebo ulice U Prioru, kde se nachází velké množství parkovacích míst bez omezení, a navíc jsou relativně dobře dostupné pomocí hromadné dopravy. Často se nabízí také pražská část Dejvice, kde se dají najít volná parkovací místa, a ze zastávky Nádraží Veleslavín se dá dostat autobusem až na letiště.

Se zaparkováním v Praze vám můžou pomoci různé aplikace na parkování, které vám najdou ta nejlepší místa.

Kvůli starostem s parkováním nezapomeňte na cestovní pojištění

Kolem dovolené je spousta zařizování a parkování patří mezi jedno z nich. Než však vyrazíte letadlem na samotnou cestu, je potřeba si ještě zkontrolovat cestovní pojištění.

Vyrážíte do zahraničí s cestovní kanceláří? Pak vám nejspíše agentura nabídne cestovní pojištění jako součást zájezdu. Není na škodu se však zeptat, na co vše se toto pojištění vztahuje a případně jak velké jsou limity u jednotlivých plnění. Určitě se doptejte i na možnosti případného připojištění. Například pojištění zrušení letu se určitě může hodit.

Pokud cestujete sami, pak vám nezbývá než si cestovní pojištění sjednat na vlastní pěst. My vám s tím rádi pomůžeme. Do našeho srovnávače zadáte jen pár údajů o vaší cestě a my vám nabídneme přehledné srovnání pojištění z nabídky tuzemských pojišťoven. Vy si pak již na základě vámi zvolených parametrů vyberete to pro sebe nejlepší.

Sjednat cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.