1/8/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

TOP 10 poskytovatelů internetu v ČR

Internet používá víc než 5 miliard lidí na celém světě. V Česku ho využívá přes 80 procent obyvatel. Jelikož mezi ně patříte, vyplatí se vám vědět, jací poskytovatelé internetu v ČR fungují a jak zjistit poskytovatele internetu.

Poskytovatelé internetu

Jak vybrat poskytovatele internetu?

Na území ČR působí velké množství poskytovatelů internetu. Někdy jde o velké korporace, jindy o lokálně působící společnosti. Nejlepší poskytovatel internetu se v takové konkurenci hledá těžko. A přesto existují parametry, které můžeme porovnávat, a díky tomu zjistit, kteří poskytovatelé internetu jsou nejvýhodnější.

Zajímat byste se měli především o rychlost připojení, poplatky, nabídku tarifů, možnost neomezeného stahování nebo o to, zda je podepsání smlouvy bez závazků. Ideální je použít k tomu online kalkulačku, která vše srovná za vás a vzápětí vám ukáže, jaký poskytovatel internetu vám bude sedět nejvíce. A v Ušetřeno.cz vám rovnou pomůžeme s přechodem k tomu nejvýhodnějšímu.

Možná se vám bude hodit vědět, jak zjistit heslo na Wi-Fi.

Srovnejte si ceny pevného internetu

TOP 10 poskytovatelů internetu v ČR

Přemýšlíte, jak vybrat poskytovatele internetu, který by nejlépe vyhovoval vašim požadavkům i potřebám? Nebo nejste u svého stávajícího spokojeni a hledáte levnější a rychlejší alternativu? Konečný výběr je na vás, ale zjednodušili jsme vám ho – našli jsme TOP 10 poskytovatelů internetu v ČR. Tady jsou:

  1. Vodafone
  2. O2
  3. T-Mobile
  4. Telly
  5. Nej.cz
  6. INTV
  7. Q-CZ
  8. Starnet
  9. Pranet
  10. FIXNET

Zdroj informací: https://rychlost.cz/isp, https://zrychlujemecesko.cz 

Ceny poskytovatelů

Za kolik se dá sehnat nejlevnější internet na doma? A za kolik si můžete pořídit internet do mobilu? Ani na jednu z těchto otázek neexistuje jednoznačná odpověď. Poskytovatelé internetu totiž obvykle nabízejí různé tarify nebo balíčky. Mají často studentské slevy, slevy v kombinaci s mobilním tarifem, slevy za další aktivní služby a tak dále.

Váš kamarád proto může směle tvrdit, že O2 je nejlepší poskytovatel internetu, ale vy mu budete oponovat, že nejlepší poskytovatel internetu je T-Mobile. A vaše neteř namítne, že nejlepší je Vodafone. Všichni přitom můžete mít pravdu – všichni totiž můžete využívat výhodné balíčky a mít příznivé ceny.

Obvyklé je, že pevný internet na doma stojí okolo 500 až 600 Kč za měsíc. Cena se odvíjí zejména od rychlosti internetu či možnosti neomezeného stahování. Čím „lepší“ chcete internet, tím dražší bude. Neobvyklé proto není ani platit okolo 1 000 Kč měsíčně. Plus po vás někteří poskytovatelé internetu mohou chtít měsíční poplatek za pronájem modemu.

Nepřeplácíte zbytečně za internet?

Druhy poskytovatelů internetu

Poskytovatelé internetu nenabízejí jen klasický, tedy pevný internet. Jejich nabídka je mnohem širší. A proto si můžete například v online kalkulačce zjistit, jaký je nejlepší poskytovatel internetu pro váš druh připojení. Volit můžete podle toho, jestli upřednostníte mezinárodní společnost, nebo chcete raději lokálního poskytovatele. A existují i různé druhy poskytovatelů, kteří se liší nejen typem a rychlostí připojení, ale především cenou:

  • Dial-up
  • Širokopásmoví
  • Bezdrátoví
  • Satelitní
  • Hybridní

Typy připojení poskytovatelů

Existuje několik základních typů připojení internetu. Poskytovatelé internetu obvykle nabízejí 5 základních možností připojení, takže si můžete vybrat, co vám bude nejvíc vyhovovat. Na výběr je:

  • Bezdrátový internet
  • Internet přes optický kabel
  • Internet přes kabelovou televizi
  • Satelitní internet
  • Pevné ADSL připojení

Poplatky

Internet není zadarmo. To je bohužel holý fakt. Poskytovatelé internetu ale nabízejí různé tarify, z nichž si můžete vybrat. S několika stokorunami měsíčně ale budete muset počítat.

I ten nejlepší poskytovatel internetu po vás ovšem kromě měsíčních poplatků může chtít další pravidelné či jednorázové platby. Jedná se obvykle o platbu za aktivaci, poplatek za instalaci nebo platbu za montáž. Někteří poskytovatelé internetu mají v obchodních podmínkách také poplatky za odstoupení od smlouvy nebo penále za zpoždění platby. Běžný je také poplatek za pronájem modemu.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.